Δρ. Σπυρίδων Θεοτοκάτος : "Λιγοστεύει η Ρομπόλα μας;"
Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υ.Α.Α.Τ.) αναφορικά με την καλλιεργούμενη έκταση και τη συγκομιδή σταφυλιών της ποικιλίας Ρομπόλα Κεφαλληνίας.
Αναλυτικότερα, για το 2021, ως συνολική έκταση καλλιέργειας της ποικιλίας Ρομπόλα δηλώνονται 3.226 στρέμματα. Όμως, η δηλωθείσα περσινή ποσότητα συγκομιδής σταφυλιών ποικιλίας Ρομπόλα ανήλθε σε 174 τόνους η οποία προήλθε από 1.635 στρέμματα.
Από τους 174 τόνους, την μεγαλύτερη ποσότητα σταφυλιών Ρομπόλα 69 τόνοι (39,66%) από μια δηλωθείσα έκταση 381 στρεμμάτων απορρόφησε η Συνεταιριστική Οινοποιεία στα Ομαλά ενώ 66 τόνοι σταφυλιών Ρομπόλα (37,93%), από μια δηλωθείσα έκταση 261στρεμμάτων, απορρόφησαν αθροιστικά όλοι οι Κεφαλλονίτες ιδιώτες Οινοποιοί. Μόλις 3 τόνοι σταφύλια Ρομπόλα (0,01%), από μια δηλωθείσα έκταση 17 στρεμμάτων, αναφέρεται ότι απορροφήθηκε με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή οίνου Ρομπόλα με ιδιωτική ετικέτα (φασόν).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως δηλωθείσα έκταση αμπελοκαλλιέργειας της ποικιλίας Ρομπόλα σε όλη την γεωγραφική έκταση του νησιού μας για την χορήγηση αγροτικής επιδότησης μέσω της ετήσιας Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (Ο.Σ.Δ.Ε.) του Οργανισμού Πληρωμών του Υ.Α.Α.Τ. αναφέρονται μόνο 1.502 στρέμματα, έκταση η οποία παραμένει περίπου σταθερή τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτά τα δεδομένα είναι ότι για το 2021, η διαφορά της δηλωθείσας καλλιεργούμενης έκτασης ποικιλίας Ρομπόλα από την δηλωθείσα έκταση συγκομιδής σταφυλιών ανέρχεται σε 1.591 στρέμματα. Η διαφορά αυτή θα μπορούσε ίσως να ερμηνευτεί ότι οι αμπελοκαλλιεργητές 1.591 στρεμμάτων αμπελώνων ποικιλίας Ρομπόλα είτε δήλωσαν ζημιά, ή ότι δεν εκτελούνται πλέον τακτικές καλλιεργητικές εργασίες οπότε μιλάμε για «εγκαταλειμμένη αμπελο-καλλιεργούμενη έκταση».
Το γεγονός ότι τα 1.591 δηλωθέντα στρέμματα αμπελώνων συγκομιδής ποικιλίας Ρομπόλα περίπου ταυτίζονται με τα 1.502 στρέμματα αμπελώνων ποικιλίας Ρομπόλα που δηλώθηκαν για τη χορήγηση της ετήσιας Ενιαίας Αγροτικής Επιδότησης μπορεί να εκληφθεί ότι, η σημερινή πραγματική έκταση καλλιεργούμενων αμπελώνων ποικιλίας Ρομπόλα έχει μειωθεί κατά 1.635 περίπου στρέμματα (50,68%). Αυτά τα στρέμματα φαίνονται ούτε να συμμετέχουν στην συγκομιδή σταφυλιών ποικιλίας Ρομπόλα ούτε να αιτούνται επιδότησης από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
Επιπλέον, το 2021, από τη συνολική δηλωθείσα συγκομιδή 174 τόνων σταφυλιών ποικιλίας Ρομπόλα, δηλώθηκαν ότι απορροφήθηκαν προς οινοποίηση για την παραγωγή οίνου Ρομπόλας Κεφαλληνίας Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) μόνο 138 τόνοι (77,6%) σταφύλια ενώ μια ποσότητα 36 τόνοι (22,4%) σταφυλιών ποικιλίας Ρομπόλα παρέμεινε αδήλωτη χωρίς επίσημα να απεικονίζεται προς ποια κατεύθυνση οδηγήθηκαν αυτά τα σταφύλια παρόλο που από την ισχύουσα νομοθεσία είναι υποχρεωτική η ετήσια δήλωση συγκομιδής οινοποιήσιμων ποικιλιών μετά το πέρας του τρύγου.
Χρειάζεται η πολιτεία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της να προστατεύσει ακόμη περισσότερο την Ρομπόλα μας αφενός και αφετέρου να δώσει άμεσα ισχυρότατα κίνητρα, ούτως ώστε με την βοήθεια του νεοσύστατου Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς, μιας αξιέπαινης πρωτοβουλίας ενότητας, εξωστρέφειας, σεβασμού και προσφοράς στον αμπελουργό των ντόπιων Οινοποιών, να στηριχθεί οικονομικά και να καθοδηγηθεί επιστημονικά ο Κεφαλλονίτης επαγγελματίας και ερασιτέχνης αμπελοκαλλιεργητής παραγωγός Ρομπόλας ώστε οι ορεινές πλαγιές να ξαναπρασινίσουν και τα αρμάκια να ξαναστηλωθούν.
Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος