Λαχταριστό κριθαρότο με καλαμαράκια από την Σία Λαδά
Ένα πιάτο ζουμερό πλούσιο σε γεύση και αρώματα!
Υλικά :
1 κιλό καλαμαράκια
5 κουταλιές ελαιόλαδο , 2 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Μαϊντανό, πιπέρι, αλάτι, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 φύλλο δάφνης, 1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
250 γραμμ. Κριθαράκι, 2 τομάτες τριμμένες
Χυμό τομάτας, ξύσμα από ένα λαιμ
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καλαμαράκια, στην κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα καλαμαράκια, στην συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα , αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το ούζο, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την δάφνη, τις τομάτες τον χυμό τομάτας το ξύσμα λαιμ, και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μισή ώρα προσθέτοντας και δυο ποτήρια ζωμό λαχανικών για νοστιμιά. Μόλις έχουν μαλακώσει τα καλαμαράκια προσθέτουμε το κριθαράκι και συμπληρώνουμε ακόμα ένα ποτήρι ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε καλά προσέχοντας μη μας κολλήσει το κριθαράκι. Όταν το κριθαράκι αρχίζει να απορροφάει τα υγρά, προσθέτουμε ακόμα ένα ποτήρι ζωμό.
Παρακολουθούμε τον βρασμό και βλέπουμε αν χρειασθεί ακόμα προσθήκη ζωμού. Πρέπει να προσέξουμε όταν αποσύρουμε το κριθαρότο από την φωτιά να είναι ημίρρευστο, και όχι στεγνό.
Σερβίρουμε στο πιάτο με ξύσμα λαιμ και μαϊντανό.
Καλή απόλαυση!