N. Φαραντούρης στον "Real FΜ" για τις αιτίες και τη διάρκεια της ακρίβειας

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022 09:59

N. Φαραντούρης στον "Real FΜ" για τις αιτίες και τη διάρκεια της ακρίβειας

Ο καθηγητής Δικαίου της Ενεργείας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματική αντιπολίτευσης επί ενεργειακών θεμάτων Νικόλαος Φαραντούρης μίλησε στο REAL FM για τα αίτια της ακρίβειας και τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Τα αίτια της ακρίβειας στη χώρα μας δεν είναι μόνο διεθνή, όπως ενδεχομένως παρουσιάζεται από μερίδα του τύπου. Πυροδοτούνται από διεθνείς συγκυρίες αλλά διογκώνονται και οξύνονται στη χώρα μας λόγω έλλειψης διορατικότητας και έγκαιρης λήψης μέτρων (δημοσιονομικών, ρυθμιστικών και ελεγκτικών). Έχουμε τις υψηλότερες τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη για τους ακόλουθους λόγους:

α) Οι ατελέσφορες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για την προμήθεια ρωσικού αερίου που κράτησαν από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο και η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Ρωσία τον Δεκέμβρη δεν έφεραν αποτελέσματα. Η ΔΕΠΑ κατέληξε να αγοράζει κατά 30% ακριβότερα το φυσικό αέριο σε σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία. Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 40%. Συνεπώς οποιαδήποτε διαφορά στην τιμή του φυσικού αερίου αντανακλάται στην τιμή του ρεύματος.      

β) Έλλειψη διορατικότητας: Γνωρίζουμε από τα μέσα του 2021 ότι επίκειται σοβαρή ενεργειακή κρίση αλλά η Κυβέρνηση επέλεξε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο ως παροδικό με αποτέλεσμα να μην πάρει έγκαιρα δημοσιονομικά μέτρα (μειώσεις ΦΠΑ, μειώσεις ΕΦΚ στα καύσιμα και το φυσικό αέριο κλπ.).

γ) Ελλιπή και αποσπασματικά μέτρα σήμερα: Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση είναι αποσπασματικά και ελλιπή. Οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τον Φεβρουάριο είναι μικρότερες απ’ ότι τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη, παρά την περαιτέρω αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.  

δ) Ελλιπείς έλεγχοι στην αγορά: Δεν γίνονται οι δέουσες ενέργειες για εκτεταμένους ελέγχου στην αγορά για στρεβλώσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό.  

ε) Κακές προτεραιότητες: Αντί να υπάρξει στήριξη των εισοδημάτων με αύξηση του κατώτατου μισθού (μόνη η Ελλάδα στην ΕΕ μαζί με την Εσθονία δεν έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό μέσα σε δύο χρόνια), δόθηκε προτεραιότητα στην ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και άλλες δαπάνες για ευνόητους λόγους.

στ) Ελλιπείς ρυθμιστικές παρεμβάσεις: Η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου στις ενεργειακές εταιρείες και άλλα ρυθμιστικά μέτρα, όπως έκαναν οι περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ.

ε) Εν μέσω της κατάστασης αυτής το Δημόσιο έχασε τον έλεγχο της ΔΕΗ, η οποία θα μπορούσε να «οδηγήσει» την καταναλωτική συμπεριφορά και να συμπαρασύρει και τις άλλες ενεργειακές εταιρείες σε χαμηλότερες χρεώσεις. Η (ιδιωτική πλέον) ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες 700 εκατομμύρια κέρδη για τους ιδιώτες μετόχους της...

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον REAL FM : 

{https://www.youtube.com/watch?v=8CFtOzTuyrU}