Μικέλης Μαφρέδας: Ένας Μεγάλος αγώνας της Κεφαλονιάς 41 χρόνια πριν
Ένας μεγάλος αγώνας του λαού της Κεφαλονιάς ενάντια σε εγκατάσταση μεγάλων αποθηκών μαζούτ και υγραερίου που είχε αίσιο τέλος 41 χρόνια πριν
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας του λαού της Κεφαλονιάς αλλά και άλλων περιοχών ενάντια στην διδακτορία των εξορύξεων Υδρογονανθράκων. Δεν σας κρύβω ότι όταν μου έφεραν να υπογράψω και εγώ ένα κείμενο εναντίων των εξορύξεων ήμουν διστακτικός. Γιατί έχω την άποψη ότι η χώρα που στηρίζεται σε μονοκαλλιέργεια και μονοπαραγωγή, είναι ευάλωτη σε κάποια διεθνή κρίση. Μετά όμως από ώριμη σκέψη υπέγραψα και εγώ, φοβούμενος τις επιπτώσεις ενός ατυχήματος ιδιαίτερα λόγω της έντονης σεισμικότητας της περιοχής μας.
Έχοντας πάντα ως αρχή ότι κανένας αγώνας ποτέ δεν πηγαίνει χαμένος, θυμήθηκα έναν άλλο μεγάλο αγώνα που είχε δοθεί το μακρινό 1978 ενάντια στην εγκατάσταση μεγάλων δεξαμενών αποθήκευσης μαζούτ και υγραερίου στην περιοχή της Σάμης. Όλοι μαζί πολιτικά κόμματα, Δήμοι Κοινότητες, σωματεία, Σύλλογοι.
Με πρωτοπόρο το φοιτητικό κίνημα που εξέφραζε ο Σύλλογος Κεφαλλήνων φοιτητών «Μαρίνος Αντύπας», έδωσαν τη μάχη και πέτυχαν την ανάκληση των αδειών από το Υπουργείο.
Ψάχνοντας τα αρχεία της κοινότητάς μας, βρήκα μια επιστολή του τότε κυβερνητικού βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Γεράκη προς τον πρόεδρο της κοινότητας Σπαρτιών Γεράσιμο Βαρτελά που τον ενημέρωνε για τις ενέργειες του, όπως και απόκομμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία και την απόφαση ανάκλησης των αδειών.
Υ.Γ. Ο νομός της Κεφαλονιάς είχε τότε δύο Βουλευτές (Παναγής Γεράκης και Χαράλαμπος Μεσσάρης) και οι δύο ήταν κυβερνητικοί ΝΔ. Από το δημοσίευμα της ελευθεροτυπίας φαίνεται και ο κ.Μεσσάρης διαφωνούσε με τις αδειοδοτήσεις.
Για τον Παναγή Γεράκη έχω να πω ότι είχε «ανοιχτό μυαλό» σε τέτοια θέματα. Μετά από λίγο καιρό δεν δίστασε να συνταχθεί με τους αγώνες των Κεφαλλονιτών που είχαν κατάληξη την εκδίωξη από το νησί μας του Χουντικού Μητροπολίτη Προκόπη Μενούτη.
Μαφρέδας Μικέλης
Πρόεδρος Κοινότητας Σπαρτιών