Ο Νίκος Παπανδρέου στον COSMOS 96,5 : Το 2ο κόμμα στις εκλογές είναι οιονεί κυβέρνηση

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 17:43

Ο Νίκος Παπανδρέου στον COSMOS 96,5 : Το 2ο κόμμα στις εκλογές είναι οιονεί κυβέρνηση

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο κ. Νίκος Παπανδρέου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματίας και συγγραφέας  και ξανά υποψήφιος ευρωβουλευτής στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο κ. Παπανδρέου στις ευρωεκλογές του 2019 έθεσε υποψηφιότητα με το Κίνημα Αλλαγής. Στις 3 Μαΐου 2023 ανέλαβε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μετά την παραίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη και για τις δράσεις στις οποίες συμμετείχε στον έναν χρόνο παρουσίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε: « Μπήκα στο Ευρωκοινοβούλιο σχεδόν στο τέλος της θητείας, αλλά μπήκα αμέσως στην μάχη πηγαίνοντας στην Αλβανία για τον Μπελέρη, όπου βγήκα υπέρ του ανεξαρτήτως κομματικής χροιάς , για το ότι δεν μπορεί να φυλακίζεται εκλεγμένος Δήμαρχος και εκπρόσωπος της Ελληνικής μειονότητας. Μετά καταγγείλαμε την Τουρκία για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων , επισκέφθηκα την Άγκυρα, συμμετείχα στο συνέδριο των Κούρδων, (θύμισε τις καλές εποχές του ΠΑΣΟΚ), επισκέφθηκα τις φυλακές, ασχολήθηκα με το ζήτημα των Αρμενίων από το Αζερμπαϊτζάν (όσον αφορά τα εξωτερικά θέματα).

Όσον αφορά τα Ελληνικά θέματα πρότεινα αλλαγές στην ΚΑΠ , στην Επιτροπή Αλιείας κάναμε δύο προτάσεις που τις δέχτηκε η Κομισιόν, προτείναμε κυρώσεις στην Τουρκία για παράνομο ανταγωνισμό και μεγαλύτερη στήριξη στους ιχθυοκαλλιεργητικές. Ασχολήθηκα και με τους κτηνοτρόφους  και έχουμε προτάσεις για την επόμενη Ευρωβουλή και με την κλιματική αλλαγή για την Θεσσαλία αυξήσαμε το ποσό των αποζημιώσεων.

Ασχολήθηκα και με τα ιατρικά θέματα ειδικά με τον παιδικό καρκίνο για να στηριχθούν ιατροφαρμακευτικά». 

Όσον αφορά την παρεμβατική στάση του Ευρωκοινοβουλίου στην εξωτερική πολιτική, ανέφερε ότι η επόμενη Ευρωβουλή εάν δεν πάει προς τα άκρα , η πρόταση είναι για μια κοινή αμυντική πολιτική  για την Ευρώπη  γιατί μόνο έτσι θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της ασφάλειας.

Για το εάν η υποψηφιότητα Μπελέρη έχει στόχο να προσελκύσει κάποιες άλλες ομάδες ψηφοφόρων, απάντησε: « Η ΝΔ το κάνει για ψηφοθηρικούς λόγους , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αξίζει ο Μπελέρη.  Θα πρότεινα στους πολίτες  επίσης να μην ψηφίσουν κόμματα που προτρέπουν εναντίον των ομοφυλόφιλων  γιατί μόνο χάος θα προκαλέσουν».

 Για την άνοδο της ακροδεξιάς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε: « Είναι η λαϊκιστική απάντηση που την είχαμε και εμείς στην κρίση την οικονομική που τα ρίξανε όλα στο προηγούμενο πολιτικό σύστημα μιας κεντρώας η και δεξιάς η και προοδευτικής παράταξης. Είχαμε την εμπειρία στην Ελλάδα που ζήσαμε 4-5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ με τραγικά αποτελέσματα στην οικονομία και ο κόσμος πίστευε ότι με μαγικό ραβδί θα διώξει το μνημόνιο και ξαφνικά μας έφερε τρίτο μνημόνιο. Δεν είναι λύση η ακροδεξιά, όμως πρέπει να πειστεί και ο κόσμος , η δουλειά για μας που θεωρούμε ότι έχουμε σοβαρές προτάσεις, είναι να περάσουμε στον κόσμο να μην ακούει τις σειρήνες του λαϊκισμού. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε έναν τόσο σύνθετο κόσμο. Πρέπει όλοι μαζί όσοι πιστεύουμε ότι μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα σε έναν σωστό βηματισμό να προσπαθήσουμε. Και κάνοντας μία κριτική στις προοδευτικές δυνάμεις, δεν πρέπει να αισθάνονται οι Έλληνες και παντού και εκεί φταίνε και οι προοδευτικοί και η άκρα αριστερά ότι πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα και εμπάτε αλέστε και κάντε ότι θέλετε. Έχουν δώσει την εντύπωση ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι προοδευτικοί ότι ενδιαφέρονται ποιο πολύ για τον μετανάστη, παρά για τον πολίτη . Βάζουμε πρώτα τον πολίτη της Ευρώπης , έχουμε σεβασμό για τους μετανάστες, αλλά πρώτα ο πολίτης και στην δικιά μας περίπτωση ο Έλληνας. Έτσι θα κόψουμε την ροή στην ξενιτιά , αν καταλάβουνε ότι όλοι είμαστε πατριώτες και θέλουμε να στηρίξουμε τον Έλληνα πολίτη. Για τον μετανάστη θα κάνουμε τα σωστά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πρώτα θα είναι ο πολίτης της Ευρώπης». 

Για την ακρίβεια που ταλανίζει Έλληνες και Ευρωπαίους, αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η ποιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη μετά την Μάλτα  

Ανέφερε ότι θα συμβούν δύο τινά, η θα πέσουν οι τιμές – κάτι δύσκολο- η θα πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματα: « Ένας τρόπος για να αυξηθούν τα εισοδήματα είναι η πράσινη επανάσταση που η ΝΔ θα πρέπει να την χειριστεί καλύτερα, για να μην αποκλείονται οι αγρότες και οι ενεργειακές  κοινότητες (Δήμοι με ενεργειακό ρεύμα για φτωχούς κλπ). Το 2ο που προτείνουν όλοι οι προοδευτικοί της Ευρώπης είναι να φορολογηθούν όλες οι μεγάλες εταιρείες με 15% και τα έσοδα να πάνε στο κοινωνικό κράτος, για την υγεία και την παιδεία. Επίσης στην ατζέντα της Ευρώπης για την επόμενη 5ενταετία , είναι να πάνε πολλά χρήματα στην παιδεία γιατί έχει μείνει πίσω σε σχέση με την Αμερική και την Κίνα. Όσα χρήματα πήγαν στην πράσινη συμφωνία, τόσα θα πάνε στην παιδεία στην επόμενη 5ενταετία και είναι ευκαιρία να ενισχυθούν όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Με Ευρωπαϊκά χρήματα, κάτι που δεν έκανε η ΝΔ, θα μπορούσαμε ως χώρα να χτίσουμε 25.000 καινούργια διαμερίσματα για τους νέους , με πολύ χαμηλό ενοίκιο . Δεν το εκμεταλλεύτηκε η Ελλάδα για κάποιο λόγο, το έκανε η Ισπανία και η Πορτογαλία και έτσι θα πέσουν και τα ενοίκια. Και ως τελευταίο, για το θέμα της golden visa, γιατί να μην υπάρχει μία φορολογία και τα έσοδα να πάνε η στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα η να επιδοτήσει τα ενοίκια των φτωχών( 500 εκατομμύρια με 1 δις κάθε χρόνο έρχονται στην Ελλάδα από την χρυσή βίζα), άρα υπάρχουν πολλές προτάσεις να βοηθήσουμε  το πολίτη κατά της ακρίβειας. Πρέπει την χαμηλή τάξη να την στηρίξουμε όσο μπορούμε. Για τα επιδόματα υπάρχει ένα όριο». 

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι θέλει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο με υψηλή τεχνολογία και να επιστρέψουν και οι Έλληνες με αυτό το αντικείμενο, γιατί είναι καλός ο τουρισμός, όμως δεν μπορεί η χώρα να βασίζεται μόνο σ αυτόν.

Ερωτώμενος για τον πολιτισμό στην Ελλάδα, μνημόνευσε την Μελίνα Μερκούρη και τον Αντώνη Τρίτση που είχαν ψηλά το λάβαρο του πολιτισμού και όσον αφορά τον αρχιτεκτονικό συμπεριέλαβε και τον Νίκο Σιφουνάκη: « Σε δεύτερη μοίρα βάζει  τον πολιτισμό η πολιτική , που για μένα θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλά. Ειδικά με τα πανεπιστήμια, αν είχαμε  Αγγλικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα γύρω από τον πολιτισμό, με αρχαία Ελλάδα, αρχαία Ελληνικά, κλασικούς φιλοσόφους κλπ, θα ερχόταν όλος ο κόσμος, όπως πάνε στην Κύπρο. Είναι πολύ αφελείς αλλά υπάρχει ένα είδος σωβινισμού , να μην γίνονται μαθήματα στα Αγγλικά, για να μην αφελληνιστούμε. Θα μπορούσε να ανθίσει ο τουρισμός γύρω από τον πολιτισμό με εκατομμύρια κόσμο από την Ευρώπη και από την Κίνα που θέλουνε τόσο πολύ την αρχαία Ελλάδα. Έχουμε και σύγχρονο πολιτισμό, έχω ασχοληθεί και εγώ πολύ με τους μουσικούς μας και τους καλλιτέχνες, τους αρχιτέκτονες, έχουμε τον Μίκη Θεοδωράκη, την Μαρία Κάλλας,  κλπ Θα έπρεπε να σηκώσουμε το θέμα του πολιτισμού». 

Γι μια ενδεχόμενη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε ότι μετά από τις εκλογές θα γίνει μια βαθειά ανασκόπηση και θα δουν τι εξελίξεις θα υπάρχουν , ωστόσο ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ κάποιας συνεργασίας ακόμη , γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ  πιστεύει ότι δεν έχει ωριμάσει  και  είναι σε μία δίνη ιδεολογική. Όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και αν είναι 2ο το ΠΑΣΟΚ, θα έχει το πρόταγμα για την επόμενη μέρα.

Για το εάν θα προκύψει πρόβλημα εάν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να βρεθεί στην 2ηθέση , ανέφερε: « Το 2ο κόμμα είναι οιονεί κυβέρνηση. Το 3ο κόμμα στα μάτια του κόσμου δεν έχει την δύναμη , οπότε θα υπάρξει το πρόβλημα του γιατί δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πείσει τους ψηφοφόρους να έρθουν κοντά του και αυτό θα πρέπει α το αναλύσουμε και να δούμε τι κάναμε λάθος αν θα συμβεί. Εγώ πιστεύω ότι θα αλλάξουν τα γκάλοπ, έχουμε καλή ομάδα που βγαίνει σε όλη την Ελλάδα και θα πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε η αυριανή κυβέρνηση. Φυσικά με το κλίμα της πολιτικής σήμερα, περισσότερο πιάνει ένα είδος πιασάρικα κόμματα και λιγότερο οι σοβαρές προτάσεις, αλλά παρά ταύτα εμείς θα επιμείνουμε στις σοβαρές προτάσεις και ελπίζω να μην εκπέσουμε πολύ στα social mentia  κάνοντας τρέλες μόνο και μόνο για να πιάσουμε τους ψηφοφόρους,. Θα μπορούσαμε να κάνουμε τρέλες, αλλά για σκεφτείτε αυτός που κάνει τρέλες αν γίνει πρωθυπουργός , θα μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ερντογάν; Θα πρέπει να ρωτάμε αυτό για τον κάθε πολιτικό, θα πρέπει να ναι σοβαρός μπροστά στις απειλές . Την πολιτική  life style δεν μπορούμε να την υιοθετήσουμε στο ΠΑΣΟΚ. Ο άνθρωπος που δεν έχει μία δεν συγκινείται από αυτά θέλει σοβαρές προτάσεις, θα πρέπει να πιστέψει ότι και εμείς μπορούμε να τα περάσουμε αυτά , αν είσαι 3ο κόμμα πως θα πεισθεί ο ψηφοφόρος ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει την καλύτερη μέρα. Εκεί είναι το θέμα και το έχει πει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι θα έχουμε πρόβλημα, οπότε γίνεται υπαρξιακό».

Ο κ Παπανδρέου, έκανε γνωστό ότι θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά στα πλαίσια της περιοδείας του και να τους ζητήσει να στηρίξουν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ.

Άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για την αναγωγή των Ευρωεκλογών σε εθνικές επικαλούμενη την σταθερότητα της χώρας και τόνισε ότι στις Ευρωεκλογές κρίνεται η επόμενη κυβέρνηση και όχι η παρούσα που θέλει να στρέψει την κοινή γνώμη μακριά από τις καταγγελίες εναντίον της για τα Τέμπη , τις παρακολουθήσεις, για τα 2μιση δις που πήγαν από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ένα μικρό αριθμό συμβούλων και θέτει την ατζέντα στα εθνικά θέματα.

Σταχυολόγησε την σημασία των Ευρωεκλογών και την στήριξη της Ευρώπης με χρηματοδοτικά εργαλεία, ανέλυσε τα καθεστώτα με τον πρωτογενή τομέα σε επίπεδο Ευρώπης και την διαφοροποίηση των κρατικών πολιτικών σε σχέση με τις οικολογικές προτάσεις της Ευρώπης. Έθιξε δε ένα πρόγραμμα της ΝΔ με πολύ σκληρούς οικολογικούς όρους που δεν τους επέβαλε η Ευρώπη και δεν έπεισε τους αγρότες να μπούν στην διαδικασία χρηματοδότησης. Επισήμανε ότι όλοι στηρίζουν την αλλαγή της ΚΑΠ επισημαίνοντας ότι είμαστε ακόμα σε ένα παλιό σύστημα με καινούργιες προκλήσεις και χρειάζεται επιτάχυνση. Προτείνει δε και ο ίδιος, ποιο γρήγορη και ποιο ευέλικτη Ευρώπη κάτι που αποτελεί πλέον κοινό τόπο.

 Για την συνυπογραφή  του κειμένου για τα θύματα των Τεμπών, ανέφερε ότι ο ίδιος μπήκε στην διαδικασία γιατί πιστεύει ότι οι συγγενείς έχουν αδικηθεί από το σύστημα και δεν στόχευε-στόχευαν σε κανένα όφελος για τις Ευρωεκλογές. Πρόσθεσε δε, ότι έχει μπει στην συνείδηση  πλέον των πολιτών ότι κάτι δεν πάει καλά με τα Τέμπη, κάτι που δεν συνέβη στις Εθνικές εκλογές.  

Για το ότι η ΝΔ παραμένει με υψηλά ποσοστά, το απέδωσε  η στο ότι δεν μπορούν να πείσουν τα άλλα κόμματα, η στο ότι υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια που ο λαός δεν θέλει να ρισκάρει αλλαγές  με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει, ότι απαξιώθηκε το πολιτικό σύστημα με τις κυβερνήσεις της προηγούμενης 10ετίας με αποκορύφωμα τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν θέλει πλέον άλλα πειράματα., όμως οι αλλαγές του ΠΑΣΟ, δεν είναι επανάσταση και ανασφάλεια, είναι προς το σωστό, κυρίως προς την ανακούφιση των μικρομεσαίων, των φτωχών και των γεωργών. 

Επιχειρώντας μία αποτίμηση της Ελλάδας τα τελευταία 14 χρόνια από την στιγμή που μπήκε στον μηχανισμό στήριξης , ανέφερε ότι δεν μπήκε μόνο η Ελλάδα με τον Γιώργο Παπανδρέου στο μνημόνια αλλά και η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία: «. Η διαφορά με αυτές τις χώρες ήταν ότι τα άλλα κόμματα συμφώνησαν, ενώ στην Ελλάδα δόθηκε μάχη για το σχήσιμο των μνημονίων. Δεν ξέρω πως ο ψηφοφόρος ξαναψηφίζει Σαμαρά που είπε ότι θα σχίσει μνημόνια και θα φέρει 20 δις και Τσίπρα που είπε ότι θα σχίσει μνημόνια και είπε η γυναίκα του ότι αν σχίσει μνημόνια θα τον χωρίσω.  Ο Καμμένος τότε έλεγε ότι έχετε πάει στα τέσσερα και υπογράψατε το μνημόνιο και ο κόσμος τα είδε αυτά, αλλά φαίνεται τα ξέχασε. Η πορεία της χώρας ήτανε πολύ δύσκολη, δεν έγιναν αλλαγές όταν έφυγε το 2011 το ΠΑΣΟΚ, σταμάτησε όλο το σύστημα και μπήκαμε πάλι στο ρουσφετολογικό μοντέλο. Η ΝΔ μοίρασε θέσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω απ όλα έβαζε όλες του τις οικογένειες σε θέσεις εξουσίας και μείναμε πίσω. Για αυτό σήμερα έχουμε την ακρίβεια , γιατί  αντί να αλλάξουμε την εσωτερική αλυσίδα διατροφής, δεν κάναμε συνεταιρισμούς, ενώ είχαμε στήριξη από την Ευρώπη, μας κόψανε 100 δις , μας δώσανε και δάνεια περισσότερα και εμείς πρέπει αυτά να τα αξιολογήσουμε αλλάξαμε την χώρα, η είμαστε στα ίδια με πριν; Γιατί και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δούλεψαν μόνο για το πελατειακό κράτος, η μόνη προοδευτική δύναμη είναι το ΠΑΣΟΚ που δυστυχώς δεν έχει πείσει τον κόσμο ότι μπορούμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Ήταν μια δύσκολη περίοδος, που θέλω να πιστεύω ότι την ξεπερνάμε, αλλά όχι ακόμη , Θέλει εγρήγορση και στήριξη, άρα η επόμενη Ευρωβουλή είναι αυτή που πρέπει να πιέσει την κυβέρνηση και με τα θέματα κράτους δικαίου, γιατί αν ο ξένος επενδυτής αν πιστεύει ότι αν τον πάει στο δικαστήριο κάποιος και σε 10 χρόνια θα ξεμπλέξει, δεν θα το επιχειρήσει. Δεν είναι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι και το επενδυτικό κλίμα και γι αυτό κατηγορήθηκε η Ελλάδα ότι πρέπει να το αλλάξουμε. Η πρόθεση της Ευρώπης είναι, ελάτε Ελλάδα να ανεβείτε, να συμμορφωθείτε».  

Όσον αφορά τις προτεραιότητες του ιδίου αν εκλεγεί Ευρωβουλευτής, ανέφερε:

Την καταπολέμηση της ακρίβειας- Την παρακολούθηση της ΚΑΠ- Τον πολιτισμό-, με την ελπίδα να είναι στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας , για να στηρίξει την ανάπτυξη της Ελλάδας- τα εθνικά θέματα - την κοινή εξωτερική Ευρωπαϊκή πολιτική (επισημαίνοντας τον κίνδυνο της εκλογής Τράμπ) και καταλήγοντας με το του Ανδρέα Παπανδρέου -θέλουμε συμβόλαιο με τον λαό -.

Κλείνοντας  αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει στην πορεία της ζωής του με τους απόδημους , κάτι πολύ σημαντικό όπως το χαρακτήρισε για  στις επόμενες Ευρωεκλογές που υπάρχει η επιστολική ψήφος και τους υπενθύμισε ότι μέχρι 29 Απριλίου θα πρέπει να περάσουν στην διαδικασία της εγγραφής στα μητρώα των εκλογέων. (Η επιστολική ψήφος αφορά και τους εντός Ελλάδας που έχουν πρόβλημα μετακίνησης).

Επίσης τόνισε ξανά τη ενίσχυση της παιδείας  για να μπορούν  οι  Έλληνες  να μένουν και να σπουδάζουν στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε να εργασθεί για την λύση του προβλήματος της ακρίβειας, την ενίσχυση του επιχειρηματία και ότι θα κρατήσει ψηλά την ατζέντα της Ελλάδας.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης. 




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250