Φώτης Αυγουστάτος: Διακόσια παρά ένα χρόνια ...
Μένοντας σπίτι ,αυτές τις μέρες θα γιορτάσουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και θα τιμήσουμε την επανάσταση των Ελλήνων πριν 199 χρόνια κατά του Οθωμανικού ζυγού . Έπρεπε να περάσουν δυο αιώνες παρά ένα χρόνο για να ξανανιώσουμε οι Έλληνες τόσο ενωμένοι . Ενωμένοι και πάλι σε πόλεμο· αυτή τη φορά εναντίον ενός παγκόσμιου παράξενου και πρωτόγνωρου εχθρού .
Αν κάνουμε όμως έναν απολογισμό αυτών των διακοσίων παρά ενός χρόνων ελεύθερου ελληνικού κράτους πόσο περήφανοι νιώθουμε σήμερα; Θα μπορούσαμε να είμαστε σήμερα καλύτερα ή όχι; Μας φτάνουν αυτά που έχουμε καταφέρει; Τι μπορούμε να βελτιώσουμε;
Προσπαθώντας να βάλω σε μια ζυγαριά τα όμορφα και τα άσχημα που κουβαλάμε σαν Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια , στη μια μεριά της ζυγαριάς μπαίνει ένα πλεονεκτήματα που κουβαλάμε ανέκαθεν και αυτό είναι το γεγονός ότι ζούμε αναμφισβήτητα στην ομορφότερη γωνιά του πλανήτη . Η φυσική ομορφιά και το κλίμα που όμοιά τους δεν υπάρχουν πουθενά, κάνουν όλους ανά τη γη να δηλώνουν ότι θα ήθελαν να ζουν σε αυτόν τον τόπο.
Οι Έλληνες ζώντας σε αυτόν τον φυσικό παράδεισο έχουμε και το χάρισμα μιας ξεχωριστής δύναμης ψυχής και μυαλού.
Το πρόβλημα μας είναι ότι αυτό το χάρισμα λειτουργεί σχεδόν πάντα σε ατομικό επίπεδο αλλά όχι σε επίπεδο συνόλου. Γιατί άραγε;
Η απάντηση βρίσκεται στην άλλη μεριά της ζυγαριάς που είναι φορτωμένη με τρία κουσούρια και αποτελούν την παθογένεια μας σαν Έλληνες .
Το πρώτο από αυτά είναι το ‘’ΤΙΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ’’.
Για δυο αιώνες όσοι και όπου μπορούν εκμεταλλεύονται στον υπέρτατο βαθμό τα κληρονομικά δικαιώματα του επιθέτου τους στην πολιτική, στο δημόσιο βίο, στις πανεπιστημιακές θέσεις , στις μεγάλες business ,μπαίνοντας συνήθως σε δεύτερη μοίρα οι όποιες άλλες αρετές και αξίες των υπολοίπων.
Το δεύτερο είναι το ‘’ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ; ’’
Είναι συνδεόμενο με το προηγούμενο και αποτελεί το πάτημα που βρήκαν και βρίσκουν πάρα πολλοί έχοντες στα χέρια τους κάποια μορφή εξουσίας (πολιτική, οικονομική, λαϊκό έρεισμα , δημοσιότητα) να καταπατούν νόμους και όχι μόνο ,μένοντας στο απυρόβλητο.
Αυτοί ουσιαστικά ,επιδιώκοντας μόνο ιδία οφέλη ,έχουν αποτελέσει τροχοπέδη της συνολικής προόδου και ανάπτυξης .
Το τρίτο μας κουσούρι είναι το ‘’ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΓΩ; ‘’
Αυτό ίσως είναι το χειρότερο , γιατί με αυτό χάσαμε την αίσθηση του μέτρου, δανειστήκαμε για να νιώσουμε δυνατότεροι, συκοφαντήσαμε ή εκδιώξαμε τους καλύτερους για να πάρουμε τη θέση τους και κοιτάζουμε ,δυο αιώνες παρά ένα χρόνο ,να βγάλουμε το μάτι του διπλανού μας νομίζοντας πως θα βλέπουμε έτσι εμείς καλύτερα.
Με ολα αυτά, διακόσια παρά ένα χρόνια ως ελεύθεροι Έλληνες ζήσαμε δυο παγκόσμιους πολέμους, μικρασιατική καταστροφή ,προσφυγιές, δικτατορίες , εξορίες, εμφυλίους, μόνιμη οικονομική ανασφάλεια και εξάρτηση από κηδεμόνες-δανειστές και μια συνολική πρόοδο ,στα θεωρητικά καλά χρόνια ,που μπορεί να συγκριθεί με τις χώρες των Βαλκανίων αλλά όχι με τα άλλα Ευρωπαϊκα κράτη .
Στον αντίποδα υπήρξαν και υπάρχουν λαμπερές προσωπικότητες Ελλήνων στις επιστήμες ,στο επιχειρείν,στις τέχνες και στα γράμματα οι περισσότερες των οποίων διέπρεψαν και διαπρέπουν δυστυχώς εκτός συνόρων.
Ας γίνουν τα δραματικά γεγονότα που ζούμε αυτές τις μέρες αφορμή για μια ελληνική επανεκκίνηση . Να αφήσουμε τα κουσούρια μας κατά μέρος και το ΕΜΕΙΣ να υπερισχύσει του ΕΓΩ ! Ενωμένοι μπορούμε να γίνουμε σίγουρα καλύτεροι και πιο δυνατοί όλοι μας!
Σαν μια καλή αρχή και ενόψει των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του χρόνου για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ,θα πρότεινα και θα παρακαλούσα τον κύριο πρωθυπουργό ,τα προβλεπόμενα κονδύλια που προορίζονται για τις φιέστες και τους διαφημιστές της Ελλάδας , να διατεθούν εξ’ ολοκλήρου και ορθολογικά στο χώρο της δημόσιας υγείας καθώς οι συγκυρίες που ζούμε αναδεικνύουν την τεράστια σημασία της για όλους εμάς όπως και για όλους τους λαούς της γης.
Φώτιος Αυγουστατος
Μαιευτηρας Γυναικολογος