Ομιλία του Παναγή Φαρακλού για το θέμα των ΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 14:53

Ομιλία του Παναγή Φαρακλού για το θέμα των ΤΕΙ

Ομιλία κ. Παναγή Φαρακλού, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κεφαλλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων, στην εκδήλωση-διαμαρτυρία που διοργάνωσε η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά στις 20/02/2013. Αγαπητοί συντοπίτες, φίλες και φίλοι, εκ μέρους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κεφαλλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά για την τιμητική πρόσκληση που μας έκανε για την σημερινή εκδήλωση-διαμαρτυρία-καταγγελία που αφορά στο κλείσιμο των ΤΕΙ του νομού μας.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες. Και αυτό γιατί υπονομεύουν το μέλλον της εκπαίδευσης, την εξέλιξη της επιστήμης αλλά και του επιστημονικού εξοπλισμού.

Οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία καθώς μία σειρά σημαντικών αλλαγών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία και οι οποίες όχι μόνο δεν αναβάθμισαν την παρεχόμενη μόρφωση, αλλά αντιθέτως τείνουν να εξαλείψουν από την ανώτατη εκπαίδευση τα όποια χαρακτηριστικά δημόσιου και δωρεάν αγαθού διέθετε. Στο σύνολό τους οι αλλαγές αυτές επιτείνουν την εμπορευματοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος, με τους φοιτητές στη θέση των πελατών, την εκπαίδευση στη θέση του εμπορεύματος και τα ΑΕΙ-ΤΕΙ στη θέση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη σχετική αγορά.
Παρά τις όποιες καθυστερήσεις, η οικονομική κρίση προσέφερε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενταθούν οι προσπάθειες, ώστε να απαλλαχθεί το κράτος από το κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης.

Για να δούμε πραγματικά το πρόβλημα να μου επιτρέψετε να κάνω μία πολύ σύντομη αναδρομή ώστε να το τοποθετήσουμε στις πραγματικές του διαστάσεις.
Τα ΤΕΙ προχώρησαν στην Κεφαλλονιά με τεράστιες δυσκολίες, πάσχοντας πάντοτε από όλα τα προβλήματα των Πανεπιστημίων, αλλά και από ιδιαίτερες αδυναμίες, όπως οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σε υποδομές, εξοπλισμούς, συγγράμματα, και υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας. Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω των απανωτών περικοπών των προϋπολογισμών. Βασικό πρόβλημα για τη λειτουργά των ΤΕΙ στο νομό μας ήταν πάντοτε αυτό της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα επιπλέον κονδύλια από τα λεγόμενα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν προορίζονταν βέβαια για την αναβάθμιση των σπουδών, τη δημιουργία υποδομών ή την ερευνητική δραστηριοποίηση, αλλά ήταν μία συμβολή των προγραμμάτων αυτών στην προώθηση της στρατηγικής των επιχειρηματικών ομίλων και της διείσδυσής τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Τα περί «παθογενειών» και «στρεβλώσεων» που θα πρέπει να ξεπεραστούν, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο, είναι τουλάχιστον υποκριτικά. Η πελατειακή λογική του «κάθε χωριό και ΤΕΙ», «κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο» είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έρχεται να εφαρμόσει η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση. Ο «εξορθολογισμός» και το «συμμάζεμα», καμία σχέση δεν έχουν να κάνουν με τις εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά είναι άρρηκτα δεμένες με τις αναδιαρθρώσεις που επιβάλλει ο νόμος- πλαίσιο.

Πρώτο και άμεσο θέμα, προκύπτει για τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές των δεκάδων τμημάτων που μετακινούνται σε άλλη πόλη. Είναι φανερό πως το «κόστος» του σχεδίου «Αθηνά» θα το πληρώσει και πάλι η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Μετακίνηση σε άλλη πόλη σημαίνει έξοδα. Όπως άλλωστε, γίνεται αντιληπτό η μεταφορά των τμημάτων δεν σημαίνει και ενίσχυση των υποδομών. Έτσι κι αλλιώς οι υποδομές των ιδρυμάτων και ιδιαίτερα των ΤΕΙ είναι ανεπαρκείς. Οι εστίες και οι λέσχες σίτισης δε φτάνουν και οι φοιτητές και σπουδαστές θα αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα. Η γενικόλογη θέση του υπουργείου («θα υπάρξει πρόνοια επιδότησης των εξόδων, αλλά έχουμε μεριμνήσει οι μετακινήσεις να είναι οι λιγότερες δυνατές»), δεν εξασφαλίζει απολύτως τίποτα.

Εξίσου προβληματική είναι η μετακίνηση για εργαζόμενους και διδάσκοντες στα Τμήματα που αλλάζουν πόλη, καθώς προκαλείται πολλαπλάσιο πρόβλημα στις οικογένειές τους.
Από τις συγχωνεύσεις και τις «απορροφήσεις» τμημάτων και τη δημιουργία νέων, είναι επόμενο πως θα προκύψουν νέα προγράμματα σπουδών. Αυτό φέρνει προβλήματα σε αυτούς που ήδη φοιτούν και είναι αυτονόητο πως πρέπει να υπάρξει κάποια πρόβλεψη για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Επιπλέον, οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, όπως και οι συγχωνεύσεις τμημάτων δεν γίνονται με άξονα το επιστημονικό αντικείμενο, αλλά με βάση τις απαιτήσεις της «αγοράς».

Στόχος είναι να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένας «χάρτης» όπου τα αντικείμενα σπουδών και το περιεχόμενο θα ορίζονται από τις επιχειρήσεις.
Το βασικό κριτήριο είναι η προσέλκυση «επενδυτών» στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η κατασκευή προγραμμάτων σπουδών που θα «προσφέρουν» στην επιχειρηματικότητα και στην παροχή «δεξιοτήτων» (και όχι επιστημονικών γνώσεων) που ζητούν οι εργοδότες.
Πιστεύουμε ότι οι φοιτητές, οι οικογένειές τους και οι εργαζόμενοι στα ΤΕΙ του νησιού μας δεν πρέπει να εξαπατηθούν και να πιστέψουν ότι οι ίδιες δυνάμεις που δημιούργησαν το πρόβλημα, μπορούν και να το λύσουν. Να μην ξεχάσουν, οι φοιτητές, τους πανηγυρισμούς όλων αυτών των δυνάμεων, για τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των ιδρυμάτων.
Να μην ξεχάσουν τα περί ανάπτυξης του τόπου, στηριζόμενοι στην εκμετάλλευση των φοιτητών. Να μην ξεχάσουν ότι ουδέποτε ξεσηκώθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο έως σήμερα για τις ελλείψεις που υπήρχαν (π.χ. εστία). Να μην ξεγελαστούν από όσους βλέπουν τους φοιτητές ως πελάτες για τα ακίνητα της περιοχής. Η στάση τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη των φοιτητών για μόρφωση και δωρεάν σπουδές.

Καλούμε και προτείνουμε, στη σημερινή μας σύσκεψη να αποφασίσουμε να πραγματοποιηθούν ψηφίσματα, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλους τους αρμόδιους και που αποκορύφωμά τους να είναι η πραγματοποίηση Παγκεφαλληνιακού και Θιακού συλλαλητηρίου στην Αθήνα με πλαίσιο διεκδίκησης που θα απαιτούμε:
• Όλοι να σπουδάσουν απρόσκοπτα μέχρι το τέλος των σπουδών τους στην πόλη και το τμήμα που φοιτούν.
• Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας τους στον τόπο που διαμένουν με τις οικογένειές τους.
• Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, ώστε η επιστήμη και η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι στις ανάγκες της «αγοράς».
• Ανώτατη Εκπαίδευση συνδεδεμένη με μία άλλη, ριζικά αντίθετη διαδικασία, που στη βάση ενός κεντρικού σχεδιασμού, στοχεύει στην κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών και όχι στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός στις όποιες προφορικές αναφορές του Υπουργείου στην Επιτροπή.

Αντίστοιχο με το πρόβλημα των ΤΕΙ είναι και το θέμα της υγείας στα νησιά μας.

Οι Κεφαλλονίτες και Θιακοί βιώνουν καθημερινά τις ελλείψεις στα Νοσοκομεία (Αργοστολίου-Ληξουρίου) καθώς και στα Κέντρα Υγείας Σάμης και Ιθάκης, όπως και τις ελλείψεις Αγροτικών Ιατρών.

Οι δρομολογημένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων Νοσοκομείων, κρεβατιών και εργαστηρίων-πάνω από 50 νοσοκομείων και 661 τμημάτων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία πανελλαδικά-δεν υπηρετούν την προσαρμογή του δημόσιου συστήματος υγείας στις σημερινές ανάγκες, αλλά τη μείωση των κρατικών δαπανών και την προσαρμογή της λειτουργίας τους, με επιχειρηματικά κριτήρια, δηλαδή είναι το ίδιο πρόβλημα και με τα ΤΕΙ. Επομένως η υγεία και η ασφάλεια του συνόλου των κατοίκων χρειάζεται και πρέπει να είναι πρώτιστη ανάγκη γι'αυτό και η υπεράσπιση της μη συγχώνευσης του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου με το Νοσοκομείο Αργοστολίου, πρέπει να αναδειχθεί στη σημερινή μας σύσκεψη.

Τα μέτρα που παίρνονταν στην υγεία, οι άγριες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και των παροχών, η ενίσχυση των επιχειρηματιών στην υγεία-φάρμακο, δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Είναι μόνιμα και ενταγμένα στη στρατηγική όλων των κυβερνήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα και οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων που θεωρούν ότι ο τομέας της υγείας μπορεί να τους αποφέρει μεγάλη κερδοφορία.

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό και είναι δικαίωμά μας το Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας.
Υγεία με επιχειρηματική δραστηριότητα και κέρδος δεν μπορούν να συνυπάρχουν, επομένως απαιτούμε:
α) Καμία συνένωση-συγχώνευση του Νοσοκομείου Ληξουρίου με το Νοσοκομείο Αργοστολίου.
β) Άμεση στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας Σάμης και Ιθάκης με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και το λοιπό νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των Κεφαλλονιτών και Θιακών συμπολιτών.
γ) Κατάργηση των πληρωμών για εισητήρια, συμμετοχή σε ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε όχι, Έλληνες ή μετανάστες. Σε περίπτωση αναγκαστικής μετακίνησης του ασθενούς στην Αθήνα ή σε άλλο μεγάλο αστικό κέντρο, τα έξοδα μετακίνησης του ιδίου και του συνοδού του να καλύπτονται εξ΄ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

δ) Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων υγείας-πρόνοιας στο Νομό σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Παναγής Γ. Φαρακλός




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250