O Δήμος Αργοστολίου στην 81η επέτειο μνήμης της σφαγής της Μεραρχίας Άκουι στην Κεφαλονιά

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 15:15

O Δήμος Αργοστολίου στην 81η επέτειο μνήμης της σφαγής της Μεραρχίας Άκουι στην Κεφαλονιά

Δήμος Αργοστολίου 

Σήμερα Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, ο Δήμος Αργοστολίου διαμέσου του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργου Τσιλιμιδού, συμμετείχε στην 81η επέτειο μνήμης από την σφαγή των Ιταλών αξιωματικών και στρατιωτών της Μεραρχίας Άκουι στην Κεφαλονιά.

Ο κ. Τσιλιμιδός κατέθεσε στεφάνι, τόσο στο μνημείο της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης στο Αργοστόλι, όσο και στον λόφο που βρίσκεται το μνημείο των Ιταλών Πεσόντων στο Αργοστόλι, καθώς και ένα μπουκέτο λουλούδια, στο ‘’λάκκο των Ιταλών’’,  σημείο που δολοφονήθηκαν οι Ιταλοί της Μεραρχίας Ακουι, από τα Γερμανικά στρατεύματα, τον Σεπτέμβριο του 1943.

Στα δύο μνημεία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιμανδρίτη π. Φώτιο Γαβριελάτο και από τον εφημέριο της Καθολικής Εκκλησίας στο Αργοστόλι π. Σιμονέλ Μποάνκις.

Ο κ. Τσιλιμιδός ανέφερε στον χαιρετισμό του τα εξής: ‘’Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη των θυμάτων της μεγάλης σφαγής της Ιταλικής Μεραρχίας Ακουι που έλαβε χώρα στην Κεφαλονιά κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ιστορικά γεγονότα είναι γνωστά και αποτελούν ένα μεγάλο στίγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η τελετή μνήμης των αδικοχαμένων  νεκρών έχει ως κύριο σκοπό να αντλούμε συμπεράσματα από τα τότε γεγονότα και διδάγματα για το μέλλον. Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος στον οποίο ενεπλάκη ο πλανήτης, ήταν αποτέλεσμα των ολοκληρωτικών ιδεολογιών του φασισμού και του ναζισμού.  Ο ελληνικός λαός ήταν θύμα αυτού του ολέθριου πολέμου. Υπέστη κατοχή, κακουχίες, πλήρωσε φόρο αίματος. Τα νιάτα της Ευρώπης οδηγήθηκαν σε μία αλληλοσφαγή, είτε ως επιτιθέμενοι, είτε ως αμυνόμενοι. Οι Ιταλοί στρατιώτες της Μεραρχίας Ακουι, πλήρωσαν το βαρύ τίμημα όταν αποφάσισαν να αντισταθούν και να συμπράξουν με τις ντόπιες πατριωτικές δυνάμεις. Ο λαός της Κεφαλονιάς έδειξε την μέγιστη πολιτική ωριμότητα και ανθρώπινη αλληλεγγύη, όταν αγκάλιασε με πολλούς κινδύνους τον χθεσινό κατακτητή και συμπολέμησε μαζί του ενάντια στον ναζισμό. Δυστυχώς σήμερα η μακρά περίοδος Ειρήνης που ζούσαμε, έχει διαταραχθεί, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και μαζί με τις συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή, μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Οι μνήμες του παρελθόντος που μας πλήγωσαν έχουν ατονήσει και γίνεται ο δρόμος του κοινού μας μέλλοντος, λιγότερο αισιόδοξος με αυτές τις συνθήκες. Οφείλουμε να σταματήσουμε ως Διεθνής Κοινότητα αυτές τις εξελίξεις, γιατί οι καταστροφές και τα εκατομμύρια θυμάτων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αυτό μας διδάσκουν. Η καλύτερη υπόσχεση στην μνήμη των Πεσόντων είναι η απόφασή μας να εμποδίσουμε την αναβίωση των ακραίων ιδεολογιών που οδήγησαν στην τότε καταστροφή και την ενίσχυση των δυνάμεων που τις πρεσβεύουν σήμερα’’. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια, ο Πρέσβης της Ιταλίας Πάολο Κούκουλι (Paolo Cuculi), ο πρόεδρος του Εθνικού Συλλόγου Μεραρχίας Ακουι Κλαούντιο Τονινέλ (Claudio Toninel), ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς & Ιθάκης Σωτήρης Κουρής, η αντιδήμαρχος Δήμου Ληξουρίου Ελένη Λουκέρη, η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στην Κεφαλονιά Εμμανουέλα Σιναγκρά. Το παρών έδωσαν επίσης  η επίτιμη πρόξενος της Ιταλίας στην Κεφαλονιά Γκρατσιέλα Μικελέτη, ο επίτιμος πρόξενος της Σερβίας στην Κεφαλονιά Βίκτωρας Ρουχωτάς, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας  και φυσικά πολλά μέλη της Ιταλικής Κοινότητας του νησιού μας .

Από το Γραφείο Δημάρχου

DSC 0222DSC 0247DSC 0264

DSC 0262

DSC 0283DSC 0311DSC 0320DSC 0333DSC 0359DSC 0374DSC 0375




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250