Παύλος Παπαδάτος στη Real News: «Οιωνός κακών μελλοντικών εξελίξεων»
Αρθρο του Πάυλου Παπαδάτου στην Real News Πριν συνέλθουμε από τις τραγικές συνέπειες της φούσκας του χρηματιστηρίου, της φούσκας των ακινήτων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως μέσο οικονομικής εξόντωσης των νοικοκυραίων, αλλά και της πρόσφατης φούσκας των φωτοβολταϊκών, εισήλθαμε αισίως στην εποχή των φαντασιώσεων. Έτσι, «απολαμβάνουμε» τους φανταστικούς καρπούς του success story, την έξοδο στις αγορές, τη μη υπερφορολόγηση, την επέλαση της αόρατης ανάπτυξης, τη διανομή ανύπαρκτων πλεονασμάτων, την αναδιάρθρωση του κράτους μας και φυσικά ό,τι άλλο ορέγεται η φαντασία μας.
Και ναι μεν ο κόσμος «μπούχτισε» από επιτυχημένες φαντασιώσεις αλλά δυστυχώς δεν τρέφεται από αυτές. Έτσι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 41% των Ελλήνων είναι φτωχοί - με κριτήρια του 2009 - και ο ένας στους επτά ή το 14% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της «ακραίας φτώχειας», δηλαδή δεν έχει να φάει (!), το δε 20% των ελληνόπουλων υποσιτίζεται. Και ενώ οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 1.5 εκατομμύριο, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ μόνο 158.000 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας!
Οι ιδιωτικές επενδύσεις που στη χώρα μας το 2008 ήταν 43 δις, το 2012 ήταν μόλις 20 δις. Για να έχουμε όμως έστω μια ισχνή ανάπτυξη θα πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις το 2014 να φθάσουν τα 33 δις. Σίγουρα όμως ουδείς εχέφρων άνθρωπος πιστεύει ότι μπορεί ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο.
Με τη «μόδα» των αιφνιδιαστικών επιδρομών στις καταθέσεις φορολογουμένων και με φορολογική αφαίμαξη των έντιμων νοικοκυραίων, καταστρέφουμε την τραπεζική πίστη και εξανεμίζουμε τις καταθέσεις καθιστώντας ανίκανες τις τράπεζες να ανταποκριθούν στη βασική αποστολή τους που είναι ο δανεισμός των επιχειρήσεων. Και μία διέξοδος δανεισμού των εταιριών που θα μπορούσαν να αποτελούν τα εταιρικά ομόλογα, το κράτος έχει «μεριμνήσει» να την κάνει πρακτικά ανέφικτη. Έχουμε ένα κράτος που σίγουρα μπορεί να σε καταστρέψει ολοσχερώς άλλα όχι να σε βοηθήσει, έστω και υποτυπωδώς!
Δυστυχώς η οικονομική φτώχεια φέρνει και την πνευματική φτώχεια η οποία αποτελεί το λίπασμα για τη διαιώνιση της πρώτης. Έτσι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μόνο το 3.9% των μαθητών μας επιτυγχάνουν άριστη βαθμολογία στα μαθηματικά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 50%, το δε 35% των μαθητών μας βαθμολογείται κάτω από τη βάση! Δυστυχώς η παιδεία μας, που έπρεπε να είναι ο αναπτυξιακός μηχανισμός της χώρας μας, είναι μηχανισμός παραγωγής αναλφάβητων, άνεργων πτυχιούχων και οιωνός κακών μελλοντικών εξελίξεων.
Σημείωση
Όσο ζούμε με φαντασιώσεις, τόσο περισσότερο θα γιγαντώνεται το δράμα της χώρας μας. Ας είναι ευτυχισμένο το 2014 και ας έχουμε όλοι τα μάτια μας 14, γιατί θεωρώ ότι ειδάλλως δεν θα χαθεί απλώς άλλη μία χρονιά, αλλά μία ολόκληρη γενιά!