Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την ACTA
Συντριπτικό «όχι» στην ACTA είπαν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη το οποίο σημαίνει ότι η Συμφωνία για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας και των προϊόντων-μαϊμού δεν θα εφαρμοστεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ: 478 βουλευτές την καταψήφισαν, 39 ψήφισαν υπέρ και 165 απείχαν. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το Ευρωκοινοβούλιο ακολούθησε τη σύστασή μου για απόρριψη της ACTA», δήλωσε ο εισηγητής Ντέιβιντ Μάρτιν, Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής από τη Βρετανία.
Εξήγησε ότι ο κυριότερος λόγος της απόρριψης είναι πως η Συνθήκη είναι ιδιαίτερα ασαφής και αφήνει περιθώρια παρερμηνείας που θέτουν σε κίνδυνο τις ελευθερίες των πολιτών. Τόνισε όμως την ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην ΕΕ, δεδομένου ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί την «πρώτη ύλη της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Ο κατ' εξοχήν υπερασπιστής της ACTA, ο σουηδός ευρωβουλευτής Κρίστοφερ Φιέλνερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), είχε ζητήσει πριν από την ψηφοφορία την αναβολή της έως ότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί για το κατά πόσο η ACTA είναι συμβατή με τις συνθήκες της ΕΕ. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όμως απέρριψε το αίτημα της αναβολής.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που του παρέχει η Συνθήκη της Λισσαβόνας να απορρίψει διεθνή εμπορική συμφωνία.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που ένα ζήτημα κινητοποιεί τόσο πολύ τους ευρωπαίους πολίτες. Στο στάδιο των συζητήσεων για την ACTA, το Ευρωκοινοβούλιο δέχτηκε πρωτοφανείς πιέσεις από χιλιάδες πολίτες της ΕΕ που ζητούσαν την απόρριψή της διαδηλώνοντας, στέλνοντας μέιλ στους ευρωβουλευτές και τηλεφωνώντας στα γραφεία τους. Το Ευρωκοινοβούλιο έλαβε επίσης μια ένα κείμενο υπογεγραμμένο από 2,8 εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο, που το καλούσε να απορρίψει τη συμφωνία.
Η ACTA αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης _ κεκλεισμένων των θυρών, όπως τονίζουν οι επικριτές της _ και υπογράφηκε από την ΕΕ (δια μέσου της Επιτροπής), 22 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μεξικό, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία. Η ψηφοφορία της Τετάρτης σημαίνει ότι ούτε η ΕΕ ούτε τα επιμέρους κράτη-μέλη της μπορούν να συμμετάσχουν στη Συμφωνία.
TO BHMA