«Δεν είναι ίδια η χώρα μετά τις 28 Φλεβάρη» – Τι λέει ο Γιάνης Κουρούκλης για μισθούς, υγεία και την “κοροϊδία” της αύξησης

Για την πολιτική εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ στις 2 Απριλίου, μίλησε στον COSMOS 96,5 και την εκπομπη COSMOS MAGAZINE ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αργοστολίου Γιάννης Κουρούκλης.
Ο κ. Κουρούκλης εξήγησε πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός πολιτικού ανοίγματος που κάνει το ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, με στόχο, όπως είπε, «να συζητήσουμε με τον κόσμο, με τους εργαζόμενους τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες είναι σύνθετες και πυκνές». Όπως τόνισε, «τα γεγονότα είναι πολλά και εμείς θέλουμε να επικοινωνούμε με τον κόσμο όχι μόνο σε προεκλογικές περιόδους, αλλά διαρκώς, να ακούμε τι λέει ο κόσμος και να παρουσιάζουμε τις δικές μας θέσεις, να ανταλλάσσουμε απόψεις».
Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο κ. Κουρούκλης σημείωσε ότι ο τίτλος της ήταν «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας – με το ΚΚΕ στον δρόμο για την ανατροπή». Όπως είπε, τέθηκαν στο τραπέζι οι πολιτικές εξελίξεις από τις 28 Φεβρουαρίου και μετά, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της ημερομηνίας.
«Η 28η Φλεβάρη είναι μια ημερομηνία-ορόσημο, γιατί συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη και πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών. Και στην Κεφαλονιά, η απεργιακή συγκέντρωση ήταν πάρα πολύ μεγάλη», επισήμανε.
Υπογράμμισε ότι «περίπου το 56% του ελληνικού λαού συμμετείχε στα ογκώδη πανελλαδικά συλλαλητήρια» και χαρακτήρισε την περίοδο αυτή «ελπιδοφόρα», τονίζοντας ότι «τίποτα δεν είναι ίδιο όπως πριν τις 28 Φλεβάρη – τα νερά έχουν ταραχθεί για τα καλά».
«Αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο κ. Κουρούκλης, «γιατί τα καθημερινά "Τέμπη" συνεχίζουν να υπάρχουν – φτώχεια, ακρίβεια, έλλειψη συλλογικών συμβάσεων, χαμηλοί μισθοί, λεηλασία του εισοδήματος, ειδικά για αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες, εξαφάνιση του οικογενειακού εισοδήματος».
Παράλληλα, μίλησε για τη γενικευμένη ανασφάλεια που βιώνει ο λαός, λέγοντας ότι «η χώρα είναι μπλεγμένη σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους –στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία– και αυτό συνδέεται με την οικονομική πολιτική που υπηρετεί την πολεμική βιομηχανία».
Απαντώντας σε σχόλια για την κυβερνητική αδιαφορία, ο κ. Κουρούκλης τόνισε: «Δεν συμφωνώ ότι η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει. Η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί. Μετά τις 28 Φλεβάρη προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει την ατζέντα».
Ως παράδειγμα ανέφερε την αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία χαρακτήρισε «κοροϊδία», εξηγώντας πως «ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά μόλις 34 ευρώ – ένα ευρώ τη μέρα στον ιδιωτικό τομέα και 50 λεπτά στο δημόσιο». Υπογράμμισε ότι «μόνο το 14% των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις», ενώ σημείωσε ότι «η αύξηση βασίζεται στον μνημονιακό νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου, που καθορίζει τον κατώτατο μισθό με απόφαση του εκάστοτε υπουργού».
«Αυτός ο νόμος διατηρείται και ενισχύεται από όλες τις κυβερνήσεις», επισήμανε, προσθέτοντας πως «το ίδιο συμβαίνει και με τις αυξήσεις στους ένστολους, οι οποίες βασίζονται σε εξοικονόμηση από τις μαζικές αποστρατεύσεις 1.700 αξιωματικών – δηλαδή δίνουν αυξήσεις από τα κομμένα». Κατά τον ίδιο, αυτό γίνεται «για να εξασφαλιστεί η συναίνεση των ένστολων σε μια περίοδο πολεμικών σχεδιασμών».
Ο κ. Κουρούκλης δήλωσε πως «η αντιπολίτευση υπάρχει και είναι ο ίδιος ο λαός μέσα από τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις του – όχι τα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης».
Αναφερόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εμφανίζεται ενισχυμένη στις δημοσκοπήσεις, σχολίασε: «Γι' αυτό ακριβώς λέω “βολική αντιπολίτευση”. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά. Υπήρξαν κόμματα-διάτοντες αστέρες, όπως η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων, η Πολιτική Άνοιξη, που εξαφανίστηκαν αφού έπαιξαν τον ρόλο τους». Τόνισε ότι «ο λαός πρέπει να δει τις θέσεις κάθε κόμματος, όχι μόνο τα λόγια, αλλά τι ψηφίζουν στη Βουλή και πώς παρεμβαίνουν έξω απ’ αυτή».
«Όλα αυτά τα κόμματα –ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντοπούλου– έχουν δώσει διαπιστευτήρια στο σύστημα. Πολλοί τους έχουν βρεθεί και στις ΗΠΑ. Ο Τσίπρας πήγε πρόσφατα στο Χάρβαρντ και μίλησε για δύναμη επέμβασης στην Ουκρανία, προετοιμάζοντας το έδαφος για αποστολή ελληνικών στρατευμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη δημόσια υγεία, ο Γιάννης Κουρούκλης υπογράμμισε ότι «οι υποδομές καταρρέουν, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και πανελλαδικά», ενώ απέδωσε την κατάσταση στη διαχρονική πολιτική υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της υγείας. «Η πολιτική αυτή στερεί πόρους και προσωπικό από το δημόσιο σύστημα για να ενισχύει τους ιδιώτες», είπε.
Τόνισε πως «το ΚΚΕ προτείνει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας» και σημείωσε ότι «πόροι υπάρχουν – ο κρατικός προϋπολογισμός έχει έσοδα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται κατά 95% από τον λαό». Επεσήμανε ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να κατευθύνονται σε κρίσιμες ανάγκες όπως η υγεία και η παιδεία και όχι να κόβονται για να ενισχύονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ολοκληρώνοντας, ανέφερε: «Το θέμα είναι οι πολιτικές προτεραιότητες. Οι κυβερνήσεις επιλέγουν να υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων, και όχι τις ανάγκες του λαού».
{https://soundcloud.com/user-46829938/cosmos-96-5-giannis-koyroyklis}