Με τους Περιφερειάρχες συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός
Με τους Περιφερειάρχες της χώρας συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Επικρατείας, Δημ. Σταμάτη. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον Πρωθυπουργό θέματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κάνοντας ειδική αναφορά στη νησιωτικότητα και ό, τι προβλέπεται από το Σύνταγμα σχετικά με αυτή, η οποία στην πράξη ουδόλως εφαρμόστηκε και σε κανέναν τομέα. Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των ακτοπλοϊκών αλλά και αεροπορικών συνδέσεων και ζήτησε να γίνονται με όρους που να εξυπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες, ενώ λόγο έκανε και στον αποκλεισμό των νησιών από γειτονικές χώρες (παράδειγμα η ακτοπλοϊκή γραμμή από Ιταλία που παρακάμπτει τα Ιόνια Νησιά και τα εκμεταλλεύεται μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες).
Η νησιωτική πολιτική που εφαρμόζεται στο Ιόνιο ή μάλλον δεν εφαρμόζεται στο Ιόνιο κρίνεται και από το γεγονός ότι στο αρμόδιο Υπουργείο, εμφανίζεται (κατανοώ τους εθνικούς λόγους) το Αιγαίο ως ξεχωριστή Γενική Γραμματεία, ενώ εξίσου σημαντική θα ήταν η αναφορά και στο Ιόνιο, σημείωσε ο κ. Σπύρου.
Οδικές αρτηρίες - Ιονία οδός και Ολυμπία οδός
• Σημαντικό ζήτημα για μας, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, είναι και η ολοκλήρωση των εργασιών της Ιονίας οδού αλλά και της Ολυμπίας οδού, που καθυστερούν επί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δηλώσεις Περιφερειάρχη
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Σπύρου δήλωσε:
• Η Αυτοδιοίκηση, σε τούτη τη δύσκολη οικονομική περίοδο, κλήθηκε να δώσει μάχη επιβίωσης του θεσμού, καθώς πλήττεται πανταχόθεν. Μοιάζει να είναι ο αδύνατος κρίκος της Διοίκησης, αφενός γιατί επιβλήθηκαν οι περισσότερες μειώσεις των Κ.Α.Π., την ίδια στιγμή που ο θεσμός άρχισε τα πρώτα του βήματα.
• Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το ανάχωμα για κάθε μορφής δυσαρέσκεια των πολιτών, που βρίσκουν την ευκολία να συναντηθεί με τους τοπικούς άρχοντες, να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Αυτό το ρόλο οφείλει η Κυβέρνηση να της τον αναγνωρίσει και να της δώσει τη σημασία που αρμόζει, καθώς εμείς είμαστε που, σε καθημερινή βάση, δεχόμαστε τους πολίτες και προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε σε όσα – δικαίως – αιτούν.
Από την έναρξη της θητείας μας και στην αρχική μας προσπάθεια να εναρμονιστούμε με τις επιταγές του «Καλλικράτη», δεχτήκαμε το μεγαλύτερο «φρένο» από την οικονομική κρίση και με προφανή αδυναμία να εκτελέσουμε τα βασικά μας καθήκοντα.
Παρά ταύτα και παρά το γεγονός ότι αρμοδιότητες έρχονται και φεύγουν, οι θεσμοθετημένοι πόροι μειώνονται δραματικά, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αναγνωρίζει τις δυσκολίες μέχρι, όμως του σημείου, να μη μηδενιστεί ο ρόλος της και μεταβληθεί οριστικά σε ρόλο διαχειριστή της κεντρικής εξουσίας.
Μέσα από έναν κυκεώνα εγγράφων, που το ένα αναιρεί το άλλο, η γραφειοκρατία όχι μόνο δε μειώθηκε, όχι μόνο δεν μας «λύθηκαν τα χέρια» για να προχωρήσουμε στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά επιτείνονται οι διαρκείς εγκρίσεις, έλεγχοι και κωλύματα σε κάθε βαθμίδα και σε κάθε στάδιο των έργων.
«Κατανοώ», κατέληξε ο Περιφερειάρχης, «την αναγκαιότητα να δοθεί βάρος στην Οικονομία και στην εξισορρόπηση που απαιτείται, αλλά ας μην είναι το βάρος αυτό δυσανάλογο για ό, τι συμβαίνει στις Περιφέρειες της χώρας και δη στις νησιωτικές».