Βόμβα από Αλεβιζάτο: Η λειτουργία καναλιού ως διάδοχος ΕΡΤ είναι εξαιρετικά δύσκολη
Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, Νίκος Αλεβιζάτος και το είχε παραδώσει στον τότε υπουργό Επικρατείας, Ηλία Μόσιαλο θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας για τη μεταβατική λειτουργία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Ο καθηγητής Αλεβιζάτος, υποστήριξε ότι έως ότου τεθούν σε εφαρμογή οι πάγιες διατάξεις του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ, η λειτουργία του μεταβατικού καναλιού δεν είναι τόσο απλή.
Πρόσθεσε επίσης, ότι "η προσπάθεια της εξυγίανσης δεν ξεκίνησε καλά και γι αυτό αρνήθηκα να συμμετέχω στην προσπάθεια όταν μου ζητήθηκε".
Ο Νίκος Αλεβιζάτος είπε ότι "η λειτουργία καναλιού ως διάδοχος ΕΡΤ είναι εξαιρετικά δύσκολη. Με ποια διαδικασία θα μπει κάποιος να ανοίξει τον διακόπτη;"
Εξήγησε μάλιστα ότι το ίδιο το νομοσχέδιο για τη νεα ΕΡΤ θα υπονομευτεί αν η μεταβατική διοίκηση προχωρήσει στις κρίσεις και προσλήψεις προσωπικού.
Πως πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις προσωπικού
Ο κ. Αλεβιζάτος είπε ότι το μεταβατικό σχήμα θα πρέπει να λειτουργήσει με το "μίνιμουμ" προσωπικό το πολύ για 4 μήνες και θα πρέπει να μεταδίδει μόνο δελτία ειδήσεων και εκπομπές αρχείου.
Όσον αφορά στις προσλήψεις είπε ότι πρέπει να «υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης».
Τα κριτήρια για τις προσλήψεις πρέπει να είναι τα εξής:
Από τους περίπου 2.600 απολυμένους της ΕΡΤ για το νέο προσωπικό της ΝΕΡΙΤ πρέπει να αποκλειστούν όσοι είναι:
- διπλοθεσίτες
- όσοι βρίσκονται κοντά σε σύνταξη (6 μήνες)
- όσοι είχαν προσληφθεί στο παρελθόν εκτός ΑΣΕΠ
Τέλος επισήμανε ότι τόσο ο αριθμός των εργαζομένων όσο και ο αριθμός των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της νέας εταιρίας πρέπει να καθοριστεί από το 10ετές στρατηγικό πλάνο και το μονοετές επιχειρησιακό που θα καταρτίσει το εποπτικό συμβούλιο.
Αντίθετη γνώμη είχε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης. Υπερασπίστηκε την νομιμότητα του νομοσχεδίου και των κυβερνητικών χειρισμών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας».
newsit