Ερώτηση Βελόπουλου για τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς - Απάντηση Υπ. Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 16:09

Ερώτηση Βελόπουλου για τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς - Απάντηση Υπ. Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:             Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:          Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:         «Αιτήματα  της Επιτροπής  Αγώνα  των αγροτοκτηνοτρόφων  της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, Επιτροπή Αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων έχει συγκροτηθεί στα νησιά τους με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι τους. Όπως μας μετέφεραν οι ως άνω, ένας συνδυασμός πρόσφατων αλλά και μακροχρόνιων άλυτων προβλημάτων έχει οδηγήσει σε πολύ δυσμενή θέση τους αγροτοκτηνοτρόφους στα ανωτέρω νησιά. Συγκεκριμένα, μας μετέφεραν ότι: α) έναν χρόνο μετά από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Ιανού», οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί για τις ζημιές που είχαν σε ζωικό, φυτικό κεφάλαιο, σε εγκαταστάσεις, μηχανήματα είναι ελάχιστες, β) οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν, έχουν ως αποτέλεσμα, πολλοί συνάδελφοί τους αγρότες - μικροϊδιοκτήτες να μην μπορούν να προβούν στις απαραίτητες ενστάσεις, λόγω αυξημένου κόστους, και ως εκ τούτου, κινδυνεύουν να χάσουν την ιδιοκτησία τους αλλά και τις επιδοτήσεις που τους δόθηκαν μέσω των συμβολαιακών προγραμμάτων, γ) παραμένει το διαχρονικό πρόβλημα των απαράδεκτα χαμηλών τιμών για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων και της χαμηλής τιμής στο γάλα, δ) δεν τους παρέχετε στοιχειώδη γεωπονική - κτηνιατρική συνδρομή από κάποιο δημόσιο Φορέα, ώστε να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους και να μην κινδυνεύουν η παραγωγή και τα ζώα τους. Μας μετέφεραν, επίσης, την ανακοίνωση της παραπάνω Επιτροπής Αγώνα που μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα: 1) να δοθούν λόγω του τυφώνα «Ιανού», με βάση τις αιτήσεις, αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στα πλαίσια αυτά να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, 2) κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, 3) αύξηση της τιμής στο γάλα και κατοχύρωση κατώτατης εγγυημένης τιμής που θα μας προστατεύει από τους μεγαλέμπορους του γάλακτος. Αυτοί κερδοσκοπούν στις πλάτες μας και καθορίζουν τις τιμές ανάλογα με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και τις εξελίξεις στην οικονομία, 4) να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα δημοτικά σφαγεία,

5) να απαλλαγούν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία, 6) αύξηση των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, 7) απαλλαγή από δόσεις δανείων για τον μικρό παραγωγό. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, 8) μείωση της τιμής στο αγροτικό ρεύμα και διαγραφή χρεών σε ΔΕΚΟ, 9) αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες-κτηνοτρόφους, 10) καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων κ.α. που βρίσκονται στο “κόκκινο”, καθώς και καμία διακοπή ρεύματος νερού σε σπίτια, χωράφια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, 11) να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες - κτηνοτρόφους για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας, 12) να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών της αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, 13) ιδιαίτερα για τους δασικούς χάρτες να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με δική της ευθύνη, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους αγρότες. Να μη χρησιμοποιηθούν για το ξεκλήρισμα των αγροτών (ιδιαίτερα για τα ιόνια νησιά που ισχύει το ειδικό καθεστώς), να λυθεί άμεσα το πρόβλημα εξαιρέσεων από αναδάσωση λόγω πυρκαγιών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, να ικανοποιήσετε τα παραπάνω αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 

Απάντηση Υπουργού Κώστα Σκρέκα 

: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 669/25.10.2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ Κυριάκο Βελόπουλο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σας γνωστοποιούμε ότι με την εκδήλωση της πρωτόγνωρης διεθνούς ενεργειακής κρίσης η Ελληνική Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, προκειμένου να προστατευτεί η κοινωνία αλλά και η οικονομία της Χώρας.

Καταρχήν επειδή ακριβώς η κρίση είναι διεθνής και επειδή απαιτείται συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για την προστασία των καταναλωτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι πρωτοβουλίες του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά δεν είναι αρκετές. Η ανάληψη δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επιβεβλημένη για να προστατευθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία, η οποία παρουσιάστηκε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 22-9 στη Λιουμπλιάνα και αφορά στη σύσταση ενός Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης, το οποίο θα αντλεί έσοδα από τις δημοπρασίες του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS). Ο πανευρωπαϊκός μηχανισμός θα μπορεί να χρηματοδοτείται και από τις δημοπρασίες μελλοντικών δικαιωμάτων εκπομπών. Επιπλέον, στις 3/12/2021, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ο Έλληνας Υπουργός με τους ομολόγους του από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, κατέθεσαν κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και Φυσικού Αερίου, προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία απέναντι στις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας.

Πέραν των ανωτέρω, η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία έχει προχωρήσει στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, προκειμένου να απομειωθούν οι αναμενόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλους τους καταναλωτές. Με την παρ. 3 του εξηκοστού πρώτου άρθρου του ν. 4839/2021 (ΦΕΚ Α'181/2021), με τον οποίο συστήνεται ειδικός λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», ορίζεται ότι: «Παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό [..] επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας». Κατ' εξουσιοδότηση της ανωτέρω διάταξης έχει εκδοθεί Κοινή Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι παροχές των οποίων συνδέονται στη χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτών με παροχές αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης. Επιπλέον από 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης: Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης. Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Σημειώνουμε ότι οι κάτοχοι αγροτικών τιμολογίων απαλλάσσονται από τις χρεώσεις χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), και ταυτόχρονα απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που προορίζεται για γεωργική χρήση απαλλάσσεται από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Επίσης, επισημαίνουμε ότι η ΔΕΗ, μέσω πολιτικής διευκολύνσεων που εφαρμόζει στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών, συνεχίζει να προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης με την καταβολή προκαταβολής του 15% ή 20% της οφειλής τους και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε έως 18 ή 24 δόσεις αντίστοιχα. Περαιτέρω, η ΔΕΗ παρέχει από 5/8/2021 έκπτωση ενέργειας που ανέρχεται σε 30% στα οικιακά και 50% στα αγροτικά τιμολόγια. Με αυτήν την εμπορική πολιτική περιορίζει την επιβάρυνση τους λογαριασμούς των πελατών της. Υπογραμμίζουμε ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προφανώς και για τις αγροτικές, αποτελεί πάγια επιδίωξη της πολιτικής του Υπουργείου στον τομέα της ενέργειας.

Τέλος, ως προς τα ζητήματα που αφορούν στα έργα ορεινής υδρονομίας και στους Δασικούς Χάρτες, κοινοποιούμε το υπ' αριθμ. πρωτ. 100902/3812/24.11.2021 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών /ΥΠΕΝ.

Ο Υπουργός

Κωνσταντίνος Σκρέκας

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΟΡΕΙΝΗΣ ΥΔΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ, ΔΑΣΟΛΟΓΙΟΥ, ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ & ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Θέμα: Απάντηση στην 669/26.10.2021 Ερώτηση της Βουλής.

Απαντώντας στην επί του θέματος Ερώτηση της Βουλής των Ελλήνων, κι επί των αντικειμένων αρμοδιότητάς, σας κάνουμε γνωστό ότι η Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών βρίσκεται σε επικοινωνία και συνδράμει τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, με τα μέσα και την τεχνογνωσία που διαθέτει, για την παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων σε θέματα αναδασώσεων, αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας επί δασικών εν γένει εκτάσεων και της κατασκευής έργων ορεινής υδρονομίας στις ορεινές κοίτες χειμάρρων καθώς και παροχή γεωχωρικών δεδομένων των Δασικών Χαρτών και οποιασδήποτε πληροφορίας που τους αφορά προς αξιοποίηση κατά τη σύνταξη των κατάλληλων μελετών αντιδιαβρωτικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το ερώτημα (12) και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια Διεύθυνση Δασών Κεφαλληνίας κάνουμε γνωστό ότι στο νησί της Ιθάκης δεν υφίσταται ανάγκη εκτέλεσης έργων ορεινής υδρονομίας. Στην Κεφαλλονιά, έχει εκπονηθεί η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας στην Τ.Κ. Θηναίας Δήμου Αργοστολίου και το αντίστοιχο έργο θα εκτελεστεί από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο του ανταλλάγματος χρήσης γης.

Τέλος, όσον αφορά το ερώτημα (13), σας ενημερώνουμε ότι για τη διόρθωση των δασικών χαρτών έχει θεσμοθετηθεί ήδη η αυτεπάγγελτη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων των δασικών χαρτών και η εκ νέου ανάρτηση τους, αλλά και οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν αίτημα διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος για τις περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στην παρ. Α’ της 153394/919/12.4.2017 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 1366). Επιπλέον, με την ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/74394/2692/04.08.2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β'3589), έχει μειωθεί κατά 50% το ειδικό τέλος αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη. Επίσης θεσμοθετήθηκε ολοκληρωμένη διαδικασία για τη διοικητική αναγνώριση της ιδιοκτησίας στις περιοχές του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 62 του ν. 998/1979.

Κατόπιν των ανωτέρω παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Σ. ΤΣΙΛΙΚΟΥΝΑΣ

Γενική Δ/νση Δασών & Δ.Π.

 




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250