Ευάγγελος Ευαγγελάτος: «Κεφαλονιά η πετρελαϊκή»
Άρθρο του Ευάγγελου Ευαγγελάτου
Η άβυσσος θα μας σώσει! Αλλά για να σωθούμε πρέπει όχι μόνο να βρεθούμε στο χείλος της αβύσσου αλλά και να το προσπεράσουμε, να διατρήσουμε χιλιόμετρα φλοιού της γης για να φτάσουμε στην πηγή να πιούμε νερό ή κυριολεκτώντας να αντλήσουμε πετρέλαιο. Τα λεφτά για το ταξίδι αυτό είναι πολλά αλλά "ευτυχώς" υπάρχουν ήδη οχτώ ενδιαφερόμενοι κολοσσοί για να τα δώσουν. Γιατί ο πλούτος εκεί κάτω είναι παραμυθένιος.
Μια και μιλάμε για παραμυθένια πράγματα όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να σας πω και εγώ ότι: Μια φορά και έναν καιρό στα χρόνια του Σημίτη, όταν ήμουν Νομαρχιακός Σύμβουλος Κεφαλονιάς, έφτασε εδώ μια ομάδα από στελέχη πετρελαϊκής εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων και στελέχη από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σκοπός τους ήταν να πετύχουν την έγκριση για μια κύρια και εφεδρική γεώτρηση πάνω στο κοίτασμα που είχε εντοπιστεί με σεισμολογικές έρευνες έξω από τον Πόρο Κεφαλονιάς. Η έγκριση δόθηκε αλλά οι γεωτρήσεις δεν έγιναν όπως και ποτέ δεν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των ερευνών.
Όμως ένα βράδυ εκεί που έπινα μαζί τους ένα κρασί και μεταξύ "τυριού και αχλαδιού" μπόρεσα και τους εκμαίευσα μερικά σημαντικά πράγματα για το θέμα τα οποία με καθυστέρηση αρκετών ετών τα δημοσιοποιώ σε μια καλή ευκαιρία αφού το θέμα είναι επίκαιρο και τα πετρέλαια παίζουν ως ελπίδα σε εθνικό επίπεδο.
1. Πετρέλαια υπάρχουν (και όχι κατά το λεφτά υπάρχουν). Τώρα γιατί λίγο πριν να μπούμε στο ΔΝΤ διαβεβαίωναν οι κρατούντες ότι δεν υπάρχουν κοιτάσματα στην Ελλάδα, επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
2. Η ποσότητα είναι μεγάλη, ένα μεγάλο βουνό κυριολεκτικά γιατί το πέτρωμα του κοιτάσματος έχει το μέγεθος του Αίνου.
3. Το κοίτασμα βρίσκεται λίγα μίλια έξω από τον Πόρο. Σίγουρα θα θυμούνται οι κάτοικοι τον χαρακτηριστικό κρότο που ακουγόταν από τις σεισμικές δονήσεις κατά την διάρκεια της έρευνας στην παράκτια γραμμή Σκάλας - Πόρου.
4. Το πετρέλαιο είναι εξαιρετικής ποιότητας, ώριμο και έχει ηλικία 95 εκατομμυρίων ετών. Είναι τόσο καθαρό που σχεδόν "δεν χρειάζεται διυλιστήριο" σε αντίθεση με το Αιγαίο που έχει νέα, "άγουρα", μικρής απόδοσης και ηλικίας μόνο 5 εκατομμυρίων ετών.
5. Το βάθος τους είναι αρκετά μεγάλο. Η άντληση τους για να είναι συμφέρουσα θα έπρεπε τότε η τιμή του βαρελιού να ήταν 70 δολάρια ενώ η τιμή του στις διεθνής αγορές ήταν 40 δολάρια.
6. Ο τουρισμός δεν θα εθίγετο από ρύπανση γιατί η υπερσύγχρονη τεχνολογία δεν άφηνε περιθώρια ρύπων. Βέβαια το 2010 όταν έγινε η έκρηξη της εξέδρας της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού, διαπίστωσα πόσο αβάσιμες ήταν αυτές οι διαβεβαιώσεις.
7. Τα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία θα ήταν ότι η έδρα των εγκαταστάσεων θα ήταν στον Πόρο και πολλοί ντόπιοι θα απασχολούντο.
8. Το ποσοστό κέρδους θα ήταν 55% για την εταιρεία εκμετάλλευσης και 45% για το Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτά είναι τα πιο σημαντικά από την κουβέντα μας και τα μεταφέρω τώρα που πλησιάζει η ώρα του κεφαλλονίτικου πετρελαίου αφού η τιμή του είναι σταθερά πάνω από 100 δολάρια ανά βαρέλι, βρισκόμαστε στην εποχή του μνημονίου και λόγω της οικονομικής κρίσης είναι επιτακτική η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου.
Ευάγγελος Ευαγγελάτος Παιδίατρος