Λαθροθήρες «οργώνουν» τη Ζάκυνθο: Σκοτώνουν προστατευόμενα είδη και επιτέθηκαν με όπλα σε μέλη ΜΚΟ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024 17:09

Λαθροθήρες «οργώνουν» τη Ζάκυνθο: Σκοτώνουν προστατευόμενα είδη και επιτέθηκαν με όπλα σε μέλη ΜΚΟ

Μια σημαντική καταγγελία εξέδωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σχετικά με το πρόβλημα της λαθροθηρίας μεταναστευτικών πουλιών στα νησιά του Ιονίου και την επίθεση που δέχτηκε το αμάξι της ΜΚΟ CABS (Επιτροπή κατά της Σφαγής Πτηνών) από λαθροθήρες στην Ζάκυνθο.

Η Ελλάδα ως ένα σταυροδρόμι 3 ηπείρων και 5 θαλασσών κατέχει σημαίνουσα θέση στους χάρτες της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας. Χαρακτηριστικά από τα 425 καταγεγραμμένα είδη πτηνών της χώρας, τα 271 είδη (64%) επιλέγουν τη χώρα μας για μια στάση κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων τους. Πρόκειται για έναν μοναδικό πλούτο σε πανίδα τον οποίο επιθυμούν να καταστρέψουν λαθροθήρες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αν και πτηνά όπως ο Συκοφάγος, ο Μελισσοφάγος, αρπακτικά πτηνά, χελιδόνια και το διεθνώς απειλούμενο Τρυγόνι προστατεύονται νομικά, αυτό δεν εμποδίζει τους λαθροθήρες όχι μόνο να τα σκοτώνουν να στρέφουν τις κάνες των όπλων τους ακόμα και προς τους ανθρώπους που προστατεύουν τα σπάνια μεταναστευτικά πουλιά. Υπενθυμίζεται πως το κυνήγι των μεταναστευτικών πουλιών απαγορεύτηκε οριστικά στην Ελλάδα με νόμο το 1983.

Παρακρατική επίθεση

Στις 24 Απριλίου, στις 2:30, μέλη της ΜΚΟ CABS, κοντά στην περιοχή Γερακάρι της Ζακύνθου, δέχτηκαν επίθεση στο αυτοκίνητο τους με τους λαθροθήρες να προκαλούν ζημιά στο όχημα ύψους 3.000 ευρώ. «Παρόλο που το κυνήγι των αποδημητικών πτηνών απαγορεύεται αυστηρά την άνοιξη, παραμένει ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο που μένει ατιμώρητο σε αυτό το νησί εδώ και δεκαετίες», δήλωσε στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ ο υπεύθυνος εκστρατειών και επιχειρήσεων του CABS Lloyd Scott. Καταγγέλλει ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι εθελοντές έχουν παρατήρησε εκτεταμένες παρανομίες και απειλές στη Ζάκυνθο.

«Μέσα σε λίγες μέρες, οι ομάδες μας κατά της λαθροθηρίας κατήγγειλαν δεκάδες κυνηγούς στις αρχές για παράνομο κυνήγι κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου και τέσσερις έχουν συλληφθεί. Ωστόσο, υπάρχουν εκατοντάδες άντρες έξω στην ύπαιθρο που σκοτώνουν απερίσκεπτα χιλιάδες προστατευόμενα πουλιά, όπως χελιδόνια, κούκους, αρπακτικά πουλιά και τρυγόνια που απειλούνται με εξαφάνιση. Συμπεριφέρονται ατιμώρητα σαν να είναι υπεράνω του νόμου» λέει ο υπεύθυνος εκστρατειών και επιχειρήσεων του CABS. «Συχνά βρίσκονται σε οργανωμένες ομάδες, κάνουν παράνομα πάρτι κυνηγιού στις περιοχές «hotspot» του Βασιλικού και του Κεριού και δείχνουν τακτικά καταχρηστικές και επιθετικές συμπεριφορές προς άτομα, συμπεριλαμβανομένων τουριστών που απλά θέλουν να προστατεύσουν τη φυσική κληρονομιά και να σεβαστούν τον νόμο».

Η CABS επαίνεσε τις αρχές για την ταχεία ανταπόκρισή τους, αλλά ταυτόχρονα επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν παρείχε στην αστυνομία αρκετούς πόρους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Προτείνουμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής που περιλαμβάνει αυστηρή, προληπτική εποπτεία και βαριά πρόστιμα για όσους καταδικάζονται για παράνομο κυνήγι», είπε ο Lloyd Scott προσθέτοντας ότι η αυστηρή επιβολή έχει αποδειχθεί ότι είναι το κλειδί για τη διάσωση των πτηνών σε άλλα σημεία λαθροθηρίας στη Μεσόγειο, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία. Εκεί οι κοινές επιχειρήσεις της CABS και των Αρχών οδήγησαν στη σύλληψη περισσότερων από 120 λαθροθηρών πτηνών το 2023.

Όπως η ΜΚΟ καταγγέλει στον επίσημο ιστότοπό της:

«Οι ομάδες μας στη Ζάκυνθο έχουν υποστεί φραστική κακοποίηση και παρενόχληση από κυνηγούς σε πολλές περιπτώσεις, ενώ προσπαθούσαν να τεκμηριώσουν παρανομίες στο πεδίο. Σε ένα περιστατικό την περασμένη εβδομάδα στο Κερί, αρκετοί κυνηγοί απέκλεισαν τα οχήματα των ομάδων για περισσότερα από 30 λεπτά. Λίγες μέρες αργότερα, μια ομάδα περισσότερων από 30 επιθετικών κυνηγών συγκεντρώθηκε έξω από τον σταθμό της δασικής αστυνομίας στη Ζάκυνθο, ενώ το προσωπικό των CABS συνομιλούσε με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα. «Η κατάσταση ήταν πολύ τεταμένη, αλλά τελικά οι άνθρωποί μας μπόρεσαν να φύγουν από τον σταθμό σώοι», ανέφερε ο Lloyd Scott. «Ο εκφοβισμός και η παρενόχληση δεν θα μας αποτρέψουν από το να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των πτηνών μας κατά τη μετανάστευση. Καλούμε όλους τους υπεύθυνους κυνηγούς, τους φυσιολάτρες να συνεργαστούν για την καταπολέμηση αυτής της μορφής περιβαλλοντικού εγκλήματος που δεν έχει καμία σχέση με την «παράδοση» ή τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων».   

documento.gr