Παύλος Παπαδάτος: Κοινωνικό συμβόλαιο τιμής

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 13:44

Παύλος Παπαδάτος: Κοινωνικό συμβόλαιο τιμής

Κοινωνικό συμβόλαιο τιμής

Η χώρα μας είναι όντως μία πλούσια χώρα. Αυτοί όμως που αναλαμβάνουν την ανάδειξη και εκμετάλλευση αυτού του πλούτου συνήθως στερούνται τις κατάλληλες γνώσεις σε απελπιστικό βαθμό. Μία βασική πηγή πλούτου της χώρας μας είναι ο τουρισμός. Μία από τις πρώτες δηλώσεις λοιπόν που έκανε ο υπουργός τουρισμού ήταν η ακόλουθη: «Θα προωθήσω τον αγροτουρισμό και θα τον διασυνδέσω με την πρωτογενή παραγωγή»! Ως φαίνεται ο υπουργός πιστεύει ότι ο αγροτουρισμός δεν συνδέεται με τους αγρότες, αλλά ούτε και ότι το έργο των αγροτών έχει σχέση με την πρωτογενή παραγωγή…

Μιλώντας για αγροτουρισμό, διάβασα μία μελέτη στην οποία αναφέρεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των αγροτικών συνεταιρισμών ανέρχονται σε 2.4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 94% των αγροτών δηλώνει εισοδήματα πολύ χαμηλότερα του κατώτατου φορολογικού ορίου. Τώρα πώς τα καταφέρνουν και ζουν ολόκληρες οικογένειες με τρεις και τέσσερις χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, είναι άξιο απορίας…

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τους αγρότες. Πολλοί άλλοι επαγγελματίες της Χαλκιδικής, της Μυκόνου, της Πάρου, της Σαντορίνης και άλλων τουριστικών νησιών, συμπεριλαμβανομένων και των Επτανήσων, δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τους κατοίκους της Φλώρινας και της Κοζάνης, η οποία ξαφνικά έγινε Λωζάνη (!). Δυστυχώς, όσο εμείς οι ίδιοι δεν αλλάζουμε κουλτούρα και δεν επιλέγουμε με αξιοκρατικά κριτήρια τους πολιτικούς μας εκπροσώπους, δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει τίποτα στη χώρα μας.

Η αλήθεια είναι ότι η φορολογία είναι απελπιστικά υψηλή και άδικη και οι προσφερόμενες από το κράτος μας κοινωνικές παροχές είναι τριτοκοσμικoύ επιπέδου. Υπάρχει όμως ένα ερώτημα. Πριν λίγα χρόνια που οι φορολογικοί συντελεστές ήταν πολύ χαμηλότεροι, γιατί η φοροκλοπή ήταν μεγαλύτερη; Η απάντηση είναι εύκολη. Οι Έλληνες πολίτες αφ ενός ποτέ δεν εμπιστευθήκαν την τιμιότητα και τις ικανότητες των κυβερνώντων τους, αφ ετέρου οι φορολογικοί έλεγχοι συνήθως  ήταν για τη ‘μοιρασιά’ της φοροκλοπής μεταξύ εφοριακού και φορολογούμενου. Δεν ήταν σπάνιες οι περιπτώσεις που ο υποψήφιος διευθυντής ΔΟΥ κατέβαλε αδρά αμοιβή προκειμένου να την καταλάβει.

Οι πολιτικοί μας ποτέ δεν σεβάστηκαν τα προεκλογικά τους προγράμματα - έχουμε πρόσφατα θλιβερά παραδείγματα - και πολύ σπάνια οι προγραμματικοί τους στόχοι ήταν ρεαλιστικοί και πιο σπάνιοι ήταν οι ικανοί που ανελάμβαναν να τους πραγματοποιήσουν.

Σημείωση

Είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε οι πολιτικοί μας να σκεφτούν τις επόμενες γενιές και όχι μόνο τις επόμενες εκλογές. Ο Έλληνας έχει φιλότιμο. Δεν ανέχεται την κοροϊδία. Θα πρέπει απαραιτήτως εδώ και τώρα η ΝΔ, που σίγουρα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, να επικοινωνήσει το δικό της -όντως αξιόλογο - αναπτυξιακό πρόγραμμα και να συνάψει ένα κοινωνικό συμβόλαιο τιμής με τους πολίτες.