Φυλακή και πρόστιμα «μαμούθ» για τους «πειρατές» της συνδρομητικής τηλεόρασης
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ξεκινά το «κυνήγι» και ακολουθούν πρόστιμα «καμπάνες» σε όσους διαθέτουν παράνομα συστήματα συνδρομητικής τηλεόρασης.
Μετά την εξάρθρωση κυκλώματος «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης το οποίο είχε καταφέρει να εξασφαλίσει κέρδη πάνω 25 εκατομμύρια ευρώ, τώρα θα αναζητηθούν, όσοι χρησιμοποιούσαν τα παράνομα λογισμικά για να βλέπουν συνδρομητικά κανάλια στην Ελλάδα.
Στην κατοχή πολλών συλληφθέντων, χειρόγραφες ηλεκτρονικές λίστες. Πελατολόγια. Ονόματα ιδιωτών, που είχαν εγκατεστημένο ένα ειδικό player και με κλειδιά έμπαιναν παράνομα σε συνδρομητικά κανάλια. Όλο αυτό δούλεψε από στόμα σε στόμα για πολλά χρόνια. Τα «κεφάλια», αγόραζαν μία κανονική συνδρομή και με δικό τους λογισμικό, αξιοποιώντας ακόμη και την τεχνητή νοημοσύνη, μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο το πρόγραμμα κάθε συνδρομητικού καναλιού.
Όπως αναφέρει στο Dnews, ο δικηγόρος Νίκος Σιαμάκης, «το δύσκολο τώρα για την εισαγγελία, είναι να αποδειχθεί ότι είχε ο συγκεκριμένος άνθρωπος, τον αποκωδικοποιητή, ή χρησιμοποιούσε τα κλειδιά. Γιατί το να λες εσύ ότι αυτός είναι πελάτης μου δε σημαίνει κάτι. Όσοι είχαν τους συγκεκριμένους αποκωδικοποιητές τους έχουν πετάξει», σημειώνει.
Πως όμως θα οδηγηθεί η υπηρεσία δίωξης, στο κύκλωμα;
Όπως επισημαίνει ο κ. Σιαμάκης, «το κύκλωμα είχε ένα παράνομο σύστημα που διαμοίραζε με κωδικούς και log in τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Θα ανοίξουν και θα δουν ποιες IP, συνδέονταν στο συγκεκριμένο λογισμικό. Από τις IP, θα βρουν ποιοι είναι οι χρήστες και εκεί θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις. Με την IP, υπάρχει το πρώτο τεκμήριο για να ξεκινήσει η έρευνα και να παραπεμφθούν οι έχοντες αυτά τα λογισμικά. Μόνο με τη λίστα, δεν γίνεται κάτι. Πρέπει να διερευνηθούν τα ίχνη της IP. Υπάρχουν πλέον τα τεχνολογικά μέσα για να «σπάσουν», παράνομα συστήματα και να βρεθούν πολλά στοιχεία».
Εάν ο πάροχος της παράνομης συνδρομητικής, έχει server στο εξωτερικό, τότε, όπως μας λέει ο κ. Σιαμάκης, το έργο των ελληνικών αρχών γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, γιατί, πρέπει να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τη συγκεκριμένη χώρα. Τότε το θέμα θα πάρει πολύ καιρό για να ξεκαθαρίσει. Οι πάροχοι επίσης, θα πρέπει να δώσουν τα στοιχεία από πελάτες τους, για να μπορέσουν αυτά να διασταυρωθούν. Να δούμε δηλαδή, μέρα και ώρα που μπήκαν οι παράνομοι στις πλατφόρμες».
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον κ.Σιαμάκη, θα υπάρξουν πολλές υποπεριπτώσεις. Αν για παράδειγμα, κάποιος παράνομος χρήστης, έχει το wifi ξεκλείδωτο. Εκεί θα πρέπει η εισαγγελία να διασταυρώσει και ένα άλλο στοιχείο. Ότι ο ιδιοκτήτης αυτής της IP, συνδέθηκε ή όχι αυτός στο παράνομο λογισμικό. Γιατί κάποιος άλλος που βρίσκεται σε παραπλήσιο σπίτι, μπορεί να είναι αυτός ο παράνομος.
Στους ιδιώτες, οι ποινές ξεκινούν από ένα μήνα και 15.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και τα πέντε χρόνια.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Σιαμάκη, θα πρέπει τα συνδρομητικά κανάλια στην Ελλάδα, να επενδύσουν σε υψηλότερα επίπεδα κρυπτογράφησης και γενικότερα ασφάλειας των πλατφορμών τους. Είναι πλέον ξεπερασμένη τεχνικά η ασφάλειά τους. Επίσης η μείωση των τιμών, θα μπορούσε λόγω ανταγωνισμού, να βγάλει «εκτός μάχης» τους παράνομους.