Αλαλούμ μετά την κατάρρευση τμήματος του «πολυδιαφημισμένου» δρόμου που θα ενώνει Λάρισα - Βόλο

Mε προϋπολογισμό 15.000.000 ευρώ για μόλις 12 χλμ. μήκος, ο παραλιακός άξονας Ρακοπόταμος - Κεραμίδι ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή Αγοραστού.
Ανησυχία έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα η είδηση πως υποχώρησε το έδαφος ενός μεγάλου τμήματος του δρόμου στο ύψος του 12ου χιλιομέτρου Αγιοκάμπου - Κεραμιδίου, στον υπό κατασκευή παραλιακό άξονα που υποτίθεται πως θα ενώσει τον νομό Λάρισας με τη Μαγνησία.
Η «άθλια κατάσταση» του έργου, που οδήγησε στην παράσυρση του ένος ρεύματος κυκλοφορίας στο κενό, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με τον Δημήτρη Κουρέτα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικών επιπτώσεων «που εμπίπτουν σε άλλους χώρους πέραν των πολιτικών».
Όπως διαβάζουμε στο larissanet, ο περιφερειάρχης επισήμανε το έργο «δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε έχει παραληφθεί και είναι σε φάση υλοποίησης, ενώ το παρακολουθούν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Ο ίδιος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει μία «Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που κράτησε δέκα χρόνια και μέσα γράφει ότι συνίσταται στην βελτίωση υφιστάμενου χωματόδρομου, δασικής οδού που δεν εμπίπτει στο εθνικό ή επαρχιακό δίκτυο των νομών».
«Όταν ήρθε το θέμα το 2019 και πέρασε σαν παραλιακός άξονας για την κατασκευή επαρχιακής οδού, θεωρώ πως ήταν λάθος. Γιατί εφόσον ίσχυε έτσι η μελέτη θα έπρεπε αντί να την λάβει αρμοδιότητα της ΔΤΕ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να είναι έργο των δύο Π.Ε. και να υπάρχει απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου».
Όπως διευκρίνισε δε, αυτό που θα πρέπει να γίνει τώρα με το έργο είναι να δοθεί εκ νέου σε μελετητή για δώσει τα στοιχεία, αλλά και το κόστος αποκατάστασης.
Από την πλευρά τους, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε αναφορικά με την ολοκλήρωση του παραλιακού άξονα, ότι ο συγκεκριμένος δρόμος ήταν ένα «πάγιο αίτημα των κατοίκων του νομού Μαγνησίας και Λάρισας και ξεκίνησε το αίτημα από το 2008 και το 2016 ολοκληρώθηκε η μελέτη, όπου και δόθηκαν άδειες».
Όπως εξήγησε, για το συγκεκριμένο έργο είχαν γίνει 45 γεωτρήσεις για γεωλογικές έρευνες, ωστόσο η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει δυσκολίες, ενώ είναι και ευαίσθητη σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Η μελέτη εγκρίθηκε, η διαδικασία δημοπράτησης εγκρίθηκε και προχώρησε η κατασκευή του δρόμου. Οι μελέτες πάντα προηγούνται των έργων. Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει το έργο. Μετά τον Daniel, μπορούν όμως να δημιουργηθούν νέα δεδομένα».
Ο Κ. Αγοραστός συνέχισε αναφέροντας δημοσιεύματα του περιφερειάρχη που βάλουν εναντίον του ίδιου: «Διαβάζουμε συκοφαντίες και προσπάθεια σπίλωσης προσώπων και έργων για να συγκαλυφθούν αδυναμίες. Είναι βολικό να δημιουργείς εντυπώσεις και σε αυτόν το ενάμιση χρόνο έχουμε συνηθίσει», υποστήριξε κατηγορώντας τον Κουρέτα ότι «χτίζει με συνέπεια το αφήγημα της αδράνειας των άλλων».
«Πότε σκοπεύετε να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αντιστοιχούν και μιλώ για έργα, όπως το Διοικητήριο στην Καρδίτσας», διερωτήθηκε ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι «επιθυμούμε να επικρατήσει πολιτικός πολιτισμός».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές, ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με την εξέλιξη του έργου, καθώς το έργο ήταν προγραμματισμένο να δοθεί στο τέλος Ιουλίου.
«Τον Αύγουστο του 2024, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας μας πληροφορούσε περιχαρής ότι ένα «εμβληματικό» έργο, ο δρόμος Ρακοπόταμος-Κεραμίδι [...] θα παραδοθεί στο τέλος Ιουλίου του 2025.
»Πρόκειται για ένα ακριβό έργο που η προηγούμενη και η σημερινή περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, κατασκευάζουν με κύριο γνώμονα την ανάπτυξη του τουρισμού και όχι τόσο τις λαϊκές ανάγκες», σημείωσε μεταξύ άλλων ενώ τόνισε ότι είναι «αναγκαία τεχνικά έργα, ώστε να είναι ασφαλής ο δρόμος».
dnews.gr