Τσίπρας: Βλέπω τον Μητσοτάκη να τρέχει και να παρακαλάει για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Τι είπε για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την υπόθεση Novartis.
Στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και τη Novartis, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV και το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, με φόντο τους Τάφους των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι Χανίων. Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο πολιτικός σχεδιασμός ήταν οι εκλογές να γίνουν την 20η Οκτώβρη (προχθές δηλαδή), ενώ κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν ουσιαστικά στην επόμενη μέρα του κόμματος.
«Περισσότερο με ενδιαφέρει να ακούσω τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους. Όλους όσους και όσες στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν προέρχεται από τη μήτρα της ριζοσπαστικής αριστεράς προέρχεται από άλλες άλλους πολιτικούς χώρους». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επανέλθει στην διακυβέρνηση του τόπου, λέγοντας ότι η Ελλάδα μεγαλούργησε και πέτυχε πολλά όταν είχε προοδευτικές κυβερνήσεις. «Θέλουμε τη δεύτερη φορά αριστερά να είμαστε πιο προετοιμασμένοι και πιο έμπειροι, γι΄ αυτό θέλουμε να αξιοποιήσουμε όσο χρόνο θα είμαστε στην αντιπολίτευση, ως μία ευκαιρία να γίνουμε σοφότεροι», ενώ αναφέρθηκε και στην εκλογή προέδρου του κόμματος.
«Η εκλογή προέδρου σε αυτή τη φάση θα γίνει από το συνέδριο, ταυτόχρονα όμως θα ανοίξει η συζήτηση για τις καταστατικές αλλαγές και το πώς από δω και στο εξής θα εκλέγεται. Δεν πιστεύω σε αυτό το μοντέλο που εφαρμόστηκε πρώτα από τον Γιώργο Παπανδρέου και ακολούθησε μετά και η Νέα Δημοκρατία στην εκλογή Σαμαρά και αργότερα στην εκλογή Μητσοτάκη, δηλαδή όποιος βλέπει φως μπαίνει και ψηφίζει, ανεξάρτητα από το αν ψηφίσει το κόμμα στο οποίο μπορεί να εκλέξει πρόεδρο. Αυτό είναι ένα μοντέλο που κατά την άποψή μου διαστρεβλώνει και υποβαθμίζει την έννοια της εσωκομματικής Δημοκρατίας».
Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι κατέγραψε ως κόμμα δύο διαφορετικές φυσιογνωμίες: «Την περίοδο που ενέπνευσε ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα και εξέφρασε τα οράματα, τις αξίες και τις ιδέες της αριστεράς, με τις αντιφάσεις της κυβερνητικής του περιόδου και τη δεύτερη περίοδο, την περίοδο που υπήρξε η μετατόπιση προς το κέντρο και τη δεξιά, που υιοθέτησε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που ήταν και μία περίοδος η οποία στιγματίστηκε από κρούσματα διαφθοράς και σκανδάλων».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης:
«Σήμερα βλέπουμε ότι ξαφνικά άλλαξε τροπάρι. Εκεί που έλεγε ότι η Συμφωνία είναι καταστροφική, προδοτική και επιζήμια, λέει ότι πρέπει να την τηρήσουμε και να την τιμήσουμε. Φαντάζομαι ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα παρακαλάει μη τυχόν και αλλάξει η κυβέρνηση και χάσει ο Ζάεφ τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και έρθουν οι ομοϊδεάτες του στην διακυβέρνηση και πλήξουν τη συμφωνία. Βλέπω τον κύριο Μητσοτάκη ο οποίος μιλούσε και μιλάει για επιζήμια συμφωνία, να τρέχει και να παρακαλάει για το πόσο σημαντική είναι αυτή η συμφωνία».
Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στη λεγόμενη περίοδο της χρεοκοπίας λέγοντας ότι όταν κάποιος μιλάει για αυτή την περίοδο θα πρέπει να πιάνει τη συζήτηση από πιο νωρίς και πιο συγκεκριμένα όπως τόνισε την περίοδο 2010-2015 που η χώρα όπως τόνισε, είχε απώλειες το 25% του εθνικού πλούτου.
«Κανείς δεν θέλει να συζητήσουμε αυτά, αλλά θέλουν να συζητήσουμε για τις ανοησίες που λένε τώρα, ότι δήθεν δεν πήγαμε στη δραχμή επειδή δεν είχαν μελάνι τα ρωσικά τυπογραφεία. Αυτά μας λέει ο κύριος Στουρνάρας ο οποίος παρότι είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας συμπεριφέρεται σαν τον πιο ακραίο κομματάρχη της κυβέρνησης Σαμαρά. Πέντε χρόνια ως διοικητής, βρέθηκε είτε με τις προβλέψεις του είτε με τις θέσεις και τις τοποθετήσεις του, απέναντι στην κυβέρνηση που είχε χρέος να υπηρετεί ως διοικητής. Πριν τις εκλογές έλεγε ότι τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο, εκτροχίαζαν δημοσιονομικά τη χώρα, ενώ λίγους μήνες μετά, όταν άλλαξε η κυβέρνηση τα επιπρόσθετα μέτρα, δεν εκτροχίαζαν τα δημοσιονομικά της χώρας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τα σενάρια που θέλουν υποψήφια την Μαρία Δαμανάκη και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα «έβαζε τα δύσκολα» στο ΣΥΡΙΖΑ.
«Όχι δεν θα μας έβαζαν δύσκολα, θα έβαζαν δύσκολα στον κόμμα τους. Κατά γενική ομολογία ο κ. Παυλόπουλος είναι ένας πετυχημένος Πρόεδρος, άλλωστε δεν έχω ακούσει τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι δεν ήταν. Την ίδια ώρα όμως ξεκινάει όλη αυτή η ονοματολογία και ο πρωθυπουργός δε βάζει φρένο. Προφανώς ή έχει αποφασίσει ήδη να τον αλλάξει και απλά παίζει ένα παιχνίδι, ή έχει αποφασίσει να ευτελίσει και το πρόσωπο του προέδρου και του θεσμού. Ένα από τα δύο έχει κάνει».
Όσον αφορά τη Novartis και το ντοκιμαντέρ της Ελβετικής τηλεόρασης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι η Νovartis «λάδωνε» πολιτικούς, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πει ποιοι ήταν αυτοί, ενώ αναφέρθηκε σε επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστών.
«Θα πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός γι’ αυτό, ο οποίος συστήνει εξεταστική επιτροπή για τον Παπαγγελόπουλο θέλοντας να δημιουργήσει την αίσθηση της σκευωρίας, αλλά ο βασικός του στόχος είναι να τρομοκρατήσουν τους δικαστές, μιλώντας διαρκώς περί σκευωρίας και φτιάχνοντας με την πλειοψηφία που έχουν στη Βουλή εξεταστικές επιτροπές. Διότι οι δικαστές δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία τους, ήδη εξετάζουν τον Λοβέρδο με ποινική δίωξη και είναι και άλλοι δύο, ενώ συστήνουν εξεταστική επιτροπή, αυτός είναι ο λόγος».