Γαβριήλ Μανωλάτος - ΜέΡΑ25 : Πρόταση για το καταστατικό στο πρώτο διαβουλευτικό συνέδριο
ΜέΡΑ25
ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Πρόταση για το Καταστατικό
Προοίμιο
Φίλοι Συνοδοιπόροι.
Η Γλώσσα ενός λαού, ενός έθνους, ενσαρκώνει τη σκέψη και η σκέψη μετουσιώνεται σε Γλώσσα.
Η ελληνική γλώσσα υπονομεύεται και απειλείται.
Εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Η διαχρονική αξία της γλώσσας μας, ήταν ο τροφοδότης του Δυτικού Πολιτισμού.
Η γλώσσα μας είναι το εργαλείο της γνώσης. Πέρασε δημιουργικά από τον Όμηρο στους Ευαγγελιστές, στην ελληνιστική εποχή, στο Βυζάντιο, στον Μακρυγιάννη και έφτασε μέχρι σήμερα στον Σολωμό, το Ρίτσο και τον Ελύτη. Η Γλώσσα μας διαφύλαξε και διέσωσε την ελληνική φυλή ανά τους αιώνες και χάριν
αυτής επιβίωσε το έθνος μας από τη μάστιγα και τους ανηλεείς διωγμούς των
Ρωμαιοβυζαντινών και τη λαίλαπα των Οθωμανών. Σήμερα όμως η γλώσσα μας απειλείται από μια σύγχυση και βαρβαρότητα. Η γλώσσα μας, η ελληνική γλώσσα, φοβάμαι, ότι υπονομεύεται και απειλείται από γενικευμένη παρακμή και καθολική υπονόμευση. Από τον άφθαστο πλούτο και αίγλη, συρρικνώνεται επικίνδυνα.
Αντικαταστήσαμε την ομορφιά της ελληνικής λέξης, με άλλους εισαγόμενους
βάρβαρους τύπους. «Μπρέικ» αντί διάλειμμα, «σόρι» αντί συγνώμη, «ντιζάιν» για τονσχέδιο, «ιν», «λοκ ντάουν», «κλικ εγουέι» κλπ κλπ. Ατέλειωτα είναι τα αγγλικά αρκτικόλεξα που χρησιμοποιούνται στα μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο, χωρίς να γνωρίζουν αυτοί που τα χρησιμοποιούν τι σημαίνουν. Και πολλές φορές αυτές οι γλωσσικές αθλιότητες και οι βάρβαρες εκφράσεις εισάγονται από υπουργούς και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και βέβαια σύσσωμα τα μέσα ενημέρωσης. Και υιοθετούνται από τους Έλληνες.
Στις πόλεις και τα χωριά μας σπάνια αντικρίζει κανείς πινακίδες καταστημάτων με ελληνικά γράμματα.
Οι Έλληνες σήμερα και κυρίως οι νέοι κατέχονται από μια λεξιπενία και γλωσσική ένδεια. Και αυτό οδηγεί στην πνευματική ένδεια. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι σε θέση να εκφέρουν έναν ορθό λόγο. Αδυνατούν να συντάξουν μια πλήρη έκφραση με νόημα. Ένα λεξιλόγιο οικτρά ακρωτηριασμένο και παραποιημένο που κινείται μεταξύ 800 ή 900 λέξεων. Από τις 6.300 λέξεις του ομηρικού λεξιλογίου, σώζονται μόνον 1.800. Και ενώ ο μέσος ευρωπαίος χρησιμοποιεί περισσότερες από 2.500 λέξεις στην επικοινωνία του και στις εκφράσεις του, ο Έλληνας κατά μέσον όρο χρησιμοποιεί 800 με 900 περίπου λέξεις.
Η ελληνική γλώσσα δεν είναι μόνον ένα επικοινωνιακό μέσο έκφρασης. Είναι
εργαλείο της σκέψης και της διανόησης. Είναι φορέας πολιτισμού και ιστορικής μνήμης.
Ας δώσουμε λοιπόν την απαραίτητη έκφανση στην ανθρωπιστική και κλασική
Παιδεία για να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τη γλώσσα μας και ας πάρουμε και κάθε άλλο θεμιτό μέτρο. Ας γίνει τέλος πάντων ένα προοδευτικό εκπαιδευτικό σύστημα, από ανθρώπους διακεκριμένους, επιστήμονες κύρους, θεσμικούς παράγοντες, διακομματικής βάσης και ό,τι πιο καλούς έχει να επιδείξει η χώρα μας.
Φίλοι συνοδοιπόροι. Η τοποθέτησή μου, δεν είναι ξέσπασμα εθνικιστικό. Είμαι έμπρακτα θερμός διεθνιστής. Ο διεθνισμός όμως στηρίζεται στη ύπαρξη διαφορετικών ανεξάρτητων εθνών και όχι στη ισοπέδωση και καθυπόταξη των εθνών. Και μη ξεχνάμε. Η υποδούλωση των εθνών και των λαών δεν γίνεται πλέον με τα όπλα αλλά διαγράφοντας τη εθνική μνήμη.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ (μου για το καταστατικό σαν μείζον εθνικό θέμα)
Θα προστατεύσουμε, θα αναπτύξουμε και θα αναδείξουμε τη Γλώσσα μας η οποία απειλείται από γενικευμένη παρακμή και καθολική υπονόμευση και κινδυνεύει από μια σύγχυση και βαρβαρότητα, η Γλώσσα η ελληνική, η οποία από τον άφθαστο πλούτο και αίγλη, συρρικνώνεται επικίνδυνα, εκχυδαΐζεται και βάλλεται πανταχόθεν ακόμα και από υπουργούς των κυβερνήσεών μας. Θα προστατεύσουμε τη Γλώσσα μας ώστε να αναδειχτεί η διαχρονική αξία της σαν τροφοδότης του Δυτικού Πολιτισμού.
Δρ Γαβριήλ Μανωλάτος
Καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας και Ανάπτυξης
ΜέΡΑ 25
Οργάνωση Βάσης Κεφαλληνίας.