Ευάγγελος Ευαγγελάτος: «Η κρίση, τα ένσημα και τα γενόσημα»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 14:28

Ευάγγελος Ευαγγελάτος: «Η κρίση, τα ένσημα και τα γενόσημα»

Άρθρο του Ευάγγελου Ευαγγελάτου

Με τη θέση "εάν έστω και ένας Έλλην στερείται άρτου και φαρμάκων, ουδείς εις αυτόν τον τόπο δικαιούται να αισθάνεται ευτυχής" άρχισε να οικοδομείται στην Ελλάδα το κράτος πρόνοιας.Έτσι σιγά - σιγά όλοι οι Έλληνες απέκτησαν ένα βιβλιάριο ασθενείας, ένα συνταγολόγιο και στη συνέχεια μετά το 1985 ένα ανοιχτό σε όλους νοσοκομειακό σύστημα υγείας το Ε.Σ.Υ.

Όλος αυτός ο εκσυγχρονισμός έγινε σε μια χώρα που ήταν μεν φτωχή αλλά είχε φιλότιμο. Στη συνέχεια χάθηκε το φιλότιμο, ήρθε η "ευμάρεια", ήρθαν οι επιδοτήσεις, οι βίλες, οι μίζες, ο παράνομος πλουτισμός, οι επίορκοι υπουργοί και τοπικοί άρχοντες και οι άφρονες κυβερνώντες που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ και σε μια Ελλάδα κοντά στη χρεοκοπία και στη στάση πληρωμών με ύφεση 7% και επίσημη ανεργία 21%.

Αποτέλεσμα όλων αυτών χιλιάδες Ελλήνων καθημερινά να προσθέτονται σε όλους αυτούς που έχουν χάσει τη δουλειά τους και το δικαίωμα στην ασφάλιση, το φάρμακο και στην ελεύθερη πρόσβαση στο νοσοκομείο. Όμως και αυτοί που έχουν ακόμα ένσημα και δουλειά, αυτοί που έχουν ακόμα το βιβλιάριο ασθενείας δεν θα έχουν πια ελεύθερη πρόσβαση στα πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα. Θα έχουν στη δραστική φαρμακευτική ουσία των φαρμάκων και στα γενόσημα δηλαδή στην πιο φθηνή εκδοχή τους.

Είναι γνωστό ότι το πρωτότυπο φάρμακο είναι επιστημονικό προϊόν, αποτέλεσμα έρευνας και μεγάλης χρηματοοικονομικής επένδυσης. Για το λόγο αυτό έχει την αποκλειστικότητα και μπορεί να διατηρήσει την πατέντα του για δέκα χρόνια. Μετά τη δεκαετία όμως μπορεί ο καθένας να αντιγράψει το φάρμακο (το αντίγραφο φάρμακο λέγεται γενόσημο) τηρώντας βέβαια τις προδιαγραφές, τους απαραίτητους ελέγχους και να το διαθέσει με τιμή φθηνότερη του πρωτοτύπου κατά 40%. Παραδείγματος χάριν σε ένα ευρέως γνωστό φάρμακο για το έλκος που έχει περάσει η δεκαετία από την ανακάλυψη του, η δραστική φαρμακευτική ουσία του είναι η ομεπραζόλη.

Η ουσία αυτή πλέον θα συνταγογραφείται και όχι το εμπορικό σκεύασμα και στον ασφαλισμένο θα χορηγείται το φθηνότερο γενόσημό της. Αν κάποιος επιθυμεί το πρωτότυπο θα πρέπει να το πληρώσει ο ίδιος.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το γενόσημο φάρμακο πρέπει να περιέχει την ίδια ποσότητα και ποιότητα της δραστικής ουσίας με το πρωτότυπο και στην χορήγηση αυτού δεν έχουμε αντίρρηση. Η συνταγογράφηση γενοσήμων είναι μια πραγματικότητα στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια και αντιπροσωπεύει το 20% των συνταγογραφημένων φαρμάκων.

Στην Ελλάδα υπάρχει αναπτυγμένη και αξιόπιστη βιομηχανία γενοσήμων. Ο κίνδυνος όμως που μπορεί να υπάρξει είναι από ανεξέλεγκτες εισαγωγές φθηνών γενοσήμων από τρίτες χώρες. Ο κίνδυνος αυτός είναι πραγματικός μιας και έχουμε εμπεδώσει, με αυτά που βιώνουμε σε αυτή την κρίση, ότι στην χώρα μας το κράτος είναι αδύναμο μπροστά στα συμφέροντα και την εφευρετικότητα των επιτηδείων. Άρα το πραγματικό δίλημμα δεν είναι πρωτότυπο ή γενόσημο αλλά καλά γενόσημα ή κακής ποιότητος και αναποτελεσματικά γενόσημα για την αντιμετώπιση των ασθενειών.

Στόχος μας λοιπόν πρέπει να είναι η εξασφάλιση συνεχούς και ουσιαστικού ελέγχου, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές των γενοσήμων φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας, τα οποία θα καλύπτουν πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία της συνταγογράφησης για την αντιμετώπιση των ασθενειών των Ελλήνων και Ελληνίδων.

*Ο Ευάγγελος Ευαγγελάτος είναι Παιδίατρος, Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Αργοστόλι

http://eevangelatos.blogspot.gr/