Άγιος Γεράσιμος: Ο ολοζώντανος Άγιος της Κεφαλονιάς - Αφιέρωμα από το pellanews.gr
Στην Κεφαλονιά και στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου Γεράσιμου, βρέθηκαν προσκυνητές απο την Αλμωπία.
Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο πολιούχος της Κεφαλονιάς αλλα και ενας ολοζώντανος Άγιος της Εκκλησίας με το σκήνωμα του να μένει άφθαρτο στο χρόνο αλλα και την Μονή του στην Κεφαλονιά να αναβλύζει απο την χάρη του Αγίου.
Οι προσκυνητές απο την Αλμωπία αφού προσκήνυσαν το άφθαρτο σώμα του Αγίου Γεράσιμου, άκουσαν λίγα λόγια για τον βίο του και έκαναν παράκληση στον Άγιο, ενω είχαν την ευκαιρία ορισμένοι εξ αυτών να κατέβουν και στο χώρο όπου ο Άγιος Γεράσιμος προσεύχονταν.
Στο εσωτερικό της παλιάς εκκλησίας, βρίσκεται η είσοδος στο ερμητήριο του αγίου. Έχει πρόσβαση μέσω ενός μεσαίου μεγέθους ανοίγματος, αλλά παραδόξως όλοι μπορούν να περάσουν ανεξαρτήτως μεγέθους. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι παρόλο που οι επισκέπτες χρειάζεται να γονατίσουν όσο βρίσκονται στο ερμητήριο, υπάρχει η θεωρία ότι δεν λερώνονται από το λασπωμένο δάπεδο
Η είσοδος για τον χώρο όπου ο Άγιος προσεύχονταν
Λίγα λόγια για τον Άγιο Γεράσιμο και την Μονή:
Ο Άγιος Γεράσιμος ηταν απόγονος της αριστοκρατικής οικογένειας των Νοταράδων και ο προπάππους του ήταν ο τελευταίος Πρωθυπουργός του Βυζαντίου. Μετά τις σπουδές του στα πιο ονομαστά ιδρύματα της εποχής, ο Άγιος Γεράσιμος έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος και στη συνέχεια ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα όπου έμεινε για δώδεκα χρόνια. Το 1555 μ.Χ. έφτασε την Κεφαλονιά και πέρασε πέντε χρόνια σε μια σπηλιά στη Λάσση ως ερημίτης.
Το 1560, μετακόμισε στο οροπέδιο των ομαλών, όπου επισκεύασε το παρεκκλήσι που υπήρχε εκεί και ίδρυσε μια μονή που την ονόμασε 'Νέα Ιερουσαλήμ'. Σήμερα η μονή είναι καλύτερα γνωστή ως η μονή του Άγιου Γεράσιμου και είναι το ιερότερο μέρος στην Κεφαλονιά. Η διαδρομή από το Αργοστόλι μέχρι τη μονή είναι 11 χιλιόμετρα. Για να φτάσετε στη μονή περνάτε από το χωριό Ροζάτα, όπου μπορείτε να κάνετε στάση και να απολαύσετε τη θέα του Ληξουρίου και του Αργοστολίου. Στη συνέχεια, περνάτε μέσα από τη ζώνη της Ρομπόλας και τα χωριά Φραγκάτα και Βαλσαμάτα. Μετά την πεδιάδα των 40 πηγαδιών, φτάνετε στη μονή. Η μονή είναι χτισμένη σε μια εκπληκτική τοποθεσία που περιβάλλεται από αμπέλια.
Πλατάνι που φύτεψε ο ίδιος ο Άγιος
Η καινούργια εκκλησία χτίστηκε μετά το σεισμό του 1953. Στο εσωτερικό της φυλάσσονται τα λείψανα του αγίου σε μία ασημένια σαρκοφάγο.
Απεβίωσε στις 15 Αυγούστου 1579, αλλά η ονομαστική εορτή γιορτάζεται στις 16 Αυγούστου. Επιπλέον γιορτάζεται και στις 20 Οκτωβρίου επειδή όταν ο τάφος του ανοίχτηκε τον Οκτώβριο του 1851, το σκήνωμά του ήταν άθικτο. Θάφτηκε και πάλι και ο τάφος ανοίχτηκε για δεύτερη φορά στις 20 Αυγούστου 1852, αλλά το σκήνωμά του ήταν ακόμα ανέπαφο.
Ο νέος υπέρλαμπρος Ναός του Αγίου Γεράσιμου
Λόγω της δημοτικότητας του αγίου, η εκκλησία αυτή είναι παγκόσμιος χώρος προσκυνήματος και πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να τιμήσουν τη μνήμη του αγίου. Το σκήνωμά του είναι ανοικτό για το κοινό πέντε φορές το χρόνο. Στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου γίνονται δύο λιτανείες για να μεταφερθεί το λείψανο του αγίου στον γέρικο πλάτανο που φύτεψε ο ίδιος ο άγιος και βρίσκεται κοντά στην εκκλησία.
Δείτε το βίντεο του pellanews.gr
{https://www.youtube.com/watch?v=QWpJHoxxNoA}