Αριστοτέλης Μπατιστάτος: Περί Πολέμου…
Ενοχλητικός δημοσιογράφος άλλου Κράτους (Σαουδική Αραβία) θα μπορούσε να τεμαχιστεί μονάχα σε Κράτος τύπου Τουρκίας. Ηγέτης και Βουλευτές άλλου κόμματος (HDP) θα μπορούσαν να φυλακιστούν μονάχα σε Κράτος τύπου Τουρκίας. Επανάληψη εκλογών επειδή το αποτέλεσμα δεν άρεσε στον Πρόεδρο θα μπορούσε να συμβεί μονάχα σε Κράτος τύπου Τουρκίας. Βασανιστήρια Εξπρές του Μεσονυχτίου μπορούν ακόμα και σήμερα να συμβαίνουν μονάχα σε Κράτη τύπου Τουρκίας. Και πολλά άλλα. Ομιλώ βεβαίως για Κράτος, γιατί ο Τουρκικός λαός στην πλειοψηφία του δεν ευθύνεται για όλα αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας. Για αυτό καλό θα ήταν ο Τούρκος πρόεδρος να μην εργαλειοποιεί κατά το δοκούν ακόμα και την σκοτεινή για την ανθρωπότητα ιστορία του Ναζισμού. Το αν έχει σήμερα περίπου 4 εκ. πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα του αφορά μονάχα τον ίδιο, γιατί ήταν από τους βασικούς συντελεστές της δημιουργίας χάους στη Συρία και όχι μόνο.
Η Ελλάδα κάνει και θα συνεχίσει και στο μέλλον να κάνει αυτό που πρέπει με τις αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις που διαθέτει. Σαφώς και πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης (στο Αιγαίο κυρίως) αλλά σίγουρα δεν φοβούνται ούτε θερμό, ούτε ψυχρό επεισόδιο. Αν προκληθούν, έχουν και την δυνατότητα και την ετοιμότητα να απαντήσουν όπως πρέπει. Ουδέποτε η Ελλάδα είχε ανοιχτά σύνορα (τα οποία έκλεισαν από τον Στρατάρχη Μητσοτάκη) και όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη για λόγους μικροπολιτικής προπαγάνδας απλώς δεν τιμούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο ήταν μέχρι τώρα η απολύτως ενδεδειγμένη και αυτή θα ήταν όποια Κυβέρνηση και αν υπήρχε. Όντως τις τελευταίες μέρες η χώρα αντιμετωπίζει ασύμμετρη απειλή και δεν εννοώ βεβαίως τους ανθρώπους πίσω από τον φράκτη ή τις φαιδρότητες περί αλλοίωσης του πολιτισμού μας. Αυτό που συμβαίνει αντιμετωπίζεται (σε επίπεδο ασκήσεων) εδώ και χρόνια από τις Ένοπλες Δυνάμεις ως πιθανό σενάριο για αποσταθεροποίηση ή ως πρώτο βήμα για περεταίρω πολεμική εμπλοκή.
Το λάθος της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί ολιστικά στα πλαίσια της Ε.Ε. και όχι τηλεοπτικά για πρόσκαιρο μικροπολιτικό όφελος. Το βέτο είναι το λιγότερο. Έγιναν τεράστια λάθη από την προεκλογική ακόμα περίοδο με την υιοθέτηση ακροδεξιάς ατζέντας η οποία για εσωτερική κατανάλωση στοχεύει σε ανθρώπους (ροές) και όχι στις πολιτικές που τις δημιουργούν. Για να μπορούσε να συμβεί αυτό θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης κατ’ αρχήν να πείσει τους συναδέλφους του εντός του ΕΛΚ. Πράγμα αντικειμενικά δύσκολο. Την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική όμως δεν την χαράσσει ούτε η Ουγγαρία, ούτε η Σλοβακία, ούτε η Αυστρία. Ο κ. Κουρτς για παράδειγμα με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πρόσφατα αμοιβαία συγχαρητήρια ήταν από τους βασικούς συντελεστές της πολιτικής του Βίζεγκραντ και της δημιουργίας του δράματος της Ειδομένης.
Για τις ανάγκες του εσωτερικού ακροατηρίου γίνονται ακόμα και σήμερα τεράστια λάθη από Βουλευτές της ΝΔ (όχι από όλους – οφείλω να συγχαρώ τον κ. Βαρβιτσιώτη για τις δηλώσεις του) στην χυδαία λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλάτη στον Ερντογάν. Ακόμα και σήμερα αρκετοί σπέρνουν ακροδεξιές θύελλες αδιαφορώντας για το τι θα θερίσει τελικά η Ελληνική Κοινωνία στο μέλλον. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε στην εμφυλιοπολεμική ρητορική που μονάχα διχάζει.
Εν κατακλείδι η Ελλάδα σωστά αντέδρασε σαν να μην είναι ξέφραγο αμπέλι σε έναν ιδιότυπο πόλεμο ο οποίος κηρύχθηκε από τον Ερντογάν. Αυτό που πρέπει να αποδειχθεί όμως είναι ότι δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και η Ε.Ε. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Κυβέρνηση να στοχεύσει στο εξωτερικό και όχι στο εσωτερικό ακροατήριο. Και σε κάθε περίπτωση το θέμα πρέπει να διεθνοποιηθεί και να μην αποτελέσει ένα ακόμα πρόβλημα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Αριστοτέλης Μπατιστάτος