Νικόλας Φαραντούρης: Προτάσεις για την αυτοτέλεια και αποτελεσματική λειτουργία των δήμων στα νησιά μας
Επανέρχομαι στο μείζον θέμα της αυτοδιοικητικής διάρθρωσης της Κεφαλονιάς και Ιθάκης σε αυτοτελείς δήμους, σε συνέχεια του ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάσου Καβαλιεράτου σχετικά με την ανακίνηση του ζητήματος ενοποίησης των δήμων, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού.
Για την ουσία του θέματος (ακολούθησαν σχετικές διαψεύσεις), παραπέμπω στην ανακοίνωση του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σπύρου Παγώνη-Ποταμιάνου. Οι πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που οδήγησαν στη θέσπιση τριών αυτοτελών Δήμων στην Κεφαλονιά είναι γνωστοί και δεν χρειάζεται να τους επαναλάβω (έκταση του νησιού, γεωγραφικό ανάγλυφό, πόροι, έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη με διοίκηση όσο περισσότερο κοντά στον πολίτη κλπ.). Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε αυτό το «αυτοδιοικητικό κεκτημένο» και ταυτόχρονα να εργαστούμε για την διοικητική και οικονομική συνοχή του νησιού.
Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε καθένα δήμο, σε μεγάλο ποσοστό αφορούν και επηρεάζουν και τους υπόλοιπους όμορους δήμους. Επίσης, ζητήματα που σχετίζονται με τα δίκτυα, τις υποδομές, τον τουρισμό, τα λιμάνια, τους δρόμους αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη στους δήμους μας, επηρεάζουν ευρύτερα τη ζωή στα νησιά μας στην ολότητά της.
Είναι σημαντικό λοιπόν να υπερασπιστούμε το κεκτημένο και την αυτοτέλεια των τριών δήμων σε περιφερειακό αλλά και κεντρικό/κυβερνητικό επίπεδο (διεκδίκηση πόρων, προσωπικού, εξοπλισμού) και ταυτόχρονα να εργαστούμε για τη συνοχή του νησιού ενισχύοντας την αυτοτέλειά τους αλλά και τη συνεννόηση στην διευθέτηση ζητημάτων, που συχνά να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ υπηρεσιών σε διαφορετικά επίπεδα διοίκησης (δήμου, περιφέρειας, κυβέρνησης, ΔΕΚΟ, κ.ο.κ).
Για την ενίσχυση, λοιπόν, τόσο της διοικητικής αυτοτέλειας των τριών δήμων, όσο και της αποτελεσματικής λειτουργίας τους, προτείνω:
- Την καθιέρωση τακτικής και εκ των προτέρων προγραμματισμένης συνάντησης εργασίας (λ.χ. κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα ή κάθε δεύτερου μήνα) με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης και τη συμμετοχή των Δημάρχων Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας & Ιθάκης (με συμμετοχή και των αρμοδίων υπηρεσιακών στελεχών που κρίνεται απαραίτητο κάθε φορά).
- Η τακτική συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιείται εκ περιτροπής σε διαφορετικό δήμο και η ατζέντα θα καταρτίζεται από τον δήμαρχο του Δήμου που θα φιλοξενεί κάθε φορά τη συνάντηση και τον Βουλευτή.
- Θα τηρούνται πρακτικά και θα εκδίδεται σύντομο δελτίου τύπου.
- Τα θέματα προς συζήτηση θα είναι προφανώς ζητήματα που «ακουμπάνε» ή μπορούν να επηρεάσουν ευρύτερα τη ζωή στο νησί ή τους άλλους όμορους δήμους (π.χ. Αίνος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο κλπ.).
- Μπορούν να συζητούνται επίσης ευρύτερα θέματα συνεργασίας (πάντοτε στο πλαίσιο της διατήρησης της διοικητικής, οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας κάθε δήμου), όπως π.χ. η σύσταση και λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων, η λειτουργία των δικτύων (τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών κλπ.), η σήμανση κλπ.
Να ξεκαθαρίσω ότι η καθιέρωση των τακτικών αυτών και εκ των προτέρων προγραμματισμένων συναντήσεων δεν θα στοχεύει στην υποκατάσταση των δήμων ή την «εποπτεία» τους, αλλά στην εμπέδωση της συνοχής και την αποτελεσματικότητας με τη γρήγορη και συντονισμένη επίλυση θεμάτων που αφορούν δια-δημοτικά θέματα.
Ενισχύουν επίσης τη συλλογική διεκδίκηση προς το «κέντρο» (κεντρική διοίκηση και κυβέρνηση) και ακυρώνουν οποιαδήποτε επιφύλαξη σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του υφιστάμενου καθεστώτος.
Διεκδικούμε τώρα. Διεκδικούμε παντού.
Νικόλας Φαραντούρης
Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, Ανταγωνισμού και Μεταφορών, Διευθυντής Μεταπτυχιακών στην «Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο