Αντώνης Ψαριανός : Φοιτητές ώρα «μηδέν»
Του Αντώνη Ψαριανού (*) Η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης εδώ και μια πενταετία και το γεγονός αυτό φαίνεται να ωθεί αρκετούς φοιτητές στην επιλογή στων σπουδών στο εξωτερικό.
Βέβαια, κατ’ εμέ η κρίση στην χώρα μας δεν είναι -μόνο- οικονομική, αλλά κοινωνική και νοοτροπίας, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης στο θέμα που εξετάζουμε σε αυτό το κείμενο. Όντας φοιτητής κι εγώ, γνωρίζω πολύ καλά πλέον, όπως και οι συμφοιτητές μου, ότι τα πράγματα στην αγορά εργασίας έχουν γίνει αρκετά δύσκολα, καθώς ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η επιθυμία για έναν καλύτερο βαθμό πτυχίου είναι μεγαλύτερη, όπως αποκαλύπτει με έρευνά της και η εφημερίδα, «Καθημερινή». Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα οι βαθμοί πτυχίων Άριστα (8,5 και άνω) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά 33%, γεγονός που υποδηλώνει και τις προθέσεις της νεολαίας μας. Πρώτον, ένας υψηλότερος βαθμός πτυχίου αυξάνει την πιθανότητα εύρεσης εργασίας και κατά δεύτερον, για να συνεχίσει κάποιος τις σπουδές του στο εξωτερικό χρειάζεται το Άριστα.
Από τα δύο αυτά σενάρια το δεύτερο φαντάζει το πιο ελκυστικό τα τελευταία χρόνια, αφού το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει πέσει κατά πολύ με τις συνεχείς μειώσεις των μισθών να συμβάλλουν τα μέγιστα σ’ αυτό. Οι σπουδές στο εξωτερικό φαντάζουν πλέον ιδανική λύση για αρκετούς φοιτητές, ωστόσο εκεί τίθεται ένα άλλο μεγάλο ζήτημα: αντέχει οικονομικά ο μέσος Έλληνας να σπουδάσει το παιδί του στο εξωτερικό;
Η απάντηση βεβαίως είναι «όχι». Χωρίς μεν να έχω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία στην διάθεσή μου μπορώ δε να πω με βεβαιότητα, παρακολουθώντας και την κατάσταση στην χώρα, πως ελάχιστες είναι πλέον οι οικογένειες που μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους στο εξωτερικό. Ο λόγος είναι απλός: πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να αφήσουν ακόμα και τι εγχώριες σπουδές τους λόγω των οικονομικών δυσκολιών, θα μπορούσαν σπουδάσουν στο εξωτερικό; Όπου κατά κανόνα τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα; Όχι λοιπόν.
Εν κατακλείδι, η Ελλάδα είναι μια χώρα που βάσει της κατάστασης που επικρατεί, «διώχνει» τα παιδιά της προς το εξωτερικό. Μια διέξοδος που βλέπουμε να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, καθώς, πλέον τα παιδιά της πατρίδας μας δεν μπορούν ούτε εκδιωχτούν από αυτή λόγω των οικονομικών προβλημάτων! Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: ποιο είναι το επόμενο βήμα της γενιάς μας μετά την τριτοβάθμια εκπαίδευση;
* Ο Αντώνης Ψαριανός είναι σπουδαστής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Αναδημοσίευση από enimoerosi.dse.gr