Κωνσταντίνος Πρέντζας: Τροφή για σκέψη...

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 19:00

Κωνσταντίνος Πρέντζας: Τροφή για σκέψη...

Άλλη μια εκλογική διαδικασία λαμβάνει χώρα σε λίγες μέρες στην Κεφαλονιά αλλά και πανελληνίως, οι εκλογές στα Επιμελητήρια.


Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα κάποιοι άνθρωποι θα ζητήσουν ψήφο «εμπιστοσύνης», αρκετοί από αυτούς θα την αξίζουν κιόλας, θα υπάρξουν υποσχέσεις, υπενθυμίσεις, συνδιαλλαγές, απειλές και εκβιασμοί, ήθος και ανηθικότητα. Όλα, καλώς ή κακώς, είναι μέσα στο παιχνίδι μιας και δεν ζούμε στην ιδανική Πολιτεία του Πλάτωνα και ίσως ποτέ δεν θα ζήσουμε….

Υπάρχει όμως ένα βασικό χαρακτηριστικό το οποίο καθορίζει τη στάση του καθενός μας, και αυτό είναι το κριτήριο που επιλέγεις, για να δώσεις την ψήφο σου.

Το κριτήριο σε χαρακτηρίζει και καθοδηγεί τη σκέψη σου, τις αποφάσεις σου.

Ότι και αν νομίζει ο κόσμος, ότι γνώμη και αν έχει ο περίγυρος, ότι αλήθειες ή ψέμματα ειπωθούν εκατέρωθεν, η προσωπικότητά μας αναδεικνύεται όταν είμαστε μόνοι, και με μοναδικό μάρτυρα τον εαυτό μας, αποφασίζουμε στο ερώτημα που μας τέθηκε.

Λαμβανομένου υπόψη ότι, σχεδόν ποτέ έχει κάποιος στη διάθεσή του όλη την πληροφορία και τη γνώση για να καταλάβει και να συγκρίνει δεδομένα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, η ατάκα του Χάρρυ Κλύν, σε  κείμενα Γιάννη Κακουλίδη,  «δε θα ψηφίσω το κόμμα εκείνο που θα υποσχεθεί ότι θα κάνει σε αυτή τη χώρα το μεγαλύτερο καλό, θα ψηφίσω το κόμμα εκείνο που θα φροντίσει να κάνει σ' αυτή τη χώρα το μικρότερο κακό», είναι μια παραίνεση, την οποία  αφότου άκουσα, ακολουθώ όχι διότι είναι σωστή, αλλά επειδή σε βάθος χρόνου σε βοηθάει να έχεις μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

Η λογική αυτή, πιο πολύ έχει να κάνει με τη διαίσθηση του καθενός μας για τους ανθρώπους ή με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, παρά με τις αποδείξεις, εφόσον συχνά οι αντικρουόμενες απόψεις που μας διαχέονται ως (παρα)πληροφόρηση, καθιστούν δύσκολο το να γίνεις κοινωνός της αλήθειας. Όπως έλεγε μια Γαλλίδα Φιλόσοφος και φίλη, « ο Αιθήρ των αρχαίων Ελλήνων, ο οποίος εμπεριέχει τον κόσμο των ιδεών και τις σκέψεις, είναι αυτός απ’ όπου αντλεί πληροφορίες το υποσυνείδητο και η Ψυχή ώστε να ερμηνεύσει τον κόσμο και το γίγνεσθαι».

Ας εντρυφήσουμε στη σκέψη, γενικώς.

Κωνσταντίνος Πρέντζας

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.