Ομηροι των απεργιών οι φοιτητές -Λουκέτο επ΄ αόριστον στα Πανεπιστήμια
Συνεχίζεται το χάος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο, αφού οι σχολές παραμένουν κλειστές και οι φοιτητές παραμένουν όμηροι των των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της διαθεσιμότητας. Πλέον, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και χιλιάδες φοιτητές φαίνεται πως βρίσκονται στον «αέρα», καθώς όπως όλα δείχνουν υπάρχει θα χαθεί η εξεταστική και το εξάμηνο.
Μάλιστα, οι διοικητικοί υπάλληλοι φαίνεται πως θα προσπαθήσουν να φτάσουν την κατάσταση στα άκρα και να συνδέσουν τη διαθεσιμότητα με την επέτειο για τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Την ίδια ώρα, εκμεταλλεύονται και το γεγονός πως ομάδες φοιτητών στο Πολυτεχνείο κρατούν κλειστές -υπό τη μορφή καταλήψεων- πολλές σχολές. Μάλιστα, δεν έχουν λείψει και οι προπηλακισμοί και στα δύο ιδρύματα με καθηγητές να καταγγέλλουν πως ομάδες φοιτητών τους έδιωξαν από τη σχολή Φυσικής και το Χημικό.
Το Παιδείας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, οι πρυτάνεις δεν έχουν λάβει ακόμα αποφάσεις
Το υπουργείο Παιδείας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, αλλά η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας να κρίνει την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική έδωσε στους τελευταίους την ευκαιρία να συνεχίζουν για 10η εβδομάδα τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας, η οποία αναμένεται εντός των ημερών.
Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις -που έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα των αυτοδιοικούμενων ιδρυμάτων- δεν έχουν λάβει ακόμα καμία απόφαση για να δώσου λύση και να ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα.
Η Ομοσπονδία των υπαλλήλων, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καταγγέλλει «τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας και την ποινικοποίηση του απεργιακού αγώνα των Συλλόγων του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ». Μάλιστα, υπογραμμίζει πως «ολοι πλέον γνωρίζουν ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο οδηγείται σε αδυναμία λειτουργίας και η εκπαιδευτική διαδικασία σε κατάρρευση με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, που επιμένουν να θέσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απόλυσης το 25% των εργαζομένων στις υπηρεσίες διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης στα οκτώ μεγαλύτερα πανεπιστήμια».
Φόβοι για επεισόδια στους εορτασμούς της 17ης Νοεμβρίου
Η αναταραχή που επικρατεί, πάντως, στα πανεπιστήμια όχι μόνο δεν φαίνεται να κοπάζει, αλλά αναμένεται να ενταθεί καθώς υπάρχουν φόβοι για επεισόδια την ερχόμενη Κυριακή ανήμερα του εορτασμού των 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Την ίδια ώρα η Σύγκλητος του ΕΜΠ κάλεσε την Πολιτεία να λάβει αυξημένα μέτρα ενόψει της Κυριακής και ξεκαθάρισε πως τα μέλη ή τα όργανα του Πολυτεχνείου (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοικητικοί, Σύγκλητος) δεν έχουν τη νομική ή την ουσιαστική δυνατότητα για την ομαλή εξέλιξη του εορτασμού, αφού αυτή εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες. Στην ανακοίνωση της, μάλιστα, τονίζει πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, αλλά όχι αστυνομοκρατία.
iefimerida