«Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες»: Ενα βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη που μοιάζει με παιδικό παραμύθι
Η οδός Στεργίου Πολυδώρου είναι ένας από τους πιο ατμοσφαιρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Εκεί μπορεί να βρει κανείς από καταστήματα για φαγητό και έθνικ σουβενίρ μέχρι και πάρκο.
Τους τελευταίους μήνες, ένας νέος χώρος ήρθε να συμπληρώσει το τοπίο και να δώσει επιπλέον χρώμα στη γειτονιά. Ο λόγος για το βιβλιοπωλείο με τον ευρηματικό τίτλο «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες» που απευθύνεται σε παιδιά και το υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Loopo Studio.
Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες, ένας πολύχρωμος χώρος για παιδιά
To βιβλιοπωλείο-καφέ άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο, όμως ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου οι ιδιοκτήτες τους μοιράζονταν στιγμιότυπα από τις προετοιμασίες, τις κούτες γεμάτα βιβλία, το στήσιμο, των φίλων που είχαν περάσει για να πουν ένα «γεια» και να εμψυχώσουν την προσπάθεια.
Το «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες» στήνεται σε ένα όμορφο κτίριο που μοιάζει με φιλόξενο σπίτι.
Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες, ένα βιβλιοπωλείο που άνοιξε τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη./Φωτογραφία: Γιάννης Τόμτσης
Η επιθυμία της ομάδας που το εμπνεύστηκε, και εργάζεται πλέον σε αυτό, ήταν η δημιουργία ενός χώρου που κινείται γύρω από το παιδικό βιβλίο και την παιδική ηλικία, περιλαμβάνοντας το βιβλιοπωλείο, τον χώρο εργαστηρίων, την αυλή, τις αφηγήσεις παραμυθιών και ένα μικρό καφέ.
Το κτίριο του βιβλιοπωλείου συνδυάζει την ανθρώπινη κλίμακα των χαμηλών σπιτιών με τις ιδιαίτερες παρεμβάσεις όλων των προηγούμενων «κατοίκων» του. Έχει δύο ορόφους στους οποίους μοιράζονται οι χρήσεις του. Στο ισόγειο βρίσκεται ένα τμήμα του βιβλιοπωλείου, ο χώρος εργαστηρίων με το χαρακτηριστικό πράσινο δάπεδο και το καφέ. Οι πέτρινοι τοίχοι είναι το βασικό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό του ισογείου.
Στο ισόγειο βρίσκεται ένα τμήμα του βιβλιοπωλείου, ο χώρος εργαστηρίων με το χαρακτηριστικό πράσινο δάπεδο./Φωτογραφία: Γιάννης Τόμτσης
Το καφέ του βιβλιοπωλείου./Φωτογραφία: Γιάννης Τόμτσης
Ο χώρος εργαστηρίων./Φωτογραφία: Γιάννης Τόμτσης
Στον όροφο του κτιρίου βρίσκεται το βιβλιοπωλείο το οποίο αποτελείται από τέσσερις αλληλοσυνδεόμενες περιοχές που επικοινωνούν μεταξύ τους με καμάρες, οι οποίες μαζί με το μεγάλο ελεύθερο ύψος του χώρου και τα μεγάλα παράθυρα με τη θέα στα Τείχη της Θεσσαλονίκης αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του χώρου.
Το ξύλο είναι το κυρίαρχο υλικό του εξοπλισμού ενώ χρωματιστά και λευκά αφαιρετικά εικονογραφικά στοιχεία που παρεμβαίνουν στον σχεδιασμό τονίζουν τις χωρικές και σχεδιαστικές ποιότητες και ενισχύουν την αφηγηματικότητα του χώρου.
Την αρχιτεκτονική μελέτη του Loopo Studio υλοποίησε με πολλή φροντίδα η αρχιτέκτων μηχανικός Ειρήνη Καστανίδου.
Πολύ συχνά, στον χώρο διοργανώνονται εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις όπου συγγραφείς και εικονογράφοι γνωρίζονται με το μικρό κοινό. Άλλες φορές, οι μικροί αναγνώστες καλούνται να παρακολουθήσουν ζωντανές αφηγήσεις ή να συμμετάσχουν σε δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίησή τους πάνω στο βιβλίο.
Το ξύλο είναι το κυρίαρχο υλικό του εξοπλισμού./Φωτογραφία: Γιάννης Τόμτσης
Οι τέσσερις αλληλοσυνδεόμενες περιοχές στον όροφο επικοινωνούν μεταξύ τους με καμάρες./Φωτογραφία: Γιάννης Τόμτσης
Το Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες κερδίζει τους μικρούς βιβλιόφιλους από την πρώτη στιγμή με την διακόσμηση και την πανδαισία από βιβλία./Φωτογραφία: Γιάννης Τόμτσης
Τα παιδιά περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους χαζεύοντας κάθε λογής παιδικό βιβλίο και παραμύθι./Φωτογραφία: Γιάννης Τόμτσης
Ο φωτεινός χώρος του φτιάχνει τη διάθεση και γεμίζει συχνά με χαρούμενα πρόσωπα./Φωτογραφία: Γιάννης Τόμτσης
Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες, Στεργίου Πολυδώρου 61, Θεσσαλονίκη
Bovary.gr