Απάντηση Αγκυρας στην Αθήνα: Η NAVTEX είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 12:26

Απάντηση Αγκυρας στην Αθήνα: Η NAVTEX είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Τι τονίζει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Εθνους και του OPEN TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη

Στο διάβημα της Αθήνας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μία μόλις μέρα μετά την έκδοση της NAVTEX από την Τουρκία ανοιχτά του Καστελόριζου. Στην ανακοίνωσή της η Τουρκία αναφέρει: «Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας». «Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρει στο τέλος της ανακοίνωσης του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστική» τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των νησιών και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι:

«Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο για ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων, το ερευνητικό μας σκάφος Ορούτς Ρέις από τις 21 Ιουλίου 2020 κι έπειτα, βάσει της σχετικής Navtex που δημοσιεύτηκε από τις αρμόδιες αρχές μας, θα πραγματοποιήσει μια νέα σεισμική ερευνητική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η θαλάσσια περιοχή, στην οποία θα πραγματοποιήσει έρευνες το ερευνητικό μας σκάφος Ορούτς Ρέις, βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας, που έχει κοινοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη, και εντός των περιοχών, για τις οποίες έχουν παραχωρηθεί σχετικές άδειες στον TPAO από την κυβέρνησή μας το 2012. Εξάλλου, το άλλο σεισμικό ερευνητικό μας σκάφος Μπαρμπαρός Χαϋρετίν Πασά είχε προβεί σε ανάλογες δραστηριότητες σε μέρος της εν λόγω περιοχής τα τελευταία χρόνια.

Παρ 'όλα αυτά, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα και ισχυρίζεται ότι η περιοχή των ερευνών αυτών βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη νησιών μακριά από την ηπειρωτική χώρα, όπως το Καστελόριζο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας περί υφαλοκρηπίδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις.

Δεν αποτελεί λογική θέση, που να συνάδει και με το διεθνές δίκαιο, ένα νησί με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, να διεκδικεί  υφαλοκρηπίδα έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Παρόλο που η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι στο διάβημά της η Αθήνα το βράδυ της Τρίτης, 21 Ιουλίου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή». «Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνεχίζει η ανακοίνωση. 

«Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ε.Ε, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ» προσθέτει ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών. «Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Μητσοτάκης: Μονόδρομος η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Tην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Τρίτης, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. εναντίον της θα είναι μονόδρομος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά όλη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

Κύριε υπουργέ, χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συγκυρία που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητάμε για τη μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής. Όμως, δυστυχώς, η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ' οιονδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και, βέβαια, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά.

Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο.

Δένδιας: Δεν νοείται διάλογος υπό το καθεστώς απειλών

Νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μαας, στο νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας στηλίτευσε την «παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας» που έχει «σοβαρό αντίκτυπο σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.». «Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται. Αντί να προσέλθει σε διάλογο με εποικοδομητικό πνεύμα, η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το εμπάργκο όπλων στο μέτωπο της Λιβύης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. 

Σύμφωνα με το Open TV, οι συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX, δεσμεύουν μία θαλάσσια περιοχή σε διεθνή χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου εφάπτονται τα FIR Αθηνών, Κύπρου και Αιγύπτου και εντός του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. Ο τουρκικός στόλος έχει αρκετά πολεμικά πλοία στην περιοχή, τα οποία εάν τελικά αποπλεύσει το ερευνητικό σκάφος, αναμένεται να το συνοδεύσουν καθ'όλη τη διάρκεια των εργασιών του.

Παναγιωτόπουλος σε Έσπερ: Θα προασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκ Έσπερ, είχε το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί. 

Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν οι νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών, για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδας ως ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής. Να σημειωθεί ότι η επικοινωνία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε όποτε απαιτηθεί

«Μαζί με την Εθνική Φρουρά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό, το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Ελληνες χωρίς να χρειάζεται να το πούμε», δήλωσε από την Κύπρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο στρατηγός Φλώρος, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις, έγινε το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

AD

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δώρισε στον Μακαριότατο Κύπρου το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, το οποίο αποτελείται από μία περικεφαλαία της αρχαιότητας, μία άγκυρα πλοίου και ένα ζευγάρι φτερά, συμβολίζοντας τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του, εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία: «Διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις: Ξηρά, θάλασσα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί. Ευχόμεθα να μην απαιτηθεί, διότι οι Τούρκοι είναι ορθολογικοί και σκέφτονται καλά και η προετοιμασία μας και η προς πόλεμο προπαρασκευή αποτελεί το εχέγγυο της μη πραγματοποίησης πολέμου. Και αυτό προσπαθούμε», δήλωσε.

Ο κ. Φλώρος πραγματοποίησε την επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και άλλους αξιωματούχους, ενώ λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα.

ethnos.gr




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250