Σωτήρης Κουρής: ''19η Απριλίου - Ημέρα Φιλελληνισμού & Διεθνούς Αλληλεγγύης «Τιμούμε τον Λόρδο Βύρωνα»''  

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 15:54

Σωτήρης Κουρής: ''19η Απριλίου - Ημέρα Φιλελληνισμού & Διεθνούς Αλληλεγγύης «Τιμούμε τον Λόρδο Βύρωνα»''  

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ                                                                                        

19η Απριλίου - Ημέρα Φιλελληνισμού & Διεθνούς Αλληλεγγύης «Τιμούμε τον Λόρδο Βύρωνα»

Όταν η «Επανάσταση του 1821», στην οποία έλαβε μέρος όλο το Γένος, έδειξε όλο το μεγαλείο και τις θυσίες της Ελληνικής φυλής για την πολυπόθητη ελευθερία, μία άλλη επανάσταση εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, ένα από τα ωραιότερα φαινόμενα της εποχής αυτής. Ήταν το ξεσήκωμα, το φούντωμα ενός ενθουσιώδους Φιλελληνισμού. Αν ο φιλελληνισμός αυτός έγινε αφορμή και συνέβαλε αποφασιστικά, ώστε η ελληνική επανάσταση των προγόνων μας του 1821 να καταλήξει σε αίσιο πέρας, κορωνίδα και επιστέγασμα αυτού του κοινωνικού φαινομένου ήταν η συμβολή του μεγάλου Άγγλου ρομαντικού ποιητή «Λόρδου Μπάιρον – Βύρωνα». Η αφιλοκερδής φιλελληνική του δράση για την ΙΔΕΑ της ελληνικής ελευθερίας και ο πρόωρος θάνατός του στο Μεσολόγγι, το ολοκληρωτικό δέσιμό του με την Ελλάδα μας κάνει να τιμάμε τη μνήμη του με ύψιστο σεβασμό και τιμή. Τον Αύγουστο του 1823 ο «Λόρδος Μπάιρον» έφτασε για πρώτη φορά στην Κεφαλονιά, και εγκαταστάθηκε στο χωριό Μεταξάτα για τέσσερις μήνες. Η Κεφαλονιά τον προετοίμασε για την μεγάλη πορεία. Μια πορεία εσωτερικής ωρίμανσης ενός ρομαντικού, ενός μαχόμενου στοχαστή που αναζητά υπαρξιακά τον ηρωισμό, την υπέρβαση και την θυσία. Στο όνομα των μεγάλων ιδεών του ανθρωπισμού, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής απελευθέρωσης, των ιδεών του Ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Ιδεολόγος και ανατρεπτικός στο πνεύμα μας έδειξε τον δρόμο για να σταθούμε όρθιοι μπρος σε μια ανάπηρη, συντηρητική, στο έλεος μιας ανθρωπιστικής κρίσης, Ευρώπη.          Ο Βύρωνας με το σθένος του και η Κεφαλονιά με την ακεραιότητα και την μαχητικότητά της στέκονται πηγές αυθεντικότητας, έμπνευσης και αντίστασης.

Άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τόπο μας, μας δίδαξε επί του πρακτέου, το νόημα του ρήματος «αντιδρώ». Αντιδρώ, λοιπόν, και αντιστέκομαι ίσως να σημαίνει το κοινό καλό να γίνει ατομική υπόθεση όλων μας, στο μέτρο του δυνατού για τον καθένα μας, προσφέροντας από τη θυσία της ανθρώπινης ζωής μέχρι την αντίσταση, αλλά ακόμη και την αξιοπρέπεια της μη-συνεργασίας.

Σε μας δεν απομένει παρά να αφουγκραστούμε το ηθικό ανάστημα του   «Λόρδου Βύρων» και των εκφραστών του φιλελευθερισμού και να ακολουθήσουμε τους οραματιστές στις διαδρομές του βλέμματος και της ψυχής τους.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ – ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ




00 inkefalonia general ad 300X250