ΕΔΑΚΙ: Θερμή παράκληση για την αποφυγή ζημιών - Τι απορρίμματα πετάμε σε κάθε κάδο

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024 16:00

ΕΔΑΚΙ: Θερμή παράκληση για την αποφυγή ζημιών - Τι απορρίμματα πετάμε σε κάθε κάδο

ΕΔΑΚΙ

Η ΕΔΑΚΙ προσπαθεί να είναι αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια των συμπολιτών μας που ανοίγουν τις εποχιακές επιχειρήσεις τους ή τις ενοικιαζόμενες κατοικίες τους ενόψει της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, λόγω της πίεσης του χρόνου ή της έλλειψης, ενδεχομένως, ενημέρωσης μερικών δημοτών, πολλά οικοδομικά υλικά και άλλου είδους μπάζα καταλήγουν σε κάδους απορριμάτων και ανακύκλωσης προκαλώντας ζημιές στα απορριματοφόρα ή επιμολύνοντας το περιβάλλον.

Προσοχή! Τόσο οι πράσινοι κάδοι όσο και οι μπλε δεν μπορούν και δεν πρέπει να παραλαμβάνουν μπάζα, οικοδομικά υλικά, κλαδιά και κάθε άλλου είδους ευμεγέθη απορρίματα.

Η τοποθέτηση των παραπάνω υλικών μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στα υδραυλικά συστήματα των απορριματοφόρων. Αυτές οι βλάβες έχουν μεγάλο κόστος αποκατάστασης, το οποίο μας βαραίνει όλους αφού πληρώνεται από τα χρήματα των φορολογουμένων, ενώ θέτουν εκτός λειτουργίας οχήματα των οποίων η συμβολή είναι κρίσιμη ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου. Παροπλίζονται ή αχρηστεύονται οχήματα που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε εκτός λειτουργίας.

Στους πράσινους κάδους εναποθέτουμε μόνο οικιακά απορρίματα καλά κλεισμένα μέσα σε τσάντες. Ποτέ εκτός κάδων και ποτέ χωρίς να είναι κλεισμένες οι τσάντες προκειμένου να αποφεύγεται η δυσωδία στις γειτονιές μας και η ρύπανση στα πεζοδρόμια και τους δρόμους.

Στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης πετάμε μόνο συσκευασίες από χαρτί, γυαλί (όχι σπασμένο), πλαστικό, αλουμίνιο και λευκοσίδερο. Στους μπλε κάδους πετάμε τα απορρίματα χύμα, χωρίς σακούλες, καθώς έτσι διευκολύνουμε το έργο της διαλογής που ακολουθεί. Οι συσκευασίες οφείλουν να είναι κενές περιεχομένου και ποτέ δεν πετάμε οργανικά ή άλλα σκουπίδια καθώς η παρουσία ενός μόνο απ’ αυτά μπορεί να εξουδετερώσει την ανακύκλωση ολόκληρου του κάδου!

Θυμίζουμε σε όλες τις δημότισσες και σε όλους τους δημότες των τεσσάρων Δήμων των νησιών μας ότι τα αδρανή υλικά, τα ογκώδη υλικά και τα κλαδιά θα πρέπει να καταλήγουν στους αδειοδοτημένους χώρους που υπάρχουν και η συλλογή τους να γίνεται σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες των Δήμων. Η τοποθέτησή τους δίπλα στους κάδους, όπως λανθασμένα γίνεται πολλές φορές, σε ιδιωτικές περιουσίες ή σε άλλους δημόσιους χώρους απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία και προβλέπονται κυρώσεις τις οποίες θέλουμε να αποφύγουμε αλλά θα πρέπει να επιβάλλουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας.

Όπως έχουμε ξαναπεί, η ΕΔΑΚΙ εργάζεται συνεχώς και με συνέπεια για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ενδυνάμωση της συλλογικής οικολογικής συνείδησης. Τα αποτελέσματα της εργασίας μας όμως δε θα είναι αυτά που πρέπει αν δεν έχουμε τη συμμαχία όλων σας!

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλες και σε όλους!

Ο πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ

Γαβριελάτος Αργύριος


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250