Ανδρέας Σανγβινάτσος από το Ληξούρι, ο συνθέτης του "Το Φεγγάρι τώρα βγαίνει από τον Αίνο"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024 09:06

Ανδρέας Σανγβινάτσος από το Ληξούρι, ο συνθέτης του "Το Φεγγάρι τώρα βγαίνει από τον Αίνο"

Ανδρέας  Σπυρίδωνος Σανγβινάτσος (Σαγκουινάτσος) 1927 - 2020

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Γεννήθηκε στο Ληξούρι το 1927. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική  έγινε στην  ηλικία 11 ετών, όταν ασχολήθηκε με τις χειρόγραφες παρτιτούρες για μαντολίνο του πατριού του Αντωνίου Πετρίτση. Του δόθηκε έτσι η δυνατότητα να κατανοήσει τον τρόπο αντίληψης της μουσικής γραφής και ανάγνωσης.

 Η επίδοσή του με βαθμό άριστα, από το ήδη πρώτο μάθημα της ωδικής στο Πρώτο Πρότυπον  Οκτατάξιο Γυμνάσιο Αθηνών, απέφερε την προτροπή της Κυριαζοπούλου, καθηγήτριάς του στη μουσικής, προς την μητέρα του για την άμεση εγγραφή του σε κάποιο ωδείο (1939). Με τη φροντίδα της θεία του Μαρίας Μικρού που ήταν συνταξιούχος καθηγήτρια της κλασικής μονωδίας του Ωδείου Αθηνών, γράφτηκε στο Μουσικό Λύκειο, όπου διδάχτηκε πιάνο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, τον συνθέτη τετράφωνης εκκλησιαστικής μουσικής Πλάτωνα Ρούγκα (1887-1966) και την Παπαχρίστου.

 Με την κήρυξη του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου του 1940 συνέχισε για ένα έτος τα μαθήματα μουσικής στο εκπαιδευτήριο της Ανθούλας Σακελαριάδου, που βρίσκονταν κοντά στην οικία του. Αυτά διεκόπησαν για τα τρία επόμενα χρόνια λόγω των πολλών δυσκολιών που επέφερε η Κατοχή. Το 1945 φοίτησε στο Ελληνικό Ωδείο  κοντά στον καθηγητή θεωρητικών Γεώργιο Τζουανέα για ένα έτος αλλά επήλθε και πάλι τριετής διακοπή λόγω πολιτικών καταστάσεων (Εμφύλιος).

Το 1949, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του, παρακολούθησε θεωρητικά  δευτέρας αρμονίας κοντά στον Θεσσαλονικιώτη καθηγητή, μουσουργό και μαέστρο Γεώργιο Βακαλόπουλο (1889-1956) με τη συνδρομή του λοχαγού του, Διοικητή του Λόχου Στρατιωτικής Αστυνομίας Κιλκίς, Νικολάου Λατσούδη.

Το 1953, με το πέρας της στρατιωτικής του θητείας και λόγω της σεισμοπληξίας της Κεφαλονιάς, συνέχισε δωρεάν τα μαθήματα μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Ευτύχησε να έχει καθηγητές τον Αντίοχο Ευαγγελάτο (μουσική μορφολογία), τον Μάριο Βάρβογλη (ιστορία της μουσικής) και τον Μιλτιάδη Κουτούγκο (αρμονία). Το 1955 έλαβε πτυχίο ωδικής με γενικό βαθμό άριστα

Το 1958 δίδαξε μουσική στο  Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου. Επίσης, ίδρυσε το παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου στο Ληξούρι εκτελώντας καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή.

 Το 1960 πήρε το πτυχίο από τη Σχολή Π.Α.Λ.Μ.Ε.Ρ. του σχεδιαστή οικοδομικού έργου.

Το 1976 ίδρυσε του μουσικό σωματείο «Εταιρεία Προβολής Ελλήνων Καλλιτεχνών» ( Ε.Π.Ε.Κ.),  με αριθμό απόφασης 30 του Π.Π. Αθηνών.

Το 1991 ίδρυσε  τη Μουσική Εταιρεία «Σανγβινάτσειος Μουσική Παιδεία» (ΣΑ.Μ.ΠΑ.) με αριθμό απόφασης 3320 του Π.Π. Αθηνών.

Το 1994 διεύθυνε, ως αρχιμουσικός, τη Φιλαρμονική του συλλόγου «Τετράπολις Κεφαλληνίας» στα εγκαίνια του θεάτρου ‘Κέφαλος’, αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις και παρελάσεις.

Δίδαξε θεωρητική και ενόργανη μουσική σε ιδιαίτερα μαθήματα (πιάνο, βιολί, ακορντεόν, μαντολίνο, μαντόλα και κιθάρα).

Επίσης, στην Αθήνα, δίδαξε θεωρητική και οργανική μουσική στους Συλλόγους:  «Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά» όπου σχημάτισε μαντολινάτα, «Παιδική Μαντολινάτα Αθηνών», ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ -ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ υπό τη διεύθυνση της κόρης του, υψιφώνου και δ/ντριας χορωδιών Παναγιώτας Σανγβινάτσου. Διοργάνωσε και διεύθυνε τη Μικτή Χορωδία των Υπαλλήλων του Υπουργείου Βιομηχανίας και του Ι.Γ.Μ.Ε  (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, εξαρτούμενο από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας, όπου σχημάτισε Μικτή Χορωδία)

Επιπλέον δίδαξε στα σωματεία «Χριστόφορος Ιωάννου», «Παλιά Γραφική Πλάκα», «Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος» στο Ελληνικό Αττικής. Στον τελευταίο δημιούργησε παιδική χορωδία και ορχήστρα. Δημιούργησε επίσης, παιδική χορωδία στο παράρτημα της «Χριστιανικής Αδελφότητος Νέων Νικαίας Πειραιώς».

Πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στη γενέτειρά του βοηθώντας στη μουσική παιδεία τα μέλη των Συλλόγων: α) «Ανδρέας Λασκαράτος» στο Ληξούρι, β) «Αριέττα» στους Σουλλάρους Παλικής Κεφαλονιάς, όπου δημιούργησε μικτή χορωδία. Επίσης και στο  χωριό Τουλιάτα έκανε προσπάθεια για τη δημιουργία χορωδίας.

Έλαβε μέρος σε συναυλιακά προγράμματα ως αυτοδίδακτος στο βιολί και βιόλα, και ως τακτικό μέλος στην ορχήστρα της «Μουσικής Εταιρείας Επιστημόνων»,  με μαέστρους τον Στέλιο Καφαντάρη, τον Κωνσταντίνο Νόνη και τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη.

Διετέλεσε αρμονίστας στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοκαστριωτίσσης, συμμετέχοντας στις λειτουργίες και σε άλλες ακολουθίες.

Συνέθεσε και διασκεύασε  αρκετά έργα για ποικίλο ρεπερτόριο. Επίσης, είχε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας «Παγκόσμιο Ορολόγιο». Ο Ανδρέας Σανγβινάτσος έφυγε από τη ζωή  στις 10-12-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τον κατάλογο των έργων που συνέθεσε:  Βλέπετε  «Λόγια Κεφαλληνιακή Μούσα έργα Κεφαλλήνων συνθετών 19ου και 20ου αιώνα»  δίτομο έργο των : Γεράσιμος Σωτ.  Γαλανός και  Λαμπρογιάννης  Πεφάνης. Έκδοση από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό  Ίδρυμα  Ιονίων  Νήσων 2015 και 2016.

as portraitdiplomamandol 1mandol 2sampaweltuhrΣανγβινάτσος Το φεγγάρι


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250