Η θέση της Κίνησης Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους» για το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 11:49

Η θέση της Κίνησης Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους» για το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Οι προτάσεις

Το τελευταίο διάστημα, μέλη της Κίνησης Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους», παρακολουθήσαμε από κοντά το δημόσιο διάλογο σχετικά με το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Τον περασμένο Νοέμβριο βρεθήκαμε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων όπου παρακολουθήσαμε ένα πάνελ που κατά βάση επιχειρηματολόγησε υπέρ της εκμετάλλευσης, αναδεικνύοντας πόσο υπεύθυνη στάση είναι η αποδοχή των εξορύξεων, πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία, τα οφέλη που ενδεχομένως έχει για την οικονομία της χώρας, την τοπική οικονομία και την απασχόληση εργατικού δυναμικού.

Ακολούθως, τον Δεκέμβριο, παρακολουθήσαμε σχετική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η WWF και το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο, με τη συμμετοχή της Greenpeace. Σε αυτή τη συζήτηση παρουσιάστηκαν οι μη αναστρέψιμες συνέπειες της διαδικασίας της εξόρυξης και ενός ενδεχόμενου ατυχήματος, ενώ τέθηκαν σε ρεαλιστική βάση τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη.

Σταθμίζοντας όλα τα παραπάνω, η θέση της Κίνησής μας είναι ότι από όποια οπτική γωνία και να εξετάσει o πολίτης της Κεφαλονιάς το θέμα των υδρογονανθράκων, τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τους κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον και κατά συνέπεια για το τουριστικό προϊόν και την οικονομία του τόπου μας. Είμαστε λοιπόν σαφώς αντίθετοι στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων βρίσκονται στο χώρο μας.

Οι προτάσεις μας

1.Περιφερειακό Δημοψήφισμα για τις εξορύξεις στο Ιόνιο.

Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενη δημόσια τοποθέτησή μας, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ενωμένη απέναντι σε αυτό το ζήτημα και να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον και τη λαϊκή βούληση. Για να εκφραστεί αυτή η βούληση, η μόνη οδός είναι η διεξαγωγή περιφερειακού δημοψηφίσματος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ένα δημοψήφισμα, το οποίο προτείνουμε να διεξαχθεί παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου και το αποτέλεσμα του οποίου θα δεσμεύσει ηθικά τις επόμενες τοπικές αρχές, περιφέρεια και δήμους, όλου του Ιονίου.

2.Κινητοποίηση με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με δεδομένη την απόρριψη της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από τους πολίτες, επόμενο βήμα είναι η οργάνωση από την περιφερειακή και τις δημοτικές αρχές κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή όλου του λαού του Ιονίου ενάντια στις εξορύξεις.

Σε συνεργασία με οργανώσεις όπως η Greenpeace, η WWF κ.α., που ήδη αντιδρούν στης εξόρυξη υδρογονανθράκων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μπορούμε να οργανώσουμε ένα κίνημα που να ανατρέψει όσα σήμερα φαντάζουν προαποφασισμένα και τελεσίδικα. Να μην αποδεχτούμε σιωπηρά αυτό που μας παρουσιάζουν ως τετελεσμένο γεγονός.

3.Απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Βασικό επιχείρημα των πετρελαϊκών εταιρειών είναι ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων δημιουργεί την ανάγκη για την εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων της περιοχής μας.

Ας δείξουμε το δρόμο με ένα κοινά συμφωνημένο πρόγραμμα από όλες τις παρατάξεις, το οποίο θα περιέχει προτάσεις αλλά και δεσμεύσεις για τη σταδιακή απεξάρτηση της Κεφαλονιάς από τα ορυκτά καύσιμα και τα παράγωγα πετρελαίου.

  • Διοχέτευση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο δίκτυο της Κεφαλονιάς και ενέργειες ώστε να καταστεί το νησί αυτάρκες σε ηλεκτρική ενέργεια.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα δημοτικά και δημόσια κτήρια.
  • Εγκατάσταση συστημάτων εναλλακτικής ενέργειας και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας (π.χ. έξυπνος ηλεκτροφωτισμός)
  • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης με εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Αντικατάσταση του συμβατικού στόλου οχημάτων Δήμου και  Περιφέρειας με ηλεκτρικά οχήματα.
  • Εγκατάσταση συστήματος κοινής χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων από τους επισκέπτες του νησιού.
  • Σχεδιασμός δικτύου αστικής συγκοινωνίας με χρήση ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων.
  • Σχεδιασμός συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων προς ενοικίαση και σύνδεση με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
  • Ενέργειες για τη μείωση των πλαστικών που χρησιμοποιούνται.
  • Προώθηση της ανακύκλωσης (και ιδιαίτερα του πλαστικού) με εγκατάσταση σημείων ανακύκλωσης με σύστημα επιβράβευσης των πολιτών που ανακυκλώνουν.

Όλα τα παραπάνω, όσο μακρινά και αν ακούγονται, μπορούν να υλοποιηθούν σταδιακά, στο πλαίσιο μιας ή περισσότερων ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή Περιφέρειας και Δήμων. Οι ενεργειακές κοινότητες δίνουν τη δυνατότητα σε φορείς της αυτοδιοίκησης να συμπράττουν με στόχο επενδύσεις στην ενέργεια, προσφέροντας και χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή τους.

Το περιβάλλον είναι ό,τι πιο σημαντικό θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο. Καλούμε όλες τις παρατάξεις που θα διεκδικήσουν το Δήμο (ή τους Δήμους της) Κεφαλονιάς να συμφωνήσουμε στα παραπάνω σημεία και να δεσμευτούμε όλοι ότι, την επόμενη ημέρα, θα είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κλείνοντας, συνυπογράφουμε συλλογικά στην εκστρατεία κατά των εξορύξεων στο Ιόνιο που συντονίζουν το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο και η Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς – Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων, συμμετέχοντας στην εκδήλωση της 26ης Ιανουαρίου στην πλατεία Καμπάνας.

Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους»




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250