Ως κατεπείγον συζητήθηκε το θέμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων συζήτησε – κατά τη σημερινή συνεδρίασή του – ως κατεπείγον, το θέμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Εισηγητής του θέματος ήταν ο Περιφερειάρχης, Σπυρίδων Σπύρου, ο οποίος και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και στο πλαίσιο ενημέρωσης του σώματος, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, προκειμένου να μην κλείσει το ΤΕΙ.«Παρά το γεγονός ότι έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι το ΤΕΙ δεν θα κλείσει», τόνισε ο κ. Σπύρου, «εμείς δεν εφησυχάζουμε μέχρι την οριστικοποίηση της απόφασης».
Η απόφαση
Μετά από διαλογική συζήτηση και κατάθεση προτάσεων, το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ψήφισε – κατά πλειοψηφία (21 ψήφους) – την πρόταση του Περιφερειάρχη, που συνδιαμορφώθηκε με τις προσθήκες της παράταξης «Ιόνιο Αρχιπέλαγος».
• Το Π.Σ. των Ιονίων Νήσων στη συνεδρίασή του στην έδρα της Περιφέρειας την 10-2-2013 αποφάσισε ότι η διατήρηση-αναβάθμιση και λειτουργία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ως Ακαδημα|ϊκές βιώσιμες σχολές χωρίς καμία μεταφορά ή μετακίνησή τους εκτός Περιφέρειας, μαζί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, είναι αναγκαία και αδιαπραγμάτευτη για λόγους ιστορικούς, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς, αναπτυξιακούς. Επιπλέον για λόγους κοινωνικής συνοχής για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και της συνταγματικής επιταγής της Νησιωτικότητας της Περιφέρειας.
• Αποτελεί ακόμη υποχρέωση του ελληνικού έθνους προς το λαό της Επτανήσου για τη διαχρονική του προσφορά στην ίδρυση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, τον πολιτισμό, στις τέχνες και στην επιστημονική γνώση και προτείνουμε ως προϋπόθεση τη δημιουργία ενός ομόσπονδου σχήματος ΑΕΙ-ΤΕΙ που θα διαθέτει ενιαία διοίκηση, αλλά και εκπαιδευτική αυτονομία μέσα στην ΠΙΝ.
• Η Περιφέρεια θα παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση της απόφασης πρότασής της και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για έντονη αντίδραση του Επτανησιακού λαού.
• Καλούμε όλους τους φορείς της Επτανήσου να στηρίξουν την απόφασή μας αυτή.
Άλλες τρεις προτάσεις
Διαφορετικές προτάσεις, που τέθηκαν σε ψηφοφορία, κατέθεσαν:
• Η «Επτανησιακή Αναγέννηση», η πρόταση της οποίας έλαβε 3 ψήφους.
• Η «ΑΝ.Α.Σ.Α.», η πρότασης της οποίας έλαβε μία ψήφο.
• Η «Λαϊκή Συσπείρωση», η πρότασης της οποίας έλαβε 4 ψήφους.
Πρόταση «Επτανησιακής Αναγέννησης»
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την αποδυνάμωση του Ιόνιου Πανεπστήμιου είναι για τα Επτάνησα Σχέδιο ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ (που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1865) και όχι σχέδιο «Αθηνά».
Εμείς, εδώ και 2 ½ χρόνια έχουμε καταθέσει πολλές φορές τη δημιουργική μας –προοδευτική - ρεαλιστική πρόταση, για την Ένωση Ιόνιου Πανεπιστήμιου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, για την οποία αγωνιστήκαμε και την επανακαταθέτουμε, εμπλουτισμένη, στη νέα συγκυρία:
1. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να ενωθεί με το ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, με ομόσπονδο σχήμα, με διοικητική αυτοτέλεια κάθε Ιδρύματος και να ονομαστεί σε ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, χωρίς κατάργηση του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών και της ειδίκευσης των Ισπανικών και χωρίς κατάργηση ή μετακίνηση κανενός Τμήματος του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ σε Άρτα και Μεσολόγγι.
2. Να αποκτήσει τις ΒΑΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ που είχε όταν το ίδρυσε το 1824 ο Lord Frederik Guilford: ΝΟΜΙΚΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ, ΦΥΣΙΚΗ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ,
3. Οι ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ.
4. Για το σκοπό αυτό ζητάμε από τους Επτανήσιους να συμμετάσχουν σε
Δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας τη Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013 καταστημάτων, γραφείων και υπηρεσιών ιδιωτικού, δημόσιου, περιφερειακού, δημόσιου τομέα, και επαγγελματικών και παραγωγικών τάξεων σε όλη την Επτάνησο Πολιτεία.
5 α. Να επιδοθεί αυτή η απόφαση – ψήφισμα αυτοπρόσωπα στον Πρωθυπουργό και σε όλους τους Αρχηγούς των Κομμάτων από αντιπροσωπεία Παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.
5 β. Να αποσταλεί με απόδειξη παραλαβής σε όλους/όλες τους βουλευτές του Κοινοβουλίου.
5 γ. Να δημοσιευθεί στον τύπο και στα ΜΜΕ
6. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί και το ατόπημά της και δεν σεβαστεί την ιστορία, την πνευματικότητα και την αέναη οικονομική αιμοδοσία των Επτανήσων προς την Αθήνα,
Το Π.Σ.Ι.Ν. αποφασίζει να προσφύγει και να προσβάλλει κάθε αντίθετη απόφαση-Νόμο-Διοικητική Πράξη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στο ΕΔΔΑ (Στρασβούργο).
Και Ζητά
Να παραιτηθούν όλοι: Βουλευτές, Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι, ΟΛΑ τα (Περιφερειακό-Δημοτικά) Συμβούλια.
Πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα ΤΕΙ
Το Υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ), με το σχέδιο «Αθηνά», προσαρμόζει ακόμη περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, συνεχίζοντας στην κατεύθυνση του νόμου-πλαίσιο. Οι αλλαγές αφορούν πρώτα και κύρια το ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών. Το σχέδιο «Αθηνά» είναι η αφορμή για να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, να πεταχτεί εκτός πτυχίου η όποια επαγγελματική ειδίκευ-ση, την οποία θα αγοράζουν στη συνέχεια οι σπουδαστές, με πιστοποιητικά, που θα πληρώνουν στα ίδια τα Τμήματα.
Υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για επιστημονικά αντικείμενα «κομμένα και ραμμένα» στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και για αποφοίτους που θα είναι φτηνοί εργαζόμενοι. Στόχος είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συρρίκνωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Δεν πρόκειται ούτε για ακαδημαϊκό συμμάζεμα, ούτε μόνο για δημοσιονομική προσαρμογή. Τον όποιο εξορθολογισμό θα τον πληρώσει για μια ακόμη φορά η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της
Το Π.Σ διεκδικεί:
• Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών Όλοι να σπουδάσουν απρόσκοπτα στην πόλη και το τμήμα που φοιτούν. Με ευθύνη του κράτους και να μην πληρώνει κανένας ούτε ευρώ από την τσέπη του για σίτιση-στέγαση - μετακίνηση –βιβλία- αναλώσιμα. Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν η δεν υπάρχουν εστίες.
• Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας τους στον τόπο που διαμένουν με τις οικογένειές τους. Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
• Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, που σημαίνει Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού ώστε η επιστήμη, η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων. Επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων και καμιά μορφή ιδιωτικοποίησής τους.
• Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς μεταξύ ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ, στη βάση του επανακαθορισμού των επιστημονικών αντικειμένων. Επανακαθορισμός κεντρικά σχεδιασμένος με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον του λαού, το βαθμό εξέλιξης της κάθε επιστήμης και όχι τις ανάγκες της άναρχης καπιταλιστικής παραγωγής που έχει στόχο το κέρδος. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει σωστός καθορισμός των τμημάτων ανά επιστημονικό αντικείμενο, να μην υπάρχουν επικαλύψεις, να εξαλειφθεί η ανεργία των αποφοίτων.
• Ανώτατη Εκπαίδευση συνδεδεμένη με μια άλλη, ριζικά αντίθετη «παραγωγική διαδικασία» που στοχεύει στην κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών και όχι στην αύξηση των κερδών των καπιταλιστών.
• Ανώτατη Εκπαίδευση με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων γενικών και ειδικών γνώσεων. Με μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό, με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, με ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Θέσεις και πρόταση «ΑΝ.Α.Σ.Α.»
Η εμφάνιση του σχεδίου «Αθηνά» στοχεύει στην υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, στην έξωση χιλιάδων φοιτητών από το εκπαιδευτικό σύστημα και η ενίσχυση του μεταναστευτικού κύματος φοιτητών και νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό, καθώς και η διευκόλυνση της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Η προτεινόμενη διάλυση του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ δεν ήταν ,σίγουρα, « κεραυνός εν αιθρία».
Προηγήθηκε η συρρίκνωση του με την εφαρμογή της βάσης του 10 από την κα Γιαννάκου της ΝΔ, ακολούθησε η εξαίρεση των τριών τμημάτων από το μηχανογραφικό από την κα Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ. «τα κλείνω για να ..αναβαθμίσω» είχε ισχυρισθεί προκλητικά τον Μάιο του 2011 η ίδια μιλώντας σε αντιπροσωπεία από τα Ιόνια νησιά!
Η ΑΝ.Α.Σ.Α είχε θέσει επανειλημμένα προ των ευθυνών του τον περιφερειάρχη κ. Σπύρου, γιατί δεν εναντιώθηκε απέναντι στις πολιτικές αυτές αλλά αντίθετα καλλιέργησε τον εφησυχασμό και συγκάλυψε τις διαφαινόμενες προθέσεις αποδυνάμωσης του ιδρύματος.
Η τεράστια σε δυναμική κινητοποίηση των φοιτητών ,της νεολαίας, και της μεγάλης λαϊκής και ριζοσπαστικής πλειοψηφίας των πολιτών των νησιών μας κατέδειξε την απόλυτη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο αντιεκπαιδευτικό και αντιπεριφερειακό πρόγραμμα και δείχνει τον δρόμο του αγώνα ως την μόνη εγγύηση για μια δίκαιη λύση.
Το ΠΣ ΙΟΝΙΩΝ πρέπει να απαιτήσει την ικανοποίηση του παλλαικού αιτήματος των Ιόνιων πολιτών καταθέτοντας λόγους συνοχής της περιφέρειας, στήριξης της ανάπτυξης των γραμμάτων και τεχνών σε μια περιοχή με τεράστια ανάλογη παράδοση, συνταγματικής επιταγής για την προστασία της νησιωτικότητας και δημιουργίας συνθηκών για την υποβοήθηση της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Το ΠΣ ΙΟΝΙΩΝ να καλέσει όλους τους φορείς που θα πάρουν μέρος στην πανεργατική και πανυπαλλική απεργία της 20/02/2013 να εντάξουν στα αιτήματα τους την διατήρηση και αναβάθμιση του ΤΕΙ.
Στην κινητοποίηση αυτή να λάβει μέρος και η ΠΙΝ κλείνοντας τις υπηρεσίες της και στην έδρα και στις περιφερειακές ενότητες στα νησιά.
• Το ΠΣ Ιονίων Νήσων ζητά την διατήρηση και αναβάθμιση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, για λόγους συνταγματικής επιταγής στήριξης της νησιωτικότητας, για λόγους ιστορικούς ως υποχρέωση της πολιτικής απέναντι στα Ιόνια Νησιά ήδη από το 1864, για λόγους στήριξης της κοινωνικής συνοχής και στήριξης της οικονομίας ανάπτυξης των Ιονίων Νήσων.
• Η νεολαία, οι φοιτητές, η μεγάλη λαϊκή και ριζοσπαστική πλειοψηφία των πολιτών των νησιών μας κατέδειξε με τις μαζικές δυναμικές κινητοποιήσεις τους την πλήρη αντίθεση τους στα εξυφαινόμενα μνημονιακά σχέδια «ΑΘΗΝΑ».
• Το ΠΣ καλεί το λαό και την νεολαία σε αγωνιστική ετοιμότητα μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα.
• Το ΠΣ ζητά επίσης την κατάργηση του σχεδίου «Αθηνά».
• Το ΠΣ τέλος ζητά την ενσωμάτωση του αιτήματος, για διατήρηση του ΤΕΙ Ιονίων, στις κινητοποιήσεις της Πανελλαδικής- Πανεργατικής απεργίας της 20ης/2/2013, στην οποία θα συμμετάσχει και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με κλείσιμο των υπηρεσιών της.