O Φορέας Διαχείρισης Αίνου για Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και πεζοπορική διαδρομή
Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και το Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (F.A.O.), στην Ρώμη το 1973, με σκοπό να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος. Τα δάση προσφέρουν πολλαπλά αγαθά και ωφέλειες στο σημερινό άνθρωπο και διαδραματίζουν πολύτιμο ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Παράγουν σημαντικές ποσότητες ξυλείας, βιομάζας και δευτερευόντων δασικών προϊόντων, ενώ οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι ανεκτίμητες για τον άνθρωπο.
Τα δάση μέσα από την διεργασία της φωτοσύνθεσης, παράγουν και απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα οξυγόνο, δεσμεύοντας ταυτόχρονα το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο συγκροτεί το σημαντικότερο αέριο που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες των δασών αποτελούν το φιλτράρισμα της ατμόσφαιρας από βλαπτικά σωματίδια, η προστασία της βιοποικιλότητας, η προστασία από φαινόμενα εδαφικής διάβρωσης και ερημοποίησης, ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων, η δασική αναψυχή και το αίσθημα ευφορίας και γαλήνης που προσφέρουν στους επισκέπτες τους.
Τα δάση της Ελλάδας είναι στην πλειονότητά τους φυσικά και σχηματίζουν μοναδικούς οικοτόπους, σπάνιους για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα με ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική και οικονομική αξία. Μεγάλο τμήμα αυτών (δάση οξιάς, δρυός, ελάτης) ανήκει στην κατηγορία των αρχέγονων δασών. Σε αυτά απαντώνται σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, η διατήρηση των οποίων αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.
Σήμερα δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, στο πλαίσιο της οποίας οι ανθρωπογενείς επιδράσεις στα δάση μπορεί να είναι ολέθριες για το μέλλον τους. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης των δασικών οικοσυστημάτων και αναμένεται ότι θα προκαλέσει, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας και υψηλές θερμοκρασίες, παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των περιστατικών έναρξης δασικών πυρκαγιών, στην εμφάνιση φαινομένων εδαφικής διάβρωσης και ερημοποίησης και μείωσης των δασικών εκτάσεων.
Την πορεία των ελληνικών δασών ακολουθεί και το δάσος της κεφαλληνιακής Ελάτης στον Αίνο. Το Ελατοδάσος κάποτε είχε 14 km μήκος και 5 km πλάτος, όμως οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές, οι εκτεταμένες υλοτομίες και η υπερβόσκηση μείωσαν την έκτασή του. Η ανεκτίμητη αξία του δάσους του Αίνου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη μια και η συνεχής συρρίκνωσή του από την άλλη, αυξάνουν την ανάγκη αλλά και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για την προστασία του.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας διοργανώνει τo Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 πεζοπορία στο μονοπάτι "Κεντρική Πύλη Αίνου - Έζα - Μελίσσι". Κατά την πεζοπορία, το εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα θα ενημερώσει τους επισκέπτες για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Αίνου και ειδικότερα για το δάσος της κεφαλληνιακής Ελάτης, με παράλληλη επίδειξη της χρήσης των οργάνων που διαθέτει ο Φορέας για τη μέτρηση των μορφομετρικών χαρακτηριστικών των δασικών δέντρων.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να το δηλώσουν μέχρι την Παρασκευή (22.03.2013) το μεσημέρι, στο τηλέφωνο (26710-29258) ή στο e-mail του Φορέα (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
Θα συναντηθούμε στις 09.30 το πρωί στο χώρο στάθμευσης της Κεντρικής Πύλης του Εθνικού Δρυμού Αίνου.
Σας περιμένουμε!
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου