Τα Σπαρτιά τιμούν Παναγιώτη Πανά και Μαρίνο Βαλλιάνο, δίνοντας τα ονόματά τους σε οδούς
Τα Σπαρτιά τιμούν δυο ιστορικες προσωπικότητες, που άφησαν στο στίγμα τους στο χωριό.
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου ήρθε το θέμα για την Ονοματοδοσία ανωνύμων Οδών στην Κοινότητα Σπαρτιών με Εισηγητή τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σπαρτιών Μικέλη Μαφρέδα.
Το θέμα πέρασε ομόφωνα και οι δύο δρόμοι θα σε οδός Παναγιώτη Πανά και οδός Μαρίνου Βαλλιάνου
Διαβάζουμε στο wikipedia
Ο Παναγιώτης Χαραλάμπους Πανάς (1832-1896) υπήρξε δημοσιογράφος, εκδότης εφημερίδων, και ποιητής. Γεννήθηκε στο χωριό Σπαρτιά της Κεφαλονιάς το 1832.
Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια,αλλά και οικογένεια αγωνιστών του 1821
Ήταν μαθητής του εγελιανού φιλοσόφου Ιωάννη Μενάγια και του συγγραφέα-γυμνασιάρχη του λυκείου Αργοστολίου Θεοδώρου Καρούσου.
Γενικά οι τυπικές σπουδές του δε διήρκεσαν πολύ και οι γνώσεις προέκυψαν μάλλον από προσωπικό ενδιαφέρον και φιλομάθεια. Γνώριζε άριστα Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά. Έζησε σε νεαρή ηλικία το κλίμα του φιλελεύθερου ριζοσπαστικού κινήματος για την απελευθέρωση των Επτανήσων από τους Άγγλους και εντάχτηκε νωρίς στην πιο προοδευτική του πτέρυγα. Καταδιώχθηκε άγρια απο την Αγγλική διοικηση για τις ιδέες του.
Διαβάζουμε στο spartia.gr για τον Μαρίνο Βαλλιάνο.
Ο ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, του Σωκράτη (1898). Γεννήθηκε στα Σπαρτιά σπούδασε ιατρική απεφοίτησε του Πανεπιστημίου Αθηνών μετέβη στο Παρίσι όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα και ανεδείχθη σε Υφηγητή της Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων Κατά το 1928 επέστρεψε στην Αθήνα και συνεργάστηκε σαν ειδικός παθολόγος στην κλινική Γερουλάνου, και συγχρόνως δίδασκε σαν Υφηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης του ανέθεσε την δημιουργία του Λαϊκού Νοσοκομείου. Υπήρξε στενός φίλος του Γεωργίου Παπανδρέου και ανήκε στον κεντρώο χώρο Οι Κεφαλλήνες που τον επεσκεπτόντο στο Ιατρείο τους έδέχετο πάντοτε δωρεάν, θεωρώντας το ιατρικό επάγγελμα ως κοινωνική αποστολή. Υπηρέτησε σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία στον Πόλεμο του 1940-1941 και ασχολήθηκε με την θεραπεία των κρυοπαγημάτων και συνέγραψε σχετικό σύγγραμμα . Νυμφεύτηκε την Σοφία θυγατέρα του από τα Κοριάνα Σπυρίδωνος Ρωσολύμου, και έκτοτε εξάσκησε την ιατρική επιστήμη ερασιτεχνικά, ήταν οπαδός της ομοιοπαθητικής της φυσικής ζωής και της φυτολογίας, Στο χωριό Σπαρτιά ασχολήθηκε ο ίδιος με την παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων.
Γιώργος Χαλαβαζής