Ονειρεμένη τριφτή μηλόπιτα (applecrumble) από την Σία Λαδά
Φανταστείτε τα γλυκά αρώματα του βουτύρου, του μπισκότου, της κανέλας, του ψημένου μήλου, της καραμελομμένης καστανής ζάχαρης να κατακλύζουν την κουζίνα σας!
Υλικά για τη ζύμη :
1 κόκκινη φαρίνα
2 βανίλιες
250 γραμμ. Βούτυρο γάλακτος
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 αυγό
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση :
4 μήλα
Χυμό 2 λεμονιών
2 κ.σ κανέλα
2 κ.γ κορν φλάουρ
1 ποτήρι του νερού καστανή ζάχαρη
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι την ζάχαρη τις βανίλιες, προσθέτουμε το αυγό, και το βούτυρο σε μικρά κυβάκια και τρίβουμε με το χέρι ώστε να έχουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη,. Συνεχίζουμε και ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια μπάλα ζύμης. Την χωρίζουμε σε τρια ισα μέρη, παίρνουμε τα 2/3 από την ζύμη μας και απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί αποσπώμενο. Το υπόλοιπο μέρος της ζύμης το αφήνουμε στο ψυγείο. Απλώνουμε με τα χέρια κομμάτι, κομμάτι στο ταψί αλλά και τα πλαϊνά του ταψιού, σαν βάση τάρτας.
Έχουμε τρίψει τα μήλα στον τρίφτη προσθέτουμε τον χυμό Λεμονιών και μετά από 10 λεπτά τα στύβουμε ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά, συνεχίζουμε προσθέτοντας την κανέλα,την ζάχαρη και το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την γέμιση στην απλωμένη ζύμη μας.
Παίρνουμε το υπόλοιπο μέρος από την ζύμη μας, και τρίβουμε πάνω από την γέμιση με τα χέρια ώστε να σχηματιστούν ακανόνιστα ψίχουλα, σκεπάζουμε ομοιόμορφα με τα ψίχουλα της ζύμης. Ψήνουμε την μηλόπιτα μας για μια ωρίτσα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια στους 180 βαθμούς.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Την απολαμβάνουμε με παγωτό, με τον καφέ, η το τσάι μας, μια μπισκοτένια μηλόπιτα πεντανόστιμη!
Που θα θέλετε να φτιάξετε ξανά και ξανά!
Καλή απόλαυση!