Παναγιώτης Κανελλόπουλος: Ο συμπατριώτης μας που υπερασπίστηκε το Αιγαίο στην υπόθεση “Turkaegean” μιλά στον COSMOS 96,5
Ο συμπατριώτης μας Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και δικηγόρος, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Cosmos Magazine» του ραδιοφωνικού σταθμού COSMOS 96,5, με παρουσιαστή τον Δημήτρη Αλοΐζο.
Κατά τη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στον ρόλο του στην επιτυχή διαχείριση της υπόθεσης “Turkaegean”, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα.
Η υπόθεση “Turkaegean” αφορούσε την προσπάθεια της Τουρκίας να κατοχυρώσει τον όρο ως εμπορικό σήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάζοντας τον Αιγαίο ως τουρκικό τουριστικό προορισμό. Αυτή η ενέργεια προκάλεσε έντονες ανησυχίες στην Ελλάδα, καθώς θεωρήθηκε ότι παραποιεί ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες και υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις. Ο κ. Κανελλόπουλος, ως επικεφαλής του ΟΒΙ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ελληνική αντίδραση.
Με τη συνεργασία μιας ομάδας ειδικών, ο κ. Κανελλόπουλος συντόνισε τη νομική στρατηγική για την ακύρωση της κατοχύρωσης. Συγκεκριμένα, συνεργάστηκε με έμπειρους δικηγόρους, όπως οι κ.κ. Βενιέρης, Μεταξάκης, Βλαχογιάννης και Κιλιμίρη, για τη σύνταξη της αίτησης ακύρωσης που υποβλήθηκε εξ ονόματος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όπως δήλωσε, η διαδικασία ήταν σύνθετη και διήρκεσε αρκετούς μήνες, με αποκορύφωμα την απόφαση της 10ης Ιανουαρίου για την ακύρωση του σήματος από το αρμόδιο όργανο της ΕΕ, το EUIPO.
Ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε την εθνική σημασία της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι, αν και πρόκειται για μια εμπορική διαφορά, ο όρος “Turkaegean” έχει ευρύτερες πολιτιστικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Παρομοίασε την υπόθεση με άλλες διεθνείς διαφορές, όπως εκείνη της Ισλανδίας με την αλυσίδα προϊόντων “Iceland” στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο ρόλος του κ. Κανελλόπουλου αναγνωρίστηκε ευρέως, με τον ίδιο να δηλώνει ότι η επιτυχία αυτή ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ότι θεωρεί αυτονόητη την εκπλήρωση του καθήκοντός του. «Θεωρώ ότι ο κάθε ένας που επιτελεί ένα έργο στον ευρύτερο δημόσιο χώρο κάνει το καθήκον του, οπότε είναι αυτονόητο να κάνουμε απλά τον καθήκον μας. Υπήρξε ευαρέσκεια όλων των Ελλήνων και όλου του πολιτικού κόσμου σχετικά με το αποτέλεσμα και πώς να μην υπήρχε, αφού ήταν μια επιτυχία Ελληνική , η οποία καταγράφηκε».
Ο ΟΒΙ, υπό την καθοδήγηση του κ. Κανελλόπουλου, παραμένει ο βασικός φορέας προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Εκτός από την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και εμπορικών σημάτων, προωθεί δράσεις όπως το πρόγραμμα “Authenticity – Υιοθετήστε το Αργοστόλι”. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Αύγουστο, στοχεύει στην καλλιέργεια κουλτούρας κατά του παραεμπορίου και των απομιμητικών προϊόντων. Περιλαμβάνει συνεργασίες με τοπικές αρχές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως σεμινάρια για τις ελεγκτικές αρχές και ημερίδες για παιδιά.
Παράλληλα, ο κ. Κανελλόπουλος επισήμανε την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Υπογράμμισε ότι τα απομιμητικά προϊόντα, όπως τα “μαϊμού” παιχνίδια και καλλυντικά, μπορεί να είναι επικίνδυνα, ειδικά για τα παιδιά.
Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΟΒΙ με τη ΔΙΜΕΑ, την Αστυνομία, το Λιμενικό και τα Τελωνεία για την καταπολέμηση του παραεμπορίου. Όπως δήλωσε, «Ο Όργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας εξασφαλίζει στον πολίτηση, όχι όμως ο κόσμος πρέπει να αφυπνιστεί και να συμμετέχει.»