Πακέτο στήριξης 130 δισ. ευρώ - Στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020
Σε συμφωνία έφθασαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισ. ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους. Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ιδιωτικός τομέας αποδέχθηκε να ανέλθει το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των κρατικών ομολόγων που κατέχει στο 53,5% έναντι 50% που είχε θέσει ως στόχο η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβίου. Η χώρα μας δεσμεύτηκε να κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της ως απόλυτη προτεραιότητα την αποπληρωμή του χρέους της και να προχωρήσει ταχύτατα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, στις αρχές Μαρτίου. Προβλέπεται επίσης αυξημένη επιτήρηση και τήρηση της σύμβασης και πέραν των εκλογών. Τις αποφάσεις ανακοίνωσε λίγο μετά τις 6:00 το πρωί ο πρόεδρος του Eurogroup σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον επίτροπο Όλι Ρεν και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Σχετικές ειδήσεις:
Η ανακοίνωση του Eurogroup για τη συμφωνία
«Ημέρα ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία»
Ζ. Κ. Γιούνκερ: Συμφωνία για άνευ προηγουμένου σχεδίου στήριξης
Συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης-Μαραθώνιες διαβουλεύσεις
Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις-Κοντά σε συμφωνία το Eurogroup
Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων της ανατροπής και της προοπτικής
Αναπτυξιακό πλάνο παρουσίασαν 12 μέλη της Ε.Ε.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το PSI
Όλι Ρεν: Θα ενισχυθεί η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές
Αυστηρός όρος για επιτήρηση
Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: Προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου.
Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, πρέπει η κυβέρνηση στο επόμενο δεκαήμερο να υπογράψει 79 υπουργικές αποφάσεις με μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση, ενώ ανακοινώθηκε ότι θεσπίζεται μόνιμος ΓΓ για τα φορολογικά.
Η συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση αναμένεται να επικυρωθεί από τους 27 ηγέτες της συνόδου Κορυφής στις αρχές Μαρτίου και στη συνέχεια, εντός του Μαρτίου, θα πρέπει να ψηφιστεί και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
-Πακέτο στήριξης 130 δισ. ευρώ
-«Κούρεμα» του χρέους στο 53,5%
-Επαναφορά του χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020
-Δημιουργία εθνικού λογαριασμού με συνταγματική διάταξη
-Ισχυρή μόνιμη παρουσία επιτροπών στην Αθήνα, ενίσχυση της task force
-Η ΕΚΤ θα διαθέσει τα κέρδη της και θα μειώσει τα επιτόκια
-Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης
«Σχέδιο στήριξης άνευ προηγουμένου»
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επιβεβαίωσε επισήμως τα ξημερώματα της Τρίτης την επίτευξη συμφωνίας για ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε πως η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία.