Βοήθεια από τον Γαλιατσάτο στον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας για τη διάσωση του ναού της Παναγίας Τενέδου
Βοήθεια από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο στον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας π. Ιωάννη Σπιτέρη για τη διάσωση του ναού της Παναγίας Τενέδου
Με τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας π. Ιωάννη Σπιτέρη συναντήθηκε στο γραφείο του (στην έδρα της ΠΙΝ) ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος συνοδευόταν από τον εφημέριο π. Μάριο Ρήγο ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αλέκος Μιχαλάς και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Τένια Ρηγάκου.
Ο Σεβασμιότατος ζήτησε τη συνδρομή και την στήριξη του Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου για τη διάσωση και συντήρηση της εκκλησίας της Παναγίας Τενέδου, ενός καθολικού ναού με μεγάλη ιστορία, έτος ίδρυσης το 1663 και ανακαίνισης το διάστημα 1710 – 1723. Ο ιστορικός ναός που ονομάζεται αλλιώς Ναός Παναγίας του όρους Καρμήλου “Τένεδος” βρίσκεται στην περιοχή της Σπηλιάς (Νέο Φρούριο) και ιδρύθηκε από τους πρόσφυγες Βενετούς Μοναχούς από την Τένεδο, οι οποίοι έφτασαν το 1657 στην Κέρκυρα, φέρνοντας μαζί τους και την εικόνα της Παναγιάς. Στο κτίριο αυτό εγκαταστάθηκε επίσης για πρώτη φορά η δημόσια βιβλιοθήκη της Κέρκυρας (1800-1807), η πρώτη Ελληνική σχολή δημόσιας εκπαίδευσης (1805) με επιθεωρητή τον Ιωάννη Καποδίστρια και το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο, στο οποίο τυπώθηκε και ο "Θούριος" του Ρήγα Φεραίου.
Η μακρά ιστορία του ναού και η αναγκαιότητα διατήρησης και ενίσχυσης του κτιρίου ήταν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών και συμφωνήθηκε ως πρώτο βήμα, να εξεταστεί η δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Υπουργείου Πολιτισμού για την εκπόνηση μελέτης που θα αποτυπώνει επακριβώς τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο ιστορικό κτίριο.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος κατανόησε την αντικειμενική δυσχέρεια της Καθολικής Αρχιεπισκοπής για την εκπόνηση μελετών και παράλληλα δήλωσε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι είναι στις προτεραιότητές της η διάσωση στο χρόνο και η απόδοση στους πολίτες και επισκέπτες στα Ιόνια νησιά των ιστορικών, θρησκευτικών μνημείων και αξιόλογων και σημαντικών τοπόσημων της περιοχής μας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θερμό κλίμα, και το επόμενο διάστημα ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή για την ευόδωση του ζητήματος.