Πάνω από 250 πνιγμοί από τον Μάιο: Οι οδηγίες που πρέπει να τηρούν ευλαβικά οι ηλικιωμένοι
Εκκλήσεις προς τους ηλικιωμένους να αποφεύγουν το κολύμπι εάν δεν έχουν τηρήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους απευθύνει η ιατρική κοινότητα, λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού των πνιγμών που καταγράφεται φέτος στις ελληνικές θάλασσες.
Ήδη πάνω από 250 συνάνθρωποι μας, Έλληνες και αλλοδαποί, έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάιο ενώ υπάρχουν μέρες όπου τα περιστατικά πνιγμών είναι 3-4 ημερησίως.
«Η κατανόηση της πολυνοσηρότητας σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό λήψης φαρμάκων, όπως και η ευπάθεια, είναι ένα υπόβαθρο που ευνοεί τον πνιγμό και τα ατυχήματα των ηλικιωμένων στις παραλίες αυξάνοντας παράλληλα το ποσοστό επικινδυνότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες» επισημαίνει στο Dnews η Δρ. Βαρβάρα Δογιάμη, παθολόγος- γηρίατρος.
Ο βασικός συνοπτικός κατάλογος οδηγιών για τους ηλικιωμένους συνίσταται στα εξής: Σωστή ενυδάτωση, αποφυγή κολύμβησης με γεμάτο στομάχι, ρύθμιση των φαρμάκων ανάλογα με τη θερμοκρασία και προστασία με αντιηλιακά, γυαλιά ηλίου και καπέλα, όπως και αποφυγή έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες.
Η κα. Δογιάμη εξηγεί αναλυτικά στο Dnews:
«Η ομάδα των ηλικιωμένων αφορά ένα σύνολο του πληθυσμού με ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά όπως η πολυνοσηρότητα, η πολυφαρμακία και η γενικότερη ευπάθεια. Ως εκ τούτο όταν εκτίθενται σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών τους καλοκαιρινούς μήνες η πηγαίνοντας σε παραλίες και ακτές οπουδήποτε διατρέχουν ένα παραπάνω κίνδυνο ατυχήματος ή ακόμα και πνιγμού από τον μέσο πληθυσμό.
Όταν ένας ηλικιωμένος δεν τηρήσει τόσο τους γενικούς κανόνες που δίνουν οι ιατροί, τότε μπορεί ατυχήματα λόγω αστάθειας, υπότασης, ζάλης, ναυτίας έως και επεισόδια πνιγμού που οφείλονται στην γενικότερη ευπαθή κατάσταση του ασθενούς η οποία υπο τέτοιες συνθήκες επιδεινώνεται. Πριν τις διακοπές, οι ασθενείς της τρίτης ηλικίας θα πρέπει να έχουν επισκεφτεί τους ιατρούς τους για να ρυθμίσουν τα παθολογικά θέματα υγείας τους όπως η αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, να έχουν συζητήσει για την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή που πολλές φορές χρειάζεται να προσαρμοστεί στις συνθήκες του καλοκαιριού, καθώς επίσης θα πρέπει να τηρούν απαράβατα και πολύ αυστηρά τους κανόνες.
Να προσέρχονται στις ακτές πρωινές ή απογευματινές ώρες και σε καμία περίπτωση τις ώρες τις υψηλής θερμικής ακτινοβολίας 12 με 5. Επιπλέον θα πρέπει να είναι πάντα υπό συνοδεία ή επίβλεψη ατόμου αναφοράς σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι. Οπωσδήποτε ισχύει ο κανόνας της σωστής ενυδάτωσης διότι η αφυδάτωση είναι μια απειλητική κατάσταση για αυτές τις ηλικίες. Σε περίπτωση που έχουν φάει δεν επιτρέπεται τουλάχιστον για 2 με 3 ώρες να κολυμπήσουν γιατί αυτό δημιουργεί κίνδυνο εισρόφησης ή ακόμα και εμφράγματος του μυοκαρδίου και κατ επέκταση να οδηγήσει στον πνιγμό.
Σημαντική είναι η χρήση στήριξης μηχανημάτων όταν προσέρχονται στις παραλίες, η σωστή επιλογή των παπουτσιών στην παραλία (να είναι κλειστά), όπως επίσης και η επιλογή της παραλίας η οποία θα πρέπει να είναι ρηχή και να έχει καλή πρόσβαση για παράδειγμα με άμμο».