Ο Τόμσεν ξανά σε ρόλο «σκληρού» - η τρόικα εκβιάζει για μέτρα 2 δισ. ευρώ
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 13:37
Βαρύς χειμώνας έπεσε ξαφνικά στις σχέσεις της κυβέρνησης, με την τρόικα η οποία πιέζει ασφυκτικά για νέα σκληρά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014 .
Πρωταγωνιστής των πιέσεων είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον Πολ Τόμσεν να διαμαρτύρεται στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την ανακοίνωση του επιδόματος θέρμανσης χωρίς την προηγούμενη έγκριση από την τρόικα και να δυσανασχετεί που η κυβέρνηση διαψεύδει με κάθε ευκαιρία την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων το 2014.
Και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει νέα οριζόντια μέτρα, υπενθυμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2013 αναμένεται να είναι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια πλεονασματικός. «Το πλεόνασμα θα είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη. Μάλιστα, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένα μικρό θαύμα των θυσιών των Ελλήνων. Δεν μπορείς να κόψεις άλλο...», είπε χαρακτηριστικά στον Βήμα FM.
Το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει το ΔΝΤ εκβιάζοντας για νέα μέτρα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην καθυστέρηση του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του 1 δισ. ευρώ, οι οποίες δεν φαίνεται να αρχίζουν πριν από τις αρχές Νοεμβρίου.
Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων για μέτρα 2 δισ. ευρώ το 2014 βρίσκεται η κυβέρνηση, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πρωτοστατεί και τον Πολ Τόμσεν να έχει αναλάβει και πάλι τον ρόλο του «σκληρού».
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το ΔΝΤ ενοχλήθηκε σφόδρα από την ανακοίνωση των μέτρων για το επίδομα θέρμανσης , που έγινε χωρίς προηγούμενη έγκριση από την τρόικα. Το επεσήμανε, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν ζητώντας τηλεφωνικά εξηγήσεις από τον Γιάννη Στουρνάρα προχθές , την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών ήταν στο Λουξεμβούργο. Το ίδιο βράδυ μάλιστα έθεσε το ζήτημα ενώπιον όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ. «Ο φόρος μένει ο ίδιος, το πλαφόν στη δαπάνη μένει το ίδιο, επομένως τι σας πειράζει;» ήταν, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου , η απάντηση του υπουργού Οικονομικών.
Εκτός από το επίδομα θέρμανσης, όμως, το ΔΝΤ, διά στόματος Μογκαντάμ, έθεσε ευθέως και θέμα νέων μέτρων, επισημαίνοντας ότι κακώς η κυβέρνηση το διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία . Ο κ. Στουρνάρας φέρεται να ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πάρει άλλα «οριζόντια μέτρα» επικαλούμενος το τεράστιο «διαρθρωτικό» (σ.σ. αφού υπολογισθούν οι επιπτώσεις της ύφεσης) πλεόνασμα που εμφανίζει ο προϋπολογισμός. Ωστόσο, αυτό αφήνει περιθώρια για διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα , τα οποία θα θίξουν εισοδήματα - αν και όχι με οριζόντιο τρόπο. Αλλωστε, για διαρθρωτικά μέτρα είχε μιλήσει και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα.
ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. Το κατά πόσον τα διαρθρωτικά μέτρα θα είναι αρκετά, όμως, εξαρτάται και από το μέγεθός τους και εκεί η διαφορά των δυο πλευρών παραμένει μεγάλη. Πηγές του οικονομικού επιτελείου αποκάλυψαν στα «ΝΕΑ» ότι η τρόικα ξεκίνησε μιλώντας για μέτρα πάνω από 3 δισ. ευρώ, κατέβηκε στα 3 δισ. και τώρα μιλάει για μέτρα «μέχρι 2 δισ. ευρώ».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι υπάρχει κενό, αλλά μόνο 500-600 εκατ. ευρώ. Κι αυτό πρέπει να κλείσει με διαρθρωτικά - και μόνον - μέτρα. Αρα, η μάχη, λένε οι ίδιες πηγές, «έχει δρόμο». Αλλωστε και οι Ευρωπαίοι, όπως φάνηκε απ' τις προχθεσινές δηλώσεις του Γεργκ Ασμουσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν απαιτούν μέτρα «εδώ και τώρα».
Ενδεικτικό της ξαφνικής βαρυχειμωνιάς που έχει ενσκήψει στις σχέσεις κυβέρνησης -τρόικας είναι ότι «όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και αυτά που αφορούν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ» όπως χαρακτηριστικά έλεγε πηγή του οικονομικού επιτελείου. Και σημείωνε ότι υπ' αυτές τις συνθήκες «είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει η τρόικα για διαπραγματεύσεις πριν από τις αρχές Νοεμβρίου».
Ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής της ομάδας εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών (Euro Working Group), που συναντήθηκε χθες με τον Πρωθυπουργό Aντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, δεν θέλησε να ανοίξει το συγκεκριμένο μέτωπο. Αλλωστε ο ρόλος του είναι συμβιβαστικός και τεχνοκρατικός - είναι ο «Μr. Europe» όπως λένε στην κυβέρνηση. Συζητήθηκαν, ωστόσο, τα εξίσου μεγάλα αγκάθια του χρηματοδοτικού κενού και της μείωσης του χρέους.
Η ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ. Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λέει όχι στην μετακύλιση των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών, αλλά και - σύμφωνα με πληροφορίες - στη μετακύλιση των ομολόγων Αλογοσκούφη που είχαν εκδοθεί το 2008 στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης των τραπεζών, τα περιθώρια λύσης για το χρηματοδοτικό κενό έχουν περιοριστεί κυρίως στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η κυβέρνηση σκοπεύει να το παλέψει για να μη χρειαστεί νέο δάνειο για το κενό του 2014, που υπολογίζεται πλέον στα 5,5 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν και τα επόμενα χρόνια. Το κενό του 2015 έχει προσδιοριστεί στα 6,6 δισ. Σε κάθε περίπτωση, στον ορίζοντα προβάλλει και πάλι ως ισχυρό ενδεχόμενο ένα μικρό «τρίτο πακέτο» βοήθειας.
Το τελευταίο επιβεβαιώνει και χθεσινό δημοσίευμα της «Die Zeit» υποστηρίζοντας ότι θεωρείται απίθανη η επιστροφή της χώρας μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στις αγορές. Ενα ενδεχόμενο είναι η χρηματοδότηση της χώρας ώς τις αρχές του 2016, αναφέρει η εφημερίδα, που σημειώνει ότι το νέο πακέτο περιλαμβάνει νέες πιστώσεις, χαμηλά επιτόκια, μεγαλύτερα διαστήματα αποπληρωμής και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Στο πλαίσιο αυτού του πακέτου θα μπορούσε να εκδώσει η χώρα ομόλογα μικρής διάρκειας, τα οποία θα αγοράσουν οι τράπεζες για να τα χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρα για δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνεται.
Μετά τις ευρωεκλογές το τρίτο πακέτο
Το ενδεχόμενο τρίτο πακέτο, καθώς και η λύση για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους τοποθετούνται σύμφωνα
με τις εκτιμήσεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου, μετά τον Απρίλιο - πιθανώς και μετά τις ευρωεκλογές
του Μαΐου. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν να βαδίσουν σε εκλογές, με την αντιπολίτευση να
τις κατηγορεί ότι βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη για την Ελλάδα. Ιδίως με ακροδεξιά κόμματα να βρίσκονται σε άνοδο.
ΤΑ ΝΕΑ