Εργαζόμαστε προκειμένου τα σχολεία μας να μην έχουν ελλείψεις και συγχρόνως προσαρμοζόμαστε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2024 21:36

Εργαζόμαστε προκειμένου τα σχολεία μας να μην έχουν ελλείψεις και συγχρόνως προσαρμοζόμαστε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών

Δήμος Αργοστολίου 

Η σχολική κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά, ότι όλο αυτό το διάστημα που είμαστε στα πράγματα ως Δημοτική Αρχή, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου τα σχολεία μας να μην έχουν ελλείψεις και προβλήματα. Όλοι γνωρίζουν ότι, ακόμη και τη φετινή σχολική χρονιά, η οποία είναι μεταβατική λόγω των νέων ρυθμίσεων της Πολιτείας με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, καταφέραμε να ξεκινήσουν τα σχολεία του Δήμου μας χωρίς προβλήματα και με επάρκεια σε αναλώσιμα αγαθά.

Θέλουμε, όμως, να ενημερώσουμε όλες τις δημότισσες και όλους τους δημότες μας, σχετικά με ορισμένα δημοσιεύματα που ερμηνεύουν ανακριβώς τις πιστώσεις που διαβάζουν στο Διαύγεια.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται σε τίτλο δημοσιεύματος ότι το 2024 η χρηματοδότηση (290 χιλ. €) των σχολείων είναι 40% λιγότερη απ’ ό,τι ήταν το 2023 (438 χιλ. €). Η διαφορά των προϋπολογισμών προκύπτει αφενός απ’ το γεγονός ότι μέσα στο χρηματικό ποσό του 2023 υπάρχουν και 72 χιλιάδες € που αποδόθηκαν για ανάγκες του 2022, κι αφετέρου λόγω του ότι τη συγκεκριμένη χρονιά (2023) η επιχορήγηση από την Πολιτεία, η οποία είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για τον καθορισμό του ύψους της, ήταν μεγαλύτερη.

Επιπροσθέτως, αναφέρεται λανθασμένα ότι στον προϋπολογισμό του 2024 έγινε μείωση 8,3%, ήτοι από 290 χιλιάδες € σε 266 χιλιάδες €. Αυτό που πραγματικά έγινε ήταν ότι τα εν λόγω χρήματα δεν περικόπηκαν, αλλά μεταφέρθηκαν κατόπιν αιτήματος του τμήματος παιδείας του Δήμου μας, σε νέους κωδικούς προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Συγκεκριμένα, μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών από την κυβέρνηση, στις 30 Ιουνίου του 2024, τα χρήματα που ήταν ήδη εγγεγραμμένα στον Κωδικό Εξόδων με τίτλο «Απόδοση σε Σχολικές Επιτροπές», δεν μπορούν πια να χρησιμοποιηθούν από αυτόν τον κωδικό, δεδομένου ότι οι Σχολικές Επιτροπές έχουν καταργηθεί. Γι’ αυτό μεταφέρονται σε νέους κωδικούς που δημιουργούμε ανάλογα με τα αιτήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Λόγω του ότι αυτή η περίοδος είναι μεταβατική και προσπαθούμε να συγχρονίσουμε τις προσπάθειές μας με τις νέες απαιτήσεις, προβλέψαμε ήδη πριν το «πάγωμα» του παλιού κωδικού, να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προμηθευτούν όλα τα σχολεία μας με τα απαραίτητα αναλώσιμα για τη σχολική χρονιά. 

Μέχρι τον Αύγουστο του 2024, που αναφέρει το δημοσίευμα, είχαμε ήδη φροντίσει να αποδώσουμε την πρώτη δόση χρημάτων που είχε σταλεί από το Υπουργείο. Η δεύτερη δόση που έχει σταλεί,  θα πρέπει να διατεθεί με τις νέες ρυθμίσεις και με τους νέους κωδικούς για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

Υπάρχουν λοιπόν εξηγήσεις για τα πάντα και δε χρειάζεται να αφαιρούμε από τον χρόνο των συμπολιτών μας για να απασχολούνται με θέματα που δεν υπάρχουν. Το γραφείο του Δημάρχου είναι πάντοτε στη διάθεση όλων των ΜΜΕ για να τους εξηγήσει ό,τι απορίες έχουν σχετικά με τα ευρήματα στο Διαύγεια ή για όποια άλλη ερώτηση υπάρχει. Έτσι θα εξοικονομούμε όλοι χρόνο και ενέργεια. Ειδικά στα ζητήματα της παιδείας η Δημοτική Αρχή, μέσω του αρμόδιου Αντιδημάρχου και των Υπηρεσιών του Δήμου, εργάζεται συστηματικά σε συνεργασία με όλες τις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μας μονάδων.

Τα παιδιά μας πρέπει να πηγαίνουν στα σχολεία τους για να μαθαίνουν παίζοντας και κάνοντας νέες γνωριμίες με άλλα παιδιά μέσα σε ένα ευχάριστο και φωτεινό κλίμα.

Προκειμένου να διασφαλιστεί αυτή η προοπτική, φροντίζουμε έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί μας να έχουν όλα τα διαθέσιμα μέσα και τα αναλώσιμα υλικά.

Από το Γραφείο Δημάρχου

 




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250