Οδηγίες για συνταγογράφηση- Τι δικαιούνται οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ
Ετήσια μαστογραφία για γυναίκες άνω των 40 ετών, τεστ Παπανικολάου για γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών και εξέταση προστάτη PSA σε άνδρες άνω των 50 ετών ανά χρόνο ή ανά διετία, ανάλογα με την περίπτωση, περιλαμβάνονται στις οδηγίες στη συνταγογράφηση εξετάσεων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίες τέθηκαν χθες σε ισχύ. Από χθες, οι γιατροί μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορούν να διαβάζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για το πότε και με ποια συχνότητα πρέπει να γράφουν εξετάσεις για ασφαλισμένους (καρδιολογικές, για θυρεοειδή, μέτρηση οστικής πυκνότητας, προληπτικές εξετάσεις για συχνές μορφές καρκίνου κ.ά.), όπως προβλέπονται σε πρόσφατη υπουργική απόφαση. Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, «όσοι γιατροί ακολουθούν τις οδηγίες δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο. Οι γιατροί που επιθυμούν να υπερβαίνουν τα όρια των οδηγιών είναι ελεύθεροι να συνταγογραφούν, με την προϋπόθεση ότι σε ενδεχόμενο έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αιτιολογήσουν τη σχέση της διάγνωσης και της αναγκαιότητας της εξέτασης».
Το μέτρο έχει ήδη δεχθεί κριτική από επιστημονικούς φορείς. Π.χ. ενώ σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργού ζωής, οι κατευθυντήριες οδηγίες θέτουν ηλικιακό πλαίσιο (21 έως 65 ετών). Στο συγκεκριμένο ζήτημα ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει στην ανακοίνωση ότι ο γιατρός είναι ελεύθερος να γράψει σε οποιαδήποτε ηλικία την εξέταση με την προϋπόθεση ότι, σε περίπτωση ελέγχου, θα τεκμηριώσει την πράξη του αυτή. Σε γενικές γραμμές ο ΕΟΠΥΥ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών και έχει ζητήσει από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προτάσεις και παρατηρήσεις για τη βελτίωση του πλαισίου των οδηγιών.
Στην ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται για κάθε ειδικότητα και κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων αριθμητικό όριο ανά παραπεμπτικό και ανά ΑΜΚΑ συνταγογραφούμενων εξετάσεων που μπορούν να διενεργηθούν επί πιστώσει από τους ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ (π.χ. καρδιολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει από την κατηγορία «ακτινολογία» έως δύο εξετάσεις ανά παραπεμπτικό). Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του μήνα καθώς απαιτείται η προετοιμασία της ΗΔΙΚΑ.
Πηγή: Καθημερινή