Τι απέγιναν οι πρωταγωνιστές διάσημων φωτογραφιών;
Υπάρχουν φωτογραφίες που μπορεί να μην κάδραραν κάποιο διάσημο πρόσωπο, όμως κατάφεραν να πιάσουν τον παλμό της εποχής τους και υπήρξαν από τις πλέον εμβληματικές, ακόμα και αρκετά χρόνια μετά το πρώτο «κλικ».
Οι πρωταγωνιστές τους, συνέχισαν τις ζωές τους κανονικά, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τους στιγμάτισαν. Πέντε τέτοιες περιπτώσεις «τότε και τώρα» θα δείτε παρακάτω.
Το κορίτσι από το Αφγανιστάν τότε
Πρόκειται για την φωτογραφία της Sharbat Gula που έγινε γνωστή ως «το κορίτσι από το Αφγανιστάν», μέσα από εξώφυλλο του National Geographic. Η φωτογραφία είναι του Steve McCurry και η 12χρονη τότε Sharbat Gula υπήρξε πρόσφυγας στο Πακιστάν, κατά την διάρκεια της σοβιετικής κατοχής του 1984.
17 χρόνια μετά, η Sharbat και ο φωτογράφος της συναντήθηκαν ξανά. Πλέον είναι 30 χρονών αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί ακριβώς την ηλικία της και μένει στα βουνά δίπλα στην Tora Bora μαζί με τον άντρα της και τα τρία τους παιδιά. Όταν ρωτήθηκε αν ένοιωσε ποτέ ξανά ασφαλής, απάντησε: «Όχι, όμως η ζωή στο ταλιμπανικό καθεστώς ήταν καλύτερη. Τουλάχιστον είχαμε ειρήνη και τάξη».
Η φωτογραφία του Nick Ut που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ δείχνει την μικρή Phan Thị Kim Phúc να τρέχει γυμνή στον δρόμο, μετά από σοβαρά εγκαύματα που υπέστη από επίθεση των νοτιοβιετναμέζων στο χωριό της. Η σοκαριστική φωτογραφία τραβήχτηκε τον Ιούνιο του 1972.
Η Kim είναι σήμερα 51 χρονών. Αφού τελείωσε το σχολείο, μπήκε στην ιατρική σχολή, όμως αναγκάστηκε να την παρατήσει εξαιτίας του κομουνιστικού καθεστώτος. Το 1982, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ μεσολάβησε για να σπουδάσει στην Κούβα. Πλέον είναι γιατρός και μητέρα δύο παιδιών. Όπως λέει: «έχω σύζυγο και νέα ζωή και θέλω να είμαι φυσιολογική, όπως όλοι οι άλλοι».
To «μωρό από το Nevermind» των Nirvana τότε
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό εξώφυλλο δίσκου των 90’s, εκείνο με το μωράκι μέσα στην πισίνα κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο εμβληματικά της περιόδου εκείνης. Πρωταγωνιστής; Ένα… μωρό με το όνομα Spencer Elden.
Είναι 22 χρονών, και φοιτητής καλών τεχνών. Όπως λέει, ακόμα τον φωνάζουν “Nirvana Baby”. Ο πατέρας του ήταν φίλος με τον Kirk Weddle, ο οποίος και τράβηξε την χαρακτηριστική φωτογραφία. «Ο πατέρας μου ήταν δημιουργός ειδικών εφέ για το Χόλιγουντ. Μια μέρα πήγαν στην τοπική πισίνα, με πέταξαν μέσα και τέλος. Ήταν κάτι σαν φιλική εξυπηρέτηση».
Το παιδάκι του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου τότε
«Περίμενέ με μπαμπά», μοιάζει να λέει το πεντάχρονο πιτσιρίκι στον πατέρα του ο οποίος πάει να πολεμήσει, τρέχοντας ξοπίσω του. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Westminster του Καναδά, ενώ λίγες ημέρες μετά βρήκε τον δρόμο της προς τις ΗΠΑ, όπου φιλοξενήθηκε στο περιοδικό TIME.
Ο Warren “Whitey” Bernard είναι σήμερα 79 χρονών και ζει στο Tofino. Δωρίζει ακόμα τα μεμοραμπίλια του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε τοπικά μουσεία. «Ο πόλεμος τελείωσε όταν ο πατέρας μου γύρισε σπίτι ασφαλής, αλλά θέλω να εξασφαλίσω ότι οι μνήμες του πολέμου δε θα ξεχαστούν από τις επόμενες γενιές».
Οι Ολυμπιονίκες με την υψωμένη γροθιά τότε
Την περίοδο που το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη στην Αμερική, οι Ολυμπιονίκες Tommie Smith (χρυσό) και John Carlos (χάλκινο) ύψωσαν τις γροθιές τους στον αέρα (σήμα των Μαύρων Πανθήρων) κατά την διάρκεια της απονομής στους Ολυμπιακούς του 1968 στο Μεξικό.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Smith και ο Carlos συνέχισαν την αθλητική τους καριέρα και ύστερα ασχολήθηκαν με ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Ο αργυρός Peter Norman, ο τρίτος της φωτογραφίας που δεν ύψωσε τη γροθιά του δέχτηκε έντονη κριτική για την μη συμμετοχή του και απεβίωσε το 2006 από καρδιακό επεισόδιο. Στην κηδεία του, ο Tommie Smith και ο John Carlos κράτησαν προς τιμήν του το φέρετρο.
πηγή: in2life.gr