Σύσκεψη των τριών αρχηγών με Ράπανο και Ζανιά εν όψει του Eurogroup

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 21:29

Σύσκεψη των τριών αρχηγών με Ράπανο και Ζανιά εν όψει του Eurogroup

ΩΡΑ 9.20 μ.μ. Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και τον προοριζόμενο για την ίδια θέση στη νέα κυβέρνηση Βασίλη Ράπανο, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Ελλάδα θα εκπροσωπεί ο κ. Ζανιάς. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Ράπανος θα είναι υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, ενώ ο κ. Ζανιάς αναμένεται να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο σε άλλη θέση.

Στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον κ. Σαμαρά, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να ενισχύσουν με δικές τους επαφές με τα συγγενικά τους κόμματα την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της χώρας.

Εξάλλου, μέσα στο επόμενο 48ωρο η νέα κυβέρνηση αναμένεται να καλέσει για διαπραγματεύσεις στην Αθήνα τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η συζήτηση που θα ξεκινήσει με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα θα έχει ως επίκεντρο την επέκταση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά 2 χρόνια με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ.

Τα επιπλέον χρήματα αφορούν την περίοδο μετά το 2014, δηλαδή το 2015 και το 2016.

Σημαντικός παράγοντας για την επιμήκυνση του προγράμματος θα είναι το βάθος της ύφεσης που εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 6% του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε.

«Συνάντηση γενικής επισκόπησης»

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη επαφή της τρόικας με τη νέα κυβέρνηση θα είναι μία «συνάντηση γενικής επισκόπησης».

Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν τα αποτελέσματα από τις επαφές στην Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προκειμένου να αποφασιστεί πότε θα αρχίσει ο νέος έλεγχος της οικονομίας, από τον οποίο θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση του δανειακού προγράμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην ατζέντα θα τεθεί σίγουρα ο περιορισμός του δημόσιου τομέα, με αιχμή τη μείωση υπηρεσιών και τομέων και τον περιορισμό των δαπανών.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές μισθών, ενώ δύσκολες θεωρούνται και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Ως εκ τούτου, ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, θα αναζητηθούν περικοπές σε άλλους τομείς.

Σχετικά με τις απολύσεις από τον δημόσιο τομέα, το στέλεχος του υπουργείου είπε ότι η τρόικα πιθανόν να θέσει το θέμα της αλλαγής του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι όταν «κλείνουν επιχειρήσεις, οι υπάλληλοι πρέπει να τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον, και όχι απλώς να μετατίθενται, καλύπτοντας εκ νέου οργανικές θέσεις».

Στην ατζέντα θα τεθούν, επίσης, η κατάρτιση του νέου φορολογικού με αιχμή την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει έως τώρα η απαιτούμενη πολιτική βούληση.

Όσον αφορά, τέλος, μια πιθανή χρονική παράταση του μνημονίου, ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι η σχετική συζήτηση μπορεί να αρχίσει με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, με στόχο την επέκτασή του κατά 2 χρόνια και την ενίσχυση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ (για την περίοδο 2015 - 2016).

Φυσικά, πρόσθεσε, όλα θα εξαρτηθούν και από τον βαθμό της ύφεσης στην ελληνική οικονομία εφέτος και από το εάν αυτή θα υπερβεί το 6% - 6,5%, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 4,7% το τρέχον έτος.

Πηγή: in.gr




00 inkefalonia general ad 300X250