Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των Ιονίων στην ατζέντα της συνάντησης Περιφέρειας - Υπουργείου Ναυτιλίας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024 18:17

Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των Ιονίων στην ατζέντα της συνάντησης Περιφέρειας - Υπουργείου Ναυτιλίας

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Μικρών Νησιών & Ενδοπεριφερειακών Συγκοινωνιών με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής  -  Δρομολογούνται λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των Ιονίων Νήσων

Συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής με τον Υφυπουργό, Στέφανο Γκίκα, είχε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 ο Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών & Ενδοπεριφερειακών Συγκοινωνιών, Σπύρος Αργυρός, για θέματα αρμοδιότητας του κ. Γκίκα και κυρίως ζητήματα που αφορούν τα μικρά νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αυτής.

Σε σύσκεψη που είχε με τον Υφυπουργό και με υπηρεσιακούς παράγοντες συζητήθηκε σε πρώτη φάση (στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών), η προκήρυξη των επιδοτούμενων άγονων ακτοπλοϊκών συνδέσεων των μικρών νησιών, η σύνδεση μεταξύ των νησιών της Περιφέρειάς μας, αλλά και οι συνδέσεις με τις απέναντι ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέδειξε σε αυτή τη συζήτηση τα προβλήματα που προκύπτουν διαχρονικά με τις συνδέσεις των νησιών μας, όπως είναι το ύψος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν τα νησιά του Ιονίου και οι οποίες καθιστούν μη ελκυστικές τις άγονες γραμμές τους.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας γνωρίζοντας άριστα τα θέματα του Ιονίου κατανόησε πλήρως τους προβληματισμούς μας εξηγώντας ότι το Υπουργείο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του θα δρομολογήσει λύσεις στα ζητήματα που τέθηκαν από την Περιφέρειά μας.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι δρομολογούνται σοβαρές παρεμβάσεις στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των μικρών νησιών του Κάλαμου και του Καστού, αλλά και λύσεις που αφορούν τη σύνδεση των Παξών με την Κέρκυρα τους χειμερινούς μήνες. Επίσης η αναβάθμιση της Γραμμής Κέρκυρα-Ζάκυνθος τους καλοκαιρούς μήνες απασχολεί  έντονα το Υπουργείο, καθώς η δυναμική αυτής της σύνδεσης επιβάλει την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επτανήσιων αλλά και των επισκεπτών μας.

Παράλληλα, το Υπουργείο προσπαθεί μέσω των συζητήσεων με την ανάδοχη εταιρία να βρεθεί λύση και στη σύνδεση Πάτρας-Ιθάκης τους δυο χειμερινούς μήνες όταν λόγω της συντήρησης του πλοίου δεν υπάρχει σύνδεση του νησιού με την Πάτρα.

Συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις με τις μελέτες αναφορικά με τα λιμάνια των  Διαποντίων Νήσων (Οθωνών & Μαθρακίου), αλλά και του λιμανιού του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών. Τονίστηκε επίσης ότι στο επόμενο διάστημα ο κ. Γκίκας θα μεταβεί και στα υπόλοιπα μικρά νησιά, ώστε να δούμε από κοινού τα προβλήματα των κατοίκων τους.

Ο κ. Γκίκας τόνισε, εξάλλου, ότι μέσα από τις δράσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής μπορούν να χρηματοδοτηθούν μονάδες αφαλάτωσης στα μικρά νησιά, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετώπισαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπρόσθετα στις συγκεκριμένες μονάδες μπορεί να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία τους μέσα από ανανεώσιμες πήγες ενέργειας.




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250