Μπουγάτσα με φρούτα!
Από τον Άκη Πετρετζίκη.
Συστατικά
Για την κρέμα
- 400 γρ. γάλα
- 75 γρ. ζάχαρη
- 3 κρόκοι αυγών
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 μεγάλη κουταλιά αλεύρι
- 1 μεγάλη κουταλιά κορν φλαουερ
- 2 κ.σ. γλυκό κρασί σάμου
- 2 κ.σ. βούτυρο στο τέλος
Για την πίτα
- 250-300 γρ φρούτα του δάσους κατεψυγμένα ή φρέσκα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ζάχαρη όση θέλουμε
- σταφίδες (όσες θέλουμε)
- ξηροί καρποί (όσους θέλουμε) χοντοκομμένους
- 1 φύλλο σφoλιάτας
- λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Ετοιμάζουμε την κρέμα πρώτα
- Βράζουμε το γάλα εκτός από 2 κ.σ. σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη μισή ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.
- Ανακατεύουμε τους 3 κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και 2 κ.σ. γάλα σε ένα μπολ με το σύρμα χειρός και προσθέτουμε τη βανίλια, το αλεύρι και κόρν φλάουερ.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
- Μόλις βράσει το γάλα προσθέτουμε από αυτό σιγά-σιγά στο μείγμα του αυγού με τη βοήθεια μας κουτάλας και ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε 2-3 κουτάλες από το γάλα ώστε να πάρουν μεν θερμοκρασία τα αυγά και να ζεσταθούν, αλλά να μην γίνουν ομελέτα.
- Έπειτα επιστρέφουμε όλο το μείγμα με τα αυγά στη κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα σε χαμηλή φωτιά.
- Δοκιμάζουμε που και που με ένα κουταλάκι για να δούμε μήπως έχει ακόμα γεύση αλευρίλας.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις πήξει η κρέμα μας, προσθέτουμε το κρασί, τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
- Αδειάζουμε την κρέμα πατισερί σε ένα ταψί και την αφήνουμε να κρυώσει στη κατάψυξη (5 – 10 λεπτά), εφάπτοντας πάνω της μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα..
- Παράλληλα σουρώνουμε λίγο τα νερά που μπορεί να έχουν βγάλει τα φρούτα του δάσους και προσθέτουμε σε αυτά το μοσχοκάρυδο, λίγη ζάχαρη, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς.
- Αλευρώνουμε τη σφολιάτα καλά και από τις 2 πλευρές και τη βάζουμε πάνω σε μία λαδόκολλα.
- Την διπλώνουμε στα 3 για να σχηματίσουμε 2 νοητές γραμμές, την ανοίγουμε πάλι και την διπλώνουμε στα 2.
- Κόβουμε κάθετες λωρίδες πάχους 0,5 -1 εκ. μέχρι τις νοητές γραμμές δεξιά και αριστερά του κέντρου της σφολιάτας.
- Ανοίγουμε πάλι τη σφολιάτα. Έχουμε τώρα ένα κεντρικό τμήμα που είναι άθικτο και δεξιά και αριστερά του η σφολιάτα είναι σαν να έχει κρόσια.
- Βάζουμε τη κρέμα στο κομμάτι που δεν είναι χαραγμένο και πάνω από τη κρέμα βάζω το μείγμα με τα φρούτα.
- Κόβουμε τα γωνιακά “κρόσια” της σφολιάτας και γυρίζουμε το μη χαραγμένο κομμάτι της πάνω και κάτω μεριάς πάνω στη γέμιση.
- Πλέκουμε τα υπόλοιπα κρόσια δεξιά και αριστερά πάνω από τη γέμιση εναλλάξ
- Αλείφουμε όλη την πίτα με έναν κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά.
- Συνοδεύουμε σε κομμάτια με παγωτό βανίλια προαιρετικά
Μοιράσου: