Η εισήγηση για το Κοργιαλένειο Ιδρυμα απο τον Δημήτρη Μαντζουράτο
Η εισήγηση για το Κοργιαλένειο ίδρυμα από τον πεεριφερειακό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρη Μαντζουράτο "Τουλάχιστον την τελευταία πενταετία και πριν ακόμη την υπογραφή του «μνημονίου» από όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και από την σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, έχει παγιωθεί η υπoχρηματοδότηση και η καθυστέρηση απόδοσης των όποιων κρατικών ενισχύσεων προς το Κοργιαλένειο ίδρυμα. Το ίδρυμα αυτό έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στην περιφερειακή ενότητα της Κεφαλονιάς καθώς και πανελλήνια, σημαντικές υπηρεσίες στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, της τέχνης και στην επιστημονική έρευνα.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν διαχρονικά, η αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, (για αρκετούς μήνες) στην Βιβλιοθήκη και στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου. Αδυναμία υπήρξε επίσης και στη μη εξόφληση προμηθευτών και λειτουργικών αναγκών.
Σήμερα επανέρχεται για μια ακόμη φορά το πρόβλημα και μάλιστα ακόμη πιο οξυμένα αφού ζητούνται από το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) οι απολύσεις των εργαζομένων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
Το πολιτικό ζήτημα της μόνιμης επιδίωξης των κυβερνήσεων να παρακρατούν την κρατική επιχορήγηση από την οποία αμείβονται και οι εργαζόμενοι το εμφανίζουν ως ένα αμιγώς διαχειριστικό. Το (ΚΔΣ) πάντα επιδείκνυε ιδιαίτερη προσαρμογή, στην κατεύθυνση της εντονότερης ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας της αναζήτησης χορηγιών, κα.
Σήμερα μπορεί να βγάλει ο καθένας το συμπέρασμα ότι αυτή η τακτική τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από το (ΚΔΣ) ήταν μια μεθοδευμένη προσπάθεια ώστε και το Κοργιαλένειο ίδρυμα να προσαρμοστεί στην γενικότερη κατεύθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας στα πλαίσια της πολιτικής των μνημονίων, με καθαρούς ανταποδοτικούς όρους για τους χρήστες-«πελάτες» του, που κατά τεκμήριο είναι άνθρωποι του εκπαιδευτικού και του πνευματικού χώρου, επιστήμονες, ερευνητές, μαθητές, φοιτητές, επισκέπτες,φορείς κ.α..
Η νέα εξέλιξη σήμερα είναι ότι η εργοδοσία του (ΚΔΣ) αξιοποιώντας το πρόσφατο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο κεφαλαίου – ΕΕ, που έχει θεσπιστεί για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων παραβιάζει κάθε πτυχή του οργανογράμματος λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου που προβλέπεται στο Π.Δ. 611/11-7-1979 (ΦΕΚ 181/Α/9-8-1979 και 760/Β/5-9-1995), όσον αφορά το προσωπικό των εν λόγω κληροδοτημάτων. Πιο συγκεκριμένα μετά την καταβολή κάποιας πενιχρής επιχορήγησης εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, κάλυψε ένα μέρος μόνο, από τα χρωστούμενα επί ένα σχεδόν χρόνο στις απλήρωτες εργαζόμενες.
Ταυτόχρονα, τρομοκρατικά - όπως καταγγέλλεται από τις ίδιες, αλλά και από αρκετούς μαζικούς φορείς της Κεφαλονιάς, κοινοποίησε σε αυτές την επιβολή καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας. Στη συνέχεια, και αφού με προσωρινή δικαστική απόφαση υποχρεώθηκε να τις αποδεχθεί μόνο για τρεις ημέρες με το πλήρες ωράριο εργασίας τους, κοινοποίησε απολύσεις χωρίς αποζημίωση. Τόσο η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη όσο και το Μουσείο βρίσκονται σήμερα ουσιαστικά σε καθεστώς ανταπεργίας (λοκ-άουτ). Διότι, το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, αφού άλλαξε τα λουκέτα, έχει κλειδώσει το χώρο και έτσι δεν επιτρέπει την είσοδο σε κανένα εργαζόμενο και επισκέπτη.
Στην πρόσφατη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων από το πρωτοδικείο κεφαλονιάς την πέμπτη 24 /1/2013 των ανανεώθηκε η προσωρινή διαταγή να αποδέχεται δηλαδή τους εργαζόμενους το ΚΔΣ με πλήρες ωράριο, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση.
Η απαράδεκτη και προκλητική στάση του ΚΔΣ παρατείνει έτσι εκτός των άλλων και την αδυναμία συντήρησης του σπάνιου υλικού και την απαξίωση του ιδρύματος ως πνευματικού - πολιτιστικού θεσμού και λαϊκή περιουσία της Κεφαλονιάς.
Το ΠΣ σήμερα καλείται για άλλη μια φορά να πάρει θέση στο μείζον αυτό θέμα που αφορά την Π.Ε. ώστε:
• Να υποχρεωθεί το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο να σταματήσει το λοκ –άουτ και να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου.
• Να ανακληθούν οι απολύσεις και να αποτραπεί η εκ περιτροπής εργασία των εργαζομένων.
• Να δοθούν τα αναγκαία χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καταβληθούν άμεσα και στο 100% τα δεδουλευμένα και οι ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των εργαζομένων.
• Να διασφαλίζεται η τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
• Να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Να πραγματοποιηθεί το άμεσο πέρασμα του Ιδρύματος στην πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους με τη μετατροπή του σε ενιαίο δημόσιο φορέα.
ΚΕΡΚΥΡΑ 29/1/2013
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νησιών